Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:27 28 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plenul CSM, cu ochii pe Secţia Specială. Ce decizii s-au luat în legătură cu Adina Florea şi fostul şef al Secţiei, Gheorghe Stan

ro

12 Dec, 2019 00:00 1210 Marime text

După nenumărate şedinţe în care fie nu au avut cvorum, fie nu s-au înţeles, membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au căzut, în final, de acord asupra aspectelor ce ţin de concursul pentru conducerea Secţiei Speciale. Mai exact, aceştia s-au pus de acord pentru a lua act, cu unanimitate de voturi exprimate, de retragerea candidaturii magistratului Adina Florea din procedura de numire în postul de procuror şef al Secţiei Speciale, ca urmare a câştigării concursului.
 
De altfel, anunţul potrivit căruia procurorul constănţean a solicitat să se retragă din procedura de numire în fruntea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a venit încă de la finalul săptămânii trecute. În acest context, la şedinţa Plenului din data de 10 decembrie, cu unanimitate de voturi s-a luat act de retragerea candidaturii depuse de Adina Florea. În acelaşi timp, Plenul CSM „constată închisă procedura de ocupare a funcţiei de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie“.
 
Cu o ocazie anterioară, procurorul Adina Florea ne-a declarat că a luat decizia de a se retrage din procedura de numire în conducerea SIIJ întrucât a considerat că aşa este cel mai bine pentru Secţia Specială. De asemenea, magistratul ne-a precizat, cu aceeaşi ocazie, că îşi va continua activitatea tot în cadrul Secţiei Speciale, pe o funcţie de execuţie.
 
Legat de postul de procuror şef al SIIJ, surse judiciare ne-au declarat că, potrivit legii, în acest punct ar urma să se declanşeze procedura privind organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei.
 

Judecătorul CC, cu cererea respinsă

 
Trebuie însă menţionat că, în aceeaşi şedinţă, Plenul CSM a analizat şi solicitarea făcută de fostul procuror şef al SIIJ, respectiv magistratul Gheorghe Stan, numit între timp judecător al Curţii Constituţionale a României. Anterior, acesta solicitase Consiliului Superior al Magistraturii să îi rezerve un post de procuror în cadrul Secţiei Speciale, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională.
 
După săptămâni bune de când magistratul a formulat această solicitare, Plenul CSM a analizat-o în şedinţa din 10 decembrie.
Mai exact, conform informaţiilor oficiale, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii domnului Stan Gheorghe referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României“.
 
În aceste condiţii, trebuie amintit că, din totalul magistraţilor cu drept de vot în cadrul Plenului CSM, o majoritate de nouă membri au optat pentru respingerea cererii, cinci voturi au fost pentru admiterea ei şi un alt vot a fost pentru a se admite cererea, dar la o altă unitate de parchet.
 

Istoricul conducerii SIIJ

 

Amintim că magistratul Gheroghe Stan a fost cel care a deţinut funcţia de procuror şef al SIIJ încă de la înfiinţarea sa, în timp ce postul de procuror şef adjunct a fost deţinut de magistratul constănţean Adina Florea. După numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a magistratului Gheorghe Stan, conducerea SIIJ a fost asigurată de procuroarea Adina Florea. Odată cu înscrierea în concursul organizat la nivelul CSM pentru postul de procuror şef lăsat gol de plecarea magistratului Gheorghe Stan, Adina Florea şi-a dat demisia din funcţia de procuror şef adjunct al structurii. În urma concursului susţinut în vară, Adina Florea a obţinut nota cea mai mare, însă rezultate concursului nu au mai fost validate în Plenul CSM şi nici nu a avut loc numirea oficială în funcţii a candidaţilor declaraţi câştigători.
 
În acest context, săptămâna trecută, Adina Florea s-a retras din procedura de numire în funcţia de conducere. La acest moment conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este asigurată de procurorul şef adjunct Nicolae Marin. Magistratul a fost numit pe funcţie prin HCSM 110/2019, mandatul său fiind valabil începând cu data de 4 iunie 2019, pentru o perioadă de trei ani.
 
Surse foto: Gheorghe Stan: https://www.info-sud-est.ro/

Adina Florea: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 

De ce s-a retras din fruntea SIIJ Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

 Preşedintele CSM "Este un veritabil boicot instituţional". Plenul ar fi trebuit să valideze azi concursul câştigat de Adina Florea pentru Secţia Specială

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii