Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de metri pătraţi revendicaţi în Constanţa. Se constituie un nou complet în cauză

ro

21 Feb, 2020 00:00 1386 Marime text

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis acordarea unui nou termen în procesul în care trei constănţence revendică aproape 30.000 mp de teren din oraş. Solicitarea iniţială privea terenul pe care se află în prezent Garda de Coastă şi suprafeţele învecinate, dar cum restituirea nu se mai poate face în natură, cele trei moştenitoare se judecă pentru atribuirea de către autorităţile locale a unor alte terenuri, în compensare.


În cursul acestei săptămâni, judecătorii Curţii de Apel au stabilit că, de fapt, calea de atac ce se aplică în această fază a procesului este apelul, şi nu recursul, cum greşit declaraseră moştenitoarele. În acest context, dosarul a primit un nou termen de judecată, în luna martie, dată până la care se va constitui noul complet potrivit căii de atac a apelului.


Amintim că, aşa cum am arătat în ediţiile anterioare, cazul în sine se află pe rolul instanţelor constănţene de mai mulţi ani şi priveşte o retrocedare în baza Legii 10/2001. Mai exact, în septembrie 2001, cele trei moştenitoare ale terenului pe care se află acum Garda de Coastă au notificat autorităţile locale pentru retrocedarea suprafeţelor, în conformitate cu legea nou adoptată la momentul respectiv. După mulţi ani de proces, prin sentinţa din 2011, autorităţile locale erau obligate să le acorde moştenitoarelor „în compensare teren echivalent suprafeţei de 26.600 mp, situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, ce nu poate fi restituit în natură, sau despăgubiri“.

 

Nemulţumite de măsurile dispuse


Totuşi, în 2013, femeile au deschis un nou proces, pentru acelaşi teren, întrucât, spun acestea, măsurile dispuse de autorităţi nu ar fi respectat dispoziţiile instanţei. Pe scurt, în urma expertizei efectuate în noul proces, s-a stabilit că „terenul notificat are o valoare de 3.745.280 de euro, potrivit grilei notariale, în vreme ce terenurile atribuite în compensare au o valoare cumulată de 664.061 de euro“. Tribunalul Constanţa a obligat în acest context autorităţile locale „să propună acordarea măsurilor compensatorii sub formă de puncte către reclamantele din cererea principală, în condiţiile Capitolului III din Legea 165/2013, pentru terenul în suprafaţă de 21.884 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, imposibil de restituit în natură sau prin compensare cu alte terenuri“.


Nemulţumite de decizia pronunţată de Tribunalul Constanţa, femeile s-au adresat Curţii de Apel, însă au formulat recurs împotriva acestei hotărâri, în loc să formuleze apel, cum ar fi trebuit potrivit legislaţiei în vigoare. În aceste condiţii, judecătorii Curţii de Apel se vor reuni acum într-un nou complet, de doi judecători, în loc de trei, potrivit căii de atac ce se aplică în cauză.


Citeşte şi:

Notificare pe Legea 10/2001 formulată acum 18 ani:
Cum se judecă trei moştenitoare cu Primăria Constanţa pentru terenul din zona Gărzii de Coastă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii