Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:37 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu, aşteptaţi azi la Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

ro

28 Sep, 2016 00:00 1943 Marime text
Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut şi ca „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, este aşteptat azi la Tribunalul Constanţa, unde va avea loc un nou termen în dosarul în care a fost deferit Justiţiei de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Dosarul - în care Dorin Lazia are calitatea de martor denunţător - se află pe masa judecătorului Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, termenul de azi fiind al 34-lea. Şedinţa de judecată este programată să înceapă la ora 9.00.
 
Potrivit rechizitoriului, Sorin Gabriel Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
Într-un alt dosar, instrumentat de Dana Ana, procuror DNA Bucureşti, Strutinsky a fost deferit Justiţiei alături de fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, de fostul viceprimar Gabi Stan, dar şi de alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.
 
Tot azi şi tot la Tribunalul Constanţa, însă începând cu ora 11.00, este programat un nou termen, al 32-lea, în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de: fundaţiile Thalia şi Fantasio, Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al şefului CJC şi producător general al TVR, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat în primă instanţă de Iulia Cezara Suciu la 3,6 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Ulterior, judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, l-au condamnat pe fostul şef al CJC la cinci ani de detenţie, hotărârea fiind una definitivă.
 
Mai departe, în dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit şase ani de detenţie, în primă instanţă. În dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de mai mulţi şefi din Consiliul Judeţean, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de detenţie. În total, în prezenta cauză, instanţa din capitală a dictat peste 70 de ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
În prezent, Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dar şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.
 
Fostul şef al CJC este cercetat şi în dosarul denumit generic „Geotop”, unde are calitatea de suspect şi este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Citeşte şi 
 
După şase ani de anchetă
Nicuşor Constantinescu, suspect în dosarul „Geotop 2001“ (rechizitorii)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

 
Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)

Ti-a placut articolul?

Comentarii