Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chițac, Talpeș și Vintilă, suspecți la DNA Constanța „Club Sportiv Municipal Constanța va executa în numele și pe seama Municipiului Constanța” (DOCUMENT)

ro

14 Jul, 2023 11:21 3292 Marime text
Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, ieșind de la DNA.Joi, 13 – zi cu ghinion pentru primarul Vergil Chițac, președintele CSM Constanța, Andrei Talpeș și directorul Departamentului de Achiziții, Alin Vintilă, care au fost chemați la DNA Constanța pentru a li se aduce la cunoștință calitatea de suspecți într-un dosar de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și șantaj (n.r. cea din urmă doar în dreptul lui Talpeș), conform unui comunicat de presă remis ulterior de DNA.
 
Acolo se făcea mențiunea la competiția sportivă de bărci, care s-a organizat în Mamaia, în urmă cu o lună. Primarul Vergil Chițac a transmis un punct de vedere, din care precizăm parțial ce a spus.
 
„Am luat notă de conținutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanțarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcațiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiție comparabilă cu Formula 1 pe uscat.
 
În comunicatul DNA se susține că finanțarea competiției sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecție publică și fără referat al compartimentului de specialitate.
 
În realitate, există contract de finanțare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menționat, există, de asemenea, și viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată.
 
În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului),  art.181  alin.2 lit D, s-a finanțat de către Primăria Constanța un program sportiv desfășurat pe raza Mun. Constanța și organizat de către Federația Română de Yachting.” - a transmis primarul Vergil Chițac.
 
Pe 27 aprilie 2023, Consiliul Local Constanța aproba, de fapt, un protocol de colaborare între Municipiul Constanța, Club Sportiv Municipal Constanța și Federația Română de Yachting și partenerii acesteia (Union Internationale Motonautique și UIM Events SARL).
 
Prin acest protocol de colaborare se aloca de la bugetul de stat 1.728.000 lei (aproximativ 350.000 de euro) pentru organizarea evenimentului UIM XCAT World Championship Constanța 2023, în perioada 17-18 iunie 2023.
 

Cum a început totul?

 
Pe data de 30 martie 2023, Federația Română de Yachting și Clubul Sportiv Constanța au primit o corespondență de la Thomas Kurth, Secretar general al Union Internationale Motonautique, societate cu sediul în Monaco, iar prin acea scrisoare se ofereau informații suplimentare legat de evenimentul de la XCAT de la Constanța, unde se fac următoarele mențiuni, printre care:
 
„Grație eforturilor echipelor, suma totală necesară pentru acoperirea costurilor evenimentului nu va depăși 350.000 euro, care va fi percepută Municipiului Constanța pentru Ediția 2023 a Evenimentului”.


 
Cu două zile înainte, pe 28 martie 2023, cu patru voturi pentru și unul împotrivă, s-a aprobat hotărârea nr. 3 a Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Municipal Constanța. Au votat pentru Andrei Talpeș – președinte CA, Nazîru Alexandru Marian – membru, Omocea Cristian – membru, Pruiu Cristian Mihai – membru, iar împotrivă a votat Ochiuleț Mihai. În hotărârea amintită se specifică că „Se aprobă organizarea fie direct, fie în parteneriat cu Union Internationale Motonautique, în calitate de Federație Internațională de Powerboating și/sau UIM Events SARL, în calitate de deținătoare a drepturilor sportive și comerciale a claselor 3-6 litri cunoscute ca UIM XCAT WORLD CHAMPIONSHIP și/sau Federația Română de Yachting și/sau autoritățile deliberative locale a competiției „UIM XCAT World Championship Constanta 2023” în luna iunie 2023 și efectuarea cheltuielilor privind organizarea și buna organizare a acestor competiții cu respectarea dispozițiilor legii și ale HCL Constanța nr. 490/2021 cu actualizările și completările ulterioare și/sau a unei eventuale hotărâri de Consiliu Local în acest sens”.
 
Astfel, ceea ce numește contract de finanțare edilul în postarea sa pe Facebook și în comunicatul de presă remis este, de fapt, un protocol de colaborare semnat între instituția Primăria Constanța, CSM Constanța și celelalte entități amintite mai sus.
 
În Protocolul de colaborare, pe care îl regăsiți în secțiunea „DOCUMENTE”, scrie că „se convine colaborarea dintre Municipiul Constanța și Federația Română de Yachting în vederea organizării în municipiul Constanța a evenimentului”. Totodată, se menționează că suma de bani se va plăti în trei tranșe, banii fiind din bugetul local, mai exact câte 576.000 de lei pe tranșă. „Suma se va plăti în contul Federației Române de Yachting. Din această sumă Federația Română de Yachting va suporta cheltuielile de organizare a acestui eveniment, inclusiv a plății sumei destinate punerii la dispoziție a drepturilor sportive și comerciale din partea UIM Events SARL”.
 
Tot în protocol, se precizează că primarul Vergil Chițac va fi semnatar al protocolului, dar și faptul că „Municipiul Constanța își substituie în îndeplinirea obligațiilor din prezentul protocol pe Club Sportiv Municipal Constanța care le va executa în numele și pe seama Municipiului Constanța. Astfel, în concret, CSM Constanța va plăti suma menționată în numele și pe seama Municipiului Constanța către Federația Română de Yachting”.
 
Mai jos, este menționat faptul că responsabilitatea revine Clubului Sportiv Municipal Constanța din subordinea Primarului municipiului Constanța.
 

Oficial DNA Constanța



Reamintim că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

„Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA.

Citește și:

UPDATE Primarul Vergil Chițac, despre dosarul DNA

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii