Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

ro

29 Oct, 2023 17:00 1118 Marime text
  • Născut pe 4 februarie 1906 la Constanța, Nicholas Georgescu Roegen este considerat părintele teoriei bioeconomice, teorie ce reprezintă un mod revoluționar de a vedea economia
  • În 1948 a decis să emigreze, vrând să stea departe de represiunile regimului comunist. Astfel, Nicholas Georgescu a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a trăit și lucrat până la sfârșitul vieții
  • Nicholas Georgescu s-a stins din viață pe 30 octombrie 1994 în America, Nashville, Tennessee
 
Născut pe 4 februarie 1906 la Constanța, Nicholas Georgescu Roegen este considerat părintele teoriei bioeconomice, teorie ce reprezintă un mod revoluționar de a vedea economia.
 
Tatăl său a încercat să-l învețe de mic să citească, să scrie, să realizeze calcule matematice, fapt ce i-a stimulat copilului curiozitatea intelectuală.
 
În perioada claselor primare, Nicholas Georgescu a excelat la matematică și a obținut o bursă pentru Liceul Mănăstirea Dealu, dar din cauza izbucnirii Primului Război Mondial și a decesului tatălui său, a fost nevoit să se mute împreună cu mama sa la București. S-a întors la Constanța după terminarea conflagrației și și-a realuat studiile.
 
În perioada liceului, Nicholas Georgescu a început să publice în Gazeta matematică și a decis să-și adauge numele nou Roegen, o anagramă, de fapt, a numelui de familie citit invers (N. Geor.).
 
El a absolvit liceul în anul 1923, iar în 1926 își ia licența în matematici la Universitatea București.
 
De asemenea, în anul 1930 a obținut și titlul de doctor în statistică la Universitatea Sorbona din Paris.
 
După ce s-a întors în țară, el s-a ocupat de reorganizarea statisticii economice în cadrul Institutului Central de Statistică. A fost numit director al Direcţiei de import la Ministerul Economiei şi, în toată această perioadă, a elaborat o serie de lucrări în domeniul statisticii, demografiei, economiei teoretice şi economiei naţionale.
 
În 1948 a decis să emigreze, vrând să stea departe de represiunile regimului comunist. Astfel, Nicholas Georgescu a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a trăit și lucrat până la sfârșitul vieții.
 
Acolo a fost profesor la reputata Harvard și s-a dedicat studiilor economice, publicând mai multe lucrări, recunoscute la nivel internaţional.
 
Lucrarea care a impus la nivel mondial teoria bio-economică și care i-a adus consacrarea definitivă a fost „Legea entropiei şi procesul economic” (The Entropic Law and the Economic Process), apărută în 1971 – o operă considerată o adevărată revoluţie în istoria gândirii ştiinţifice occidentale. Versiunea în limba română avea să apară opt ani mai târziu, în 1979.
 
De-a lungul timpului, savantul a obținut titlurile de profesor emerit la Universitatea „Vanderbilt” și Doctor Honoris Causa la Universitatea Strasbourg.
 
În anul 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
 
A fost unanim admirat pentru teoriile sale şi propus la premiul Nobel pentru economie, lipsindu-i însă susţinerea necesară pentru a obţine marele titlu.
 
Nicholas Georgescu s-a stins din viață pe 30 octombrie 1994 în America, Nashville, Tennessee.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii