Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile locale ar putea subvenţiona procedurile de sterilizare a câinilor de rasă comună cu stăpân sau a metişilor aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale

ro

12 Mar, 2022 00:00 2537 Marime text
  • Mai mulţi deputaţi au depus o iniţiativă legislativă, prin care să se acorde posibilitatea autorităţilor locale de a subvenţiona procedurile de sterilizare a câinilor de rasă comună cu stăpân, iar aceste acţiuni să poată fi încredinţate gratuit asociaţiilor sau fundaţiilor din domeniul protecţiei animalelor
  • Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional
  • Potrivit proiectului, în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Consiliile locale, şi Consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale
 

 
Mai mulţi deputaţi au depus o iniţiativă legislativă, prin care să se acorde posibilitatea autorităţilor locale de a subvenţiona procedurile de sterilizare a câinilor de rasă comună cu stăpân, iar aceste acţiuni să poată fi încredinţate gratuit asociaţiilor sau fundaţiilor din domeniul protecţiei animalelor.

Propunerea legislativă, depusă la Parlament şi iniţiată de nouă deputaţi PSD, un deputat PNL şi unul UDMR, modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Potrivit proiectului, "în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Consiliile locale, şi Consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", se arată în proiectul de lege.
 
"În prezent, programele pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt axate pe acţiunile de capturare, adăpostire, adopţie şi adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân. În principal, aceste activităţi sunt asigurate de unităţile publice, înfiinţate şi organizate în subordinea Consiliilor locale sau în unele situaţii sunt încredinţate entităţilor private care deţin adăposturi pentru câini fără stăpân. De asemenea, există şi posibilitatea revendicării câinilor pierduţi pe domeniul public", arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
 
Inițiatorii susţin că fenomenul câinilor fără stăpân constituie încă o problemă de actualitate.
 
În perioada 2016 - 2020, numărul total al câinilor fără stăpân capturaţi a depăşit 370.000 de capete, cu o medie anuală de peste 73.000 de capete, potrivit documentului.

"Ţinând cont de aceste date, devine evident faptul că programele de control a populaţiei de câini fără stăpân nu şi-au dovedit eficienţa, numărul animalelor fără stăpân, chiar şi într-o dinamică anuală ce denotă o uşoară scădere, rămânând în continuare unul ridicat", menţionează iniţiatorii proiectului.

În opinia acestora, "este oportună implicarea autorităţilor publice locale în vederea subvenţionării activităţilor de sterilizare a câinilor cu stăpân, fiind cea mai eficientă modalitate pentru soluţionarea fenomenului câinilor fără stăpân".
 
"Includerea acţiunilor de sterilizare în programele naţionale de control a populaţiei de câini fără stăpân este recomandată inclusiv de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor", mai motivează iniţiatorii.
 
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Rezultatele primei campanii de sterilizare gratuită din 2022, la Constanța. Când are loc următoarea

Municipalitatea pune capăt invaziei maidanezilor în Constanța? Contract de un milion de lei pentru asistență sanitar-veterinară la capturarea câinilor fără stăpân

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii