Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:47 14 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă la Plenul CSM. Procurorul Adina Florea, pe ordinea de zi pentru numirea în fruntea Secţiei Speciale

ro

08 Oct, 2019 07:35 682 Marime text
Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea procurorului constănţean, Adina Florea, la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), informează agerpres.ro.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

La şedinţa de marţi va lipsi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, aflată luni şi marţi la Consiliul JAI de la Luxemburg.

Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Pe de altă parte, Ana Birchall a trimis, luni, o nouă adresă către CSM, primele două fiind din lunile iulie şi august, în care ministrul Justiţiei solicită Consiliului un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.

Patru membri ai Secţiei pentru procurori au cerut, luni, preşedintelui CSM, Lia Savonea, întreaga documentaţie care a stat la baza discutării proiectului de modificare a Legii ANI, susţinând că nu au avut acces la şedinţa în care acesta a fost dezbătut.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

Potrivit sursei citate, o parte dintre membrii CSM intenţionează să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

Adina Florea a ocupat funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, încă din 1990, apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Pe parcursul carierei sale, a ocupat și funcții de răspundere, purtător de cuvânt la Parchetul Tribunalului Constanța, dar și de conducere, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ti-a placut articolul?

Comentarii