Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un decret al președintelui Klaus Iohannis, anulat la Constanța, în instanță!

ro

04 Aug, 2023 18:00 3881 Marime text
  • Hotărârea de anulare parțială a decretului prezidențial a fost pronunțată în dosarul cu numărul unic 583/36/2022.
Curtea de Apel Constanța a anulat în parte un decret emis de Președintele României, Klaus Werner Iohannis!
 
Decizia Curții a fost luată în primă instanță și poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicarea către părți, urmând ca recursul să fie analizat de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Instanța admite acțiunea în contencios administrativ
 
Judecătorii din Constanța au pronunțat hotărârea de anulare parțială a decretului prezidențial în dosarul cu numărul unic 583/36/2022, deschis de Gabriel Iordache, în calitate de reclamant, în contradictoriu cu Președintele României (Administrația Prezidențială), în calitate de pârât, dar și cu Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în Perioada 1495-1989, în calitate de intervenient în numele altei persoane, și primul ministru, în calitate de intervenient.
 
Potrivit datelor oficiale, numele lui Gabriel Iordache figurează în Anexa Decretului prezidențial nr. 232/28.02.2022 cuprinzând „Lista persoanelor cărora li se retrage titlul de «Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant» în baza hotărârilor judecătorești definitive privind RESPINGEREA cererii de acordare a calității de Luptător cu Rol Determinant“.
 
În minuta Hotărârii 153/2023 se arată că instanța „admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Iordache Gabriel în contradictoriu cu pârâtul Preşedintele României - Administraţia Prezidenţială şi intervenientul Primul Ministru. Anulează în parte Decretul nr. 232/25.02.2022 privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant, emis de Preşedintele României, numai cu privire la poziţia 1din anexă, referitor la Iordache Gabriel. Respinge cererea de intervenţie formulată de intervenientul accesoriu Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în Perioada 1945-1989“.
 
Lămuriri despre hotărârea de respingere
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au explicat că „rezultă însă din considerentele hotărârii judecătoreşti definitive, care a stat la baza propunerii retragerii titlului, că instanţa a constatat că cererea reclamantului, de acordare a titlului de Luptător cu Rol Determinant, a fost soluţionată prin admitere, prin Decizia nr. ###/10.10.2019 emisă de Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 şi astfel, nu există un refuz al autorităţii de emitere a certificatului, acest lucru fiind numai o chestiune de aplicare a Deciziei nr. ###/10.10.2019“.
 
Astfel, potrivit instanței din Constanța, în privința reclamantului exista o hotărâre judecătorească de respingere a cererii de acordare a titulul de revoluționar cu rol determinant , dar hotărârea fusese de respingere a cererii pentru că certificatul fusese deja emis.
 
Au mai explicat magistrații din Constanța că „aşadar, hotărârea judecătorească nu respinge cererea de acordare a calităţii de Luptător cu Rol Determinant pe fond, astfel cum a reţinut Secretariatul de stat, ci respinge cererea de obligare la emiterea noului certificat, pentru argumentele de fapt şi de drept menţionate în mod clar în considerentele hotărârii, argumente care nu ţin de îndeplinirea sau nu a condiţiilor legale prevăzute de Legea nr. 341/2004“.
 
„În această situaţie, se constată că în cauză nu sunt incidente prevederile art. 49 alin.(2) din H.G. nr. 1412/2004, reclamantul nefiind în situaţia neîndeplinirii condiţiilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, având în vedere, distinct de hotărârea judecătorească menţionată, că nu s-a făcut dovada că Decizia nr. ###/10.10.2019 emisă de Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a fost revocată sau anulată“, a explicat Curtea.
 
Astfel, judecătorii din Constanța au apreciat că „din acest punct de vedere, Decretul nr. 232/25.02.2022, în privinţa poziţiei nr. 1 din Anexă, este nelegal, situaţia juridică constatată prin decizia civilă nr. ###/19.06.2017 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr. ####/118/2016, fiind opusă celei învederate de Secretariatul de Stat“.
 
„Întrucât emiterea actului administrativ care produce efectul juridic al retragerii titlului de LRD deja recunoscut anterior este reprezentat de decretul emis de Preşedintele României, propunerea Secretariatului de stat fiind operaţiunea administrativă prealabilă, considerăm că şi pârâtul avea obligaţia legală, prin serviciile sale specializate, să analizeze propunerea, care a fost şi însoţită, de altfel, de hotărârile judecătoreşti definitive menţionate şi să constate că în privinţa reclamantului nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru emiterea decretului de retragere a titlului“, arată Curtea de Apel.
 
„Față de toate aceste argumente, constatând că reclamantul este vătămat prin emiterea Decretului nr. 232/25.02.2023- poziţia nr. 1 din Anexă, în baza prevederilor art.1 şi art. 8 din Legea nr.554/2004, Curtea va admite acţiunea formulată şi va anula în parte Decretul nr. 232/25.02.2023 privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant, emis de Preşedintele României, numai cu privire la poziţia 1 din anexă, referitor la reclamant“, au conchis judecătorii din Constanța.
 
Așa cum arătam anterior, decizia Curții de Apel poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fost revoluționar stabilit colaborator al Securității, potrivit CNSAS, la judecată cu Președintele României, la Constanța!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii