Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marin Chintoan Uta a fost instalat ca presedinte interimar al PSD

ro

22 Aug, 2003 00:00 1069 Marime text

Puciul echipei Stanca a fost inabusit din fasa

Fostul presedinte al partidului a acceptat suspendarea, dar a precizat ca isi mentine declaratiile din interviurile acordate, zilele trecute, in privinta implicarii IPS Teodosie in treburile organizatiei * Se pare ca Guvernul va analiza astazi si activitatea membrilor PSD din administratia locala * Vicepresedintii lui Stanca raman, deocamdata, pe functii

Marin Chintoan Uta a fost instalat oficial, ieri, in functia de presedinte interimar al organizatiei social-democrate Constanta, in cadrul Delegatiei Permanente, in prezenta vicepresedintelui PSD, senatorul Doru Ioan Taracila si a secretarului general, Dan Matei Agathon. La sedinta condusa de cei doi pesedisti de rang inalt, a participat si ex-presedintele filialei locale, Petre Stanca, care, potrivit declaratiilor vicepresedintelui PSD, Ioan Taracila, a acceptat suspendarea din functie. Potrivit aceluiasi vicepresedinte, decizia Delegatiei Permanente centrale a PSD cu privire la suspendarea lui Petre Stanca a fost acceptata in unanimitate si de cei 13 membri ai delegatiei permanente locale. Taracila a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest fapt l-a mai linistit, cu toate ca initial sosise la Constanta cu o stare de disconfort, asteptandu-se sa fie intampinati la hotelul Astoria cu "rosii si oua". Reflexele lui de ministru de interne continua sa functioneze la Taracila. Puciul pe care apropiatii fostului presedinte se pregateau sa-l organizeze a fost inabusit la timp. Acesta este poate si unul dintre motivele pentru care cei doi oficiali de la centru s-au lasat asteptati la sediul din bulevardul Mircea cel Batran. Mai multi ofiteri, majoritatea civili, erau amplasati pe traseu, pentru a asigura protectia celor doi, in cazul in care situatia ar fi degenerat intr-un posibil scandal.

Spirit de echipa

La discutia cu presa, vicepresedintele Taracila a lasat sa se inteleaga ca suspendarea lui Stanca s-a facut pentru instaurarea unui spirit de echipa, in vederea pregatirii alegerilor si pentru inlaturarea spiritului factional, care a fost speculat in timp atat de presa, cat si de adversarii politici. Taracila a infirmat zvonurile potrivit carora echipa lui Stanca, majoritatea formata din membrii Delegatiei Permanente, va fi demisa. "Pana la conferinta judeteana care, cel mai probabil, va avea loc in luna noiembrie, nimeni nu va fi schimbat. Sper ca echipa de la Constanta isi va da mana pentru castigarea alegerilor, pentru obtinerea unor rezultate cel putin la fel de bune ca cele din 2000 la Constanta", a precizat vicepresedintele social - democrat. Intrebat daca decizia suspendarii lui Stanca a fost statutara, secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a precizat ca hotararea DP a fost eminamente o decizie politica. Agathon a spus ca trebuia sa se faca ordine intr-o organizatie care nu functiona normal. "Nu am venit sa scoatem minusurile si plusurile lui Stanca, ci pentru a implementa masuri pentru eficientizarea activitatii organizatiei. Agathon a mai spus ca in acest moment ar fi o eroare sa ofere informatii exacte in legatura cu faptul ca organizatia va avea sau nu candidat propriu pentru primaria Constanta. "Aceasta decizie se va lua si in urma unui sondaj serios. Desemnarea candidatilor va fi responsabilitatea presedintilor de filiala si se va face de comun acord cu Comisia Nationala de Pregatire a Alegerilor", a mai afirmat fostul ministrul al turismului. In ceea ce-l priveste pe Stanca, cei doi reprezentanti ai centrului au precizat ca dezavueaza declaratiile facute de acesta in cadrul unor interviuri si au lasat sa se inteleaga ca, cel putin in urmatoarea perioada, nu vor mai urma alte masuri coercitive la adresa fostului lider local. "Afirmatiile lui Stanca nu au fost discutate pana acum de nici un for de conducere al PSD. Nu suntem mandatati sa aplicam alte masuri coercitive vizavi de invectivele adresate unor personalitati de catre fostul presedinte", a comentat Agathon.

"Chintoan nu face parte din nici o tabara"

Ca de obicei, Agathon a avut o iesire care este posibil sa nu fi fost in "program". Secretarul general al PSD nu s-a sfiit sa precizeze ca Delegatia Permanenta a optat pentru instalarea lui Marin Chintoan, pentru ca "el este un om echilibrat, care nu face parte din nici o tabara". Sesizand intr-un final eroarea, Agathon a aratat cu degetul catre presa, care ar fi ridicat aceasta problema cu care se confrunta organizatia de pe litoral. Cu toate ca au dat raspunsuri formale, cei doi oficiali au lasat sa se inteleaga ca este posibil ca, in sedinta de Guvern de astazi, sa se ia in discutie si activitatea prefectului si subprefectului de Constanta. Numele primului dintre ei a aparut chiar oficial pe lista, ca posibila schimbare, insa vorba colegilor de la PSD, acea lista poate suferi diverse modificari, functie de relatiile suspuse din fruntea PSD. Pentru ca pana la urma, Guvernul demite in urma recomandarilor interesului politic al partidului.

"Nu stiu daca IPS e implicat in politica"

Vicepresedintele Taracila a atins si unul dintre subiectele abordate de Stanca in declaratiile date vizavi de implicarea bisericii in politica si a IPS Teodosie Snagoveanu in viata organizatiei PSD. Taracila a declarat ca nu are informatii legate de implicarea arhiepiscopului in politica pro sau contra PSD si a catalogat unele reactii ale presei, pe marginea acestui subiect, drept incalificabile. Nu de aceeasi parere este si fostul lider care, chemat in cadrul conferintei de presa, a precizat ca-si mentine declaratiile facute in legatura cu implicarea IPS Teodosie in suspendarea sa si in factionarea organizatiei.In final, Stanca a afirmat ca nu va parasi PSD si va ramane cu echipa alaturi de care a muncit. Fostul presedinte a parut, din nou, interesat de o noua candidatura, insa numai la sugestia colegilor sai. Stanca a promis ca-i va acorda tot sprijinul noului lider interimar si a cerut scuze presei pentru relatiile criza de comunicare. La randul sau, Marin Chintoan considera ca va reusi sa lucreze bine cu actuala echipa, care va ramane neschimbata, pana la analizarea criteriilor de activitate a membrilor. Daca va inregistra rezultate bune pe perioada cat va asigura interimarul, este posibil ca Uta Chintoan sa candideze la Conferinta judeteana din aceasta toamna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii