Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul ministru Mircea Titus Dobre acuză incompetenţa din Guvern şi spune că ne paşte infringement-ul în domeniul turismului

ro

25 Jun, 2018 00:00 2347 Marime text
România riscă infringement-ul din cauza neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului şi, implicit, a netranspunerii în legislaţia naţională a directivei europene care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice, atenţionează fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, într-un mesaj postat pe propria pagină de Facebook.

„În lunile noiembrie şi decembrie 2017 am dezbătut public un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea FNGPT (n.r. - Fondul Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice), care trebuia să funcţioneze în subordinea FNGCIMM (n.r. - Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, n.r.). Vreau să mulţumesc colegilor din Ministerul Turismului şi celor de la FNGCIMM pentru profesionalismul şi implicarea realizării acestui fond prin care se urmărea garantarea tuturor pachetelor de servicii turistice achiziţionate de toţi cetăţenii României dar, din păcate, acest FNGPT nu se va mai realiza. De ce nu se va mai realiza? La această întrebare trebuie să ne răspundă Darius Vâlcov şi Bogdan Trif - ministrul Turismului. Totodată, trebuie să menţionez că nici până în acest moment Directiva Europeană 2302/2015 (noua legislaţie europeană care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice) nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Este obligatoriu ca această directivă să intre în vigoare de la 1 iulie 2018 (peste opt zile), în toate statele UE, lucru care este aproape imposibil să se întâmple în România şi incompetenţii acestui guvern care trebuiau să se ocupe de această problemă (Andruşcă Dănuţ - ministrul Economiei, şi Trif Bogdan - ministrul Turismului) vor duce România în infringement datorită neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului“, scrie Dobre.

Menţionăm că, tot ieri, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat, într-un comunicat de presă, că oferă asistenţă juridică turiştilor afectaţi de insolvenţa anunţată recent de Agenţia Terra Tourism.

Începând cu data de 1 iulie 2018, România trebuie să transpună în legislaţia naţională o nouă directivă, care va reglementa modul de aplicare a condiţiilor necesare pentru garantarea efectivă şi reală a pachetelor de servicii turistice. „Noua Directivă UE - nr. 2302/2015 -, care va fi transpusă şi în legislaţia românească începând din 1 iulie 2018, va reglementa modul de aplicare, iar ANAT îşi exprimă determinarea pentru ca, împreună cu Ministerul Turismului, să asigure condiţiile necesare pentru garantarea efectivă şi reală a pachetelor de servicii turistice şi pentru asigurarea unui mediu de business sustenabil agenţiilor de turism din România“, notează ANAT, prin intermediul unui comunicat de presă.

Mesajul ANAT vine după ce agenţia Terra Tourism şi-a anunţat, vineri seara, prin intermediul unui e-mail, partenerii şi clienţii că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de aceştia şi le-a recomandat să se adreseze asigurătorului City Insurance.
 
Facem menţiunea că deputatul Mircea Titus Dobre, ministru al Turismului în guvernele Grindeanu şi Tudose, a demisionat recent din PSD şi s-a înscris în proiectul politic Pro România, al lui Victor Ponta.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii