Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:27 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După renunţarea lui Amet Aledin, Luptă internă pentru postul de deputat UDTTMR

ro

18 Jan, 2012 00:00 4125 Marime text
UDTTMR_Amet_Varol_01.jpgContrar aparenţelor, poate adevărata bătălie pentru postul de parlamentar se dă în sânul minorităţilor. De ce? Pentru simplul fapt că „alesul" va putea avea cel puţin două mandate consecutive, nu va suferi repercusiuni în plan politic, va fi mai întotdeauna la putere ca membru în Grupul Minorităţilor şi, evident, prin alocările de la buget va avea posibilitatea să-şi mulţumească coetnicii.
Dacă parlamentarii care nu aparţin minorităţilor sunt aleşi uninominal, cei din grupul minorităţilor sunt votaţi în cadrul Congreselor.
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România este în fierbere în această perioadă premergătoare Congresului şi prin urmare a desemnării viitorului candidat la deputăţie. Postul pe care îl va lăsa liber la final de mandat actualul parlamentar, deputatul Amet Aledin, face cu ochiul mai multor membri ai etniei.
L-am întrebat pe preşedintele UDTTMR care este procedura de alegere a deputatului Uniunii. „Fiecare filială poate avansa propria propunere pentru funcţia de deputat. Cel care întruneşte cele mai multe voturi este desemnat candidat, iar în alegeri este votat de membri comunităţii", susţine preşedintele UDTTMR, Amet Varol.
Unele voci susţin că la nivelul comunităţii este o mare nemulţumire în ceea ce priveşte viitorul deputat. Deşi mai este până la alegeri, (n.r. abia în luna august va avea loc Congresul Uniunii), mare parte dintre tătari sunt nemulţumiţi că s-ar fi creat deja o structură de organizare cu Amet Varol deputat, Nagi Gelal - prim-vicepreşedinte, Demirel Caiali şi Kenan Omer - vicepreşedinţi şi Birol Ibadula (finul viitorului deputat Varol Amet) - secretar general. Nagi Gelal este şeful comisiei financiare din cadrul Uniunii, iar cumnatul său, Anefi Erol, este cercetat alături de Sunai Cadâr în dosarul „Containerul". Nagi Gelal este vizat şi de auditul intern promis de conducerea UDTTMR cu privire la achiziţia la suprapreţ a unor sedii ale Uniunii. Alte voci susţin că funcţia de deputat i-ar fi fost promisă şi lui Kenan Omer şi chiar şi fostului şef al Vămii, Sunai Cadâr, la restaurantul căruia ar fi petrecut revelionul mai mulţi lideri ai Uniunii. Surse din cadrul Uniunii susţin că unitatea de alimentaţie publică şi cazare este pe numele nepotului acestuia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • atila 18 Jan, 2012 20:28 Eu propun un ungurpentru ca oricum este descendent al lui Atyla exact asa cum suntem si noi (Hun-gar),cred ca stiti ce inseamna!!!!!!!!!!Cu respect,un tatar al de-al vostru.
  • Alibaba 18 Jan, 2012 08:49 Sa vedem daca la urmatoarele alegeri veti castiga dle Varol findca vine tare dn urma Naim Belgin, alesul UNIUNII DEMOCRATE TATARE.
  • tatar 18 Jan, 2012 07:18 Vai de capul nostru, al tatarilor, daca acestea sunt propunerile... Ne laudam ca avem numerosi intelectuali. Acestia, insa, trebuie sa se implice, nu sa comenteze de pe margine.