Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveste de coşmar la Ciocârlia Primarul cu termopane la grajduri, locuitorii cu sărăcia (galerie foto)

ro

06 Jun, 2012 02:59 4815 Marime text
ciocarlia_ciocarlia_1.jpgOamenii care locuiesc în cele două foste IAS-uri din Ciocârlia, denumite astăzi IAS CILACER şi IAS STELACER, sunt uitaţi de lume şi implicit de autoritatea locală.

Primarul pesedist Traian Dragomir nu a reuşit în cei opt ani de mandat să rezolve două dintre problemele care aduc mari nemulţumiri localnicilor. Şi în timp ce dobitocele primarului au parte de tot confortul, grajdurile deţinute de Dragomir fiind prevăzute cu geamuri de tip termopan, sunt cetăţeni care nu au reuşit să monteze geamuri termopan la case, darămite la grajduri!

În localitatea primarului cu geamuri termopan la grajduri, cei care locuiesc la IAS CILACER se plâng de lipsa locurilor de muncă, de costul exagerat de mare al facturilor la curent, dar şi de drumul prost care face legătura cu şoseaua naţională. Cetăţenii recunosc faptul că autoritatea locală le-a realizat reţeaua de apă, le-a făcut şcoală şi grădiniţă, însă în cei opt ani de mandat aleşii locali nu le-au rezolvat aspecte la fel de importante legate de reţeaua de curent şi de starea drumului care face legătura cu şoseaua naţională. „Pentru că ne-am rupt maşinile, am ales să ne croim prin câmp un drum de pământ ca să putem ajunge fără probleme la stradă", explică cetăţenii scandalizaţi de situaţia existentă. Cât priveşte facturile la curent, nu ai să găseşti vreun localnic de la IAS CILACER care să fie mulţumit. „Suntem supăraţi cu lumina, plătim pe ea cât nu face, întrucât trebuie să acoperim şi pierderile din sistem", au explicat localnicii. Deşi nu consumă energie în cantităţi mari, oamenii plătesc lunar pe facturi sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, cu mult mai mult decât achită cei de la oraş, unde garantat consumul este mai mare. În fapt, pentru consumul unui bec aprins arareori, pentru un televizor şi un frigider, de ani buni de zile localnicii plătesc pentru curent cât nu face! Îşi iau pâinea de la gură pentru a se achita de această obligaţie.

Sărăcie şi costuri exagerate

În cazul costurilor exagerate la electricitate, oamenii ştiu una şi bună, în fapt cunosc ceea ce zic ei că le-a transmis autoritatea locală. „Nu avem pământul de sub casă cumpărat şi de aceea nu putem să avem contract încheiat individual cu Electrica, asta ni se spune acum", a precizat un localnic. De ani de zile oamenii aşteaptă să treacă pe facturare individuală şi să se renunţe odată la facturarea la comun. În anul 2009, localnicii de la IAS CILACER au crezut că această problemă se va rezolva. Primarul Traian Dragomir le-a cerut atunci să-şi monteze contoare în case, în ideea de a fi preluaţi de RENEL. Dar minunea racordării nu s-a întâmplat nici până-n ziua de astăzi. Ca atare, oamenii au plătit în anul 2009 pentru montarea contoarelor sume cuprinse între 1.000 şi 1.600 de lei, iar acum stau cu aparatele în case pe post de bibelou. Localnicii din IAS STELACER întâmpină aceleaşi dificultăţi ca şi vecinii lor de la IAS CILACER. Drumul care duce la şosea este degradat, iar factura la curent vine pe IAS la comun, oamenii împărţind şi aici frăţeşte suma totală de bani aferentă consumului de curent. Costurile facturilor la energia electrică sunt, de asemenea, exagerate.

„Traian Dragomir nu mai este primarul meu"

Localnicii de la IAS CILACER nu mai cred demult în cuvântul actualului primar de la Ciocârlia. „Când îi pomenim de problemele avute, ne spune că se vor rezolva. «Se rezolvă, dar nu în mandatul meu!», aceasta ar trebui să spună", susţin oamenii. Cei de la IAS STELACER se declară oameni fără primar încă din anul 2005. „În primul an de mandat, în anul 2004, ne-a dat câte un hectar de pământ în arendă, să-l lucrăm, asigurându-ne că atât timp cât va fi el primar noi vom lucra această suprafaţă de pământ. În anul 2005 ne-a luat hectarul de teren! De atunci, el nu mai este primarul nostru!", au precizat mai mulţi cetăţeni. Oamenii mai au o nemulţumire când vine vorba de şeful autorităţii locale. Atât în cele două IAS-uri, cât şi în satele Ciocârlia de Jos şi Ciocârlia de Sus, localnicii susţin că primarul şi fratele său îşi construiesc două vile frumoase. Potrivit oamenilor, nu numai că şi-ar face vilă, dar primarul lor şi-a pus şi geamuri tip termopan la grajduri.

Ce spune şi primarul

În replică la cele declarate de oameni, primarul susţine că niciuna dintre cele două vile care se construiesc acum la Ciocârlia nu îi aparţine, ambele fiind construite de fratele său. La grajduri, primarul şi-a pus geamuri tip termopan, aşa cum se aude şi-n sat. „Într-adevăr, am pus geamuri termopan întrucât sunt mai ieftine decât cele din lemn", a explicat primarul. Cât priveşte problema electricităţii, Dragomir a menţionat că aceasta există de 12 ani de zile şi că nu prevede o rezolvare a ei prea curând. „Acum un an şi jumătate, Primăria a depus documentaţia la RENEL pentru a fi aprobată racordarea individuală, dar cei de la RENEL nu au dat răspuns nici astăzi", a afirmat şeful autorităţii locale dând vina pe cei de la RENEL. În privinţa drumurilor, şeful autorităţii locale a precizat că cei aproximativ 14 kilometri, şapte kilometri de drum până la IAS CILACER şi alţi şapte până la IAS STELACER, ar presupune o investiţie de două milioane de euro. Traian Dragomir s-a plâns, însă, că nu are banii necesari pentru reabilitarea celor două drumuri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii