Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solicitarea a fost ținută 25 de zile în sertar!! Stelian Ion (USR)- „DNA a înștiințat CL Constanța că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat Chițac“ (DOCUMENT)

ro

29 Dec, 2023 21:16 1856 Marime text

DNA a înștiințat Consiliul Local Constanța încă din data de 4 Decembrie că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat, printre alții, în calitate de inculpat, și primarul Constanței, Vergil Chițac.

Anunțul a fost făcut de Stelian Ion (USR) prin intermediul unei postări pe pagina de socializare.

Dosarul la care se face referire este dosarul cu bărcile. 

Stelian Ion mai punctează că este absolut inacceptabil din partea primarului Chitac este că a ținut această adresă departe de ochii consilierilor locali timp de 25 de zile, suficient cât să mai tragă de timp și să nu fie votat un astfel proiect de hotărâre de consiliu local în acest an.


Iată postarea integrală de pe pagina de socializare a lui Stelian Ion:

DNA a înștiințat Consiliul Local Constanța încă din data de 4 Decembrie că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat, printre alții, în calitate de inculpat, și primarul Constanței, Vergil Chițac.

Dacă acesta se face sau nu vinovat de săvârșirea vreunei infracțiuni rămâne să stabilească organele judiciare.

Ceea ce este absolut inacceptabil din partea primarului Chitac este că a ținut această adresă departe de ochii consilierilor locali timp de 25 de zile, suficient cât să mai tragă de timp și să nu fie votat un astfel proiect de hotărâre de consiliu local în acest an. Constituirea de parte civilă poate fi făcută, teoretic, până la începerea cercetării judecătorești. Însă primarul Chițac a tras de timp aproape o lună cu scopul vădit a îngreuna recuperarea eventualului prejudiciu.

Aflându-se în vădit conflict de interese în această speță, Vergil Chitac le precizează în scris consilierilor locali nu că se abține de la orice demers, cum ar fi fost normal, ci că, în opinia sa, nu există prejudiciu.

Însă nu vorbim acum despre o vinovăție și nici despre un prejudiciu cert, ci despre presupuse fapte și un posibil prejudiciu, precum și despre niște demersuri legale pe care Consiliul Local trebuie să le facă pentru recuperarea ulterioară mai lesnicioasă a prejudiciului, în caz de condamnare. Și mai vorbim despre atitudinea edilului care ar trebui să aibă decența și abilitatea de a nu încerca să blocheze în vreun fel constituirea de parte civlilă.

În primele zile ale anului viitor, consilierii USR vor depune un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Constanța să se constituie, în numele Municipiului Constanța, ca parte civilă în dosar.

Vom avea, cu această ocazie, o imagine și mai clară a felului în care aparatul primarului blochează unele proiecte la ordinul acestuia, sau în care PSD-ul în complicitate cu PNL-ul fac scut, prin vot, într-un dosar de corupție în care este cercetat primarul lor, exact ca pe vremea primarului Radu Mazăre. Alte măști, aceeași piesă.- se arată în conținutul postării. 




Surse ne-au pus la dispoziție punctul de vedere al primarului adresat Consiliului Local Constanța pe marginea solicitării DNA Constanța, pe care îl puteți consulta în secțiunea Documente a materialului. 



A fost transmis azi consilierilor prin intermediul secretarului general.

Ieri, în ultima ședință de CLM de anul asta, Chițac nu le-a spus nimic consilierilor despre solicitarea DNA și nici că urma să le transmită un punct de vedere.

 

Oficial DNA Constanța despre dosar

Reamintim că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
„Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA.





Mai multe detalii despre dosar, în link-ul de mai jos: 

Citește și:

Chițac, Talpeș și Vintilă, suspecți la DNA Constanța„Club Sportiv Municipal Constanța va executa în numele și pe seama Municipiului Constanța” (DOCUMENT)





PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii