Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenul de la Băile Moderne din Constanța veche, pierdut de moștenitoarele lui Morfi Papastavru

ro

12 Jul, 2021 00:00 1246 Marime text

  • Completul prezidat de magistratul Veronica Tudor, al Secției I Civile a instanței, a decis respingerea acțiunii promovate de nepoatele anteprenorului antebelic Morfi Papastavru, pe motiv că ar fi fost introdusă prea târziu.
  • Decizia a fost luată în dosarul 94/36/2021 și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
  • Terenul pe care se aflau Băile Moderne – bombardate în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial – a fost preluat abuziv în timpul regimului comunist.
  • Reclamantele solicitau reviziuirea sentințelor prin care le fuseseră respinse cererile pentru restituirea terenului sau pentru despăgubiri în schimbul acesuia.
 
Tribunalul Constanța a pronunțat o primă decizie în procesul în care moștenitoarele lui Morfi Papastavru, nume cu rezonanță în Constanța veche, se judecă pentru terenul de la Băile Moderne, deținute de vizionarul antreprenor antebelic.
 
Potrivit minutei Hotărârii nr. 2811/2021 a Tribunalului Constanța, completul prezidat de magistratul Veronica Tudor, al Secției I Civile a instanței, a decis respingerea acțiunii promovate de nepoatele anteprenorului, pe motiv că ar fi fost introdusă prea târziu.
 
Amintim, acestea solicitau revizuirea sentinței prin care le fuseseră respinse cererile pentru teren și, respectiv, restituirea terenului de 950 mp ce a rămas din proprietatea inițială ori acordarea unor despăgubiri pentru această suprafață.
 
Conform documentului citat, în dosarul 94/36/2021, instanța a admis excepția inadmisibilității cererii de revizuire, dar și pe cea a tardivității formulării acesteia.
 
De asemenea, nepoatele lui Morfi Papastavru au fost obligate să achite Municipiului Constanța prin Primar suma de 238 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată - onorariu avocat.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 

Măsuri reparatorii pentru 950 de metri pătrați

 
Amintim, legat de procesul în cauză că, după ce Băile Moderne au fost distruse în timpul bombardamentelor din Cel de-Al Doilea Război Mondial, regimul comunist instalat în România a preluat abuziv și a naționalizat terenuri, imobile, bunuri. Inclusiv terenul lui Morfi Papastavru.
 
Așa se face că, în prezent, Ecaterina Băloiu și Marilena Domnica Negulescu, cele două nepoate ce revendică suprafața, se luptă nu numai pentru o așa-zisă bucată de teren, dar și pentru recuperarea memoriei înaintașilor lor.
 
În procesul de la Tribunalul Constanța, Ecaterina Băloiu și Marilena Domnica Negulescu, ale căror bunic a fost Morfi Papastavru, au solicitat în instanță revizuirea unei sentințe anterioare, prin care le-a fost respinsă acțiunea inițiată pentru primirea unor măsuri reparatorii în schimbul a 950 de metri pătrați din terenul inițial al Băilor Moderne.
 
În cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța (document citat pe Jurindex), cele două reclamante arătau că solicită revizuirea Deciziei civile nr. 12C/04.03.2020, a sentinței civile nr. 1580/20.06.2018 a Tribunalului Constanța, pronunțate în dosarul civil 284/118/2017.
 
„În motivarea cererii revizuentele au solicitat admiterea cererii de revizuire, schimbarea în totul parte hotărârea civilă nr. 1590/20 iunie 2018 în sensul restituirii către acestea a întregii suprafețe de teren de 950 mp sau să fie despăgubite pentru întreaga suprafață de teren și să se desființeze în totalitate decizia civila nr. 12/C din data de 04 martie 2020 ca fiind netemeinică“, se arată în Hotărârea nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 

Strada Aristide Karatzali

 
În acest sens, cele două nepoate ale lui Morfi Papastavru au arătat că „sunt proprietari de drept al imobilului teren în suprafața de 950 mp, situat în Constanta, str.Aristide Karatzali nr.2-2 bis, fosta Lahovari nr 2 - 2 bis, ce a aparținut defunctului nostru bunic Morfi Papastavru. Autorul nostru a fost unicul proprietar al suprafeței de teren de 2.500 mp (teren pe care a existat până în anul 1941 sediul «Băilor Moderne»), iar revizuentele, singurele sale moștenitoare, au reușit în urma unui proces de revendicare derulat între anii 1991-1992 să (...) părți din proprietatea bunicului nostru, în suprafață de 1.550 mp, rămânând de recuperat de la Primăria Municipiului Constanta, care le deține bunul fără drept, restul de 950 mp din proprietatea lor, moștenită de la defunctul bunic Morfi Papastavru“, conform sursei citate.
 
Terenul inițial, în suprafață de 2.500 mp, fusese preluat în timpul regimului comunist de către autorități, în temeiul Decretului nr. 111/1951.
 
După ani întregi de judecată cu autoritățile locale, cele două nepoate ale celui ce deținea Băile Moderne au reușit să recupereze părți din terenul inițial, de 2.500 mp, așa încât acum cele două moștenitoare continuă să se judece pentru cei 950 mp rămași din suprafața inițială.
 
Legat de această ultimă bucățică, prin Dispoziția nr. 3714/24.11.2016, Primarul Muncipiului Constanța a respins notificarea reclamantelor, „pe considerentul că, prin sentința civilă nr.1067/16.12.1991, instanța de judecata a reținut ca imobilul în speță a fost bombardat, iar în prezent acesta nu poate fi identificat“, conform sursei citate.
 

Cele două moștenitoare nu mai primeau nimic

 
Cele două moștenitoare au reușit, în dosarul 84/118/2017, să obțină anularea acestei dispoziții a primarului Constanței, în baza Sentinței nr. 1580/2018, prin care municipalitatea era obligată să restituie o suprafață de 340 mp din cei 950 mp, iar pentru restul de 610 mp municipalitatea era obligată să le propună moștenitoarelor acordarea de măsuri reparatorii.
 
Sentința nr. 1580/2018 a fost atacată la Curtea de Apel atât de către moștenitoare, cât și de către municipalitate, însă a fost admis doar apelul celei din urmă, astfel că judecătorii Curții de Apel au decis respingerea acțiunii, prin Hotărârea nr. 12/2020.
 
Cu alte cuvinte, cele două moștenitoare nu mai primeau nimic prin această hotărâre a instanței.
 
Acum, așa cum am arătat mai sus, acestea solicită instanței revizuirea sentințelor pronunțate până acum în legătură cu cei 950 mp.
 
Recent, însă, judecătorii Tribunalului Constanța au apreciat că această solicitare este tardiv formulată, dar și inadmisibilă, prin prisma temeiul juridic în baza căruia a fost formulată.
 

Excepții admise de Tribunal

 
Legat de excepția inadmisibilității cererii de revizuire, judecătorii au arătat în motivarea hotărârii de respingere că „situația de fapt pe care se fundamentează cererea de revizuire a sentinței civile nr. 1590/20.06.2018, astfel cum au fost prezentată în precedent, nu se încadrează în aceste temeiuri de drept, ce apar total străine cauzei. În această situație, excepția inadmisibilității este fondată, cererea de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 509 alin.1 pct.2 și 9 C.pr.civ. va fi respinsă ca inadmisibilă“, potrivit www.rolii.ro.
 
Totodată, în ce privește excepția tardivității, judecătorii au arătat că, la momentul introducerii cererii de revizuire, fuseseră depășite termenele legale de o lună, prevăzute în legislația în vigoare pentru atacarea sentințelor.
 
Nepoatelor lui Morfi Papastavru, dar și celorlalte părți din dosar li se asigură dreptul de apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea noii hotărâri.
 
În cazul în care se va utiliza calea de atac prevăzută de lege, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa foto: constanta-imagini-vechi.blogspot.com
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

„Băiași și masori speciali stau la dispoziția onoratului public“:
Cum se judecă moștenitoarele lui Morfi Papastavru pentru terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii