Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt luni de la soluționarea în primă instanță Ce se întâmplă cu dosarul în care Radu Mazăre a fost condamnat la închisoare cu executare

ro

16 Jan, 2019 00:00 1379 Marime text
Soluționat în primă instanță la data de 16 mai 2018 (în urmă cu opt luni), dosarul în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare cu executare nu a ajuns până la acest moment, potrivit portalului instanțelor de judecată, la Curtea de Apel Constanța.
 
Procedural, după motivarea judecătorului de caz, în contextul unor eventuale contestații, dosarul va fi înaintat instanței superioare.
 
Pe data de 16 mai, Mihaela Vlășceanu, magistrat al Tribunalului Constanța, a dispus, conform portalului instanțelor de judecată, condamnarea „inculpatului Mazăre Radu Ștefan la pedeapsa închisorii de 3 ani și 6 luni (fapta de a înstrăina la preț subevaluat terenul în suprafață de 15.465,91 mp aferent Complex Castel Mamaia)“. Mai departe, fostul primar al Constanței a fost condamnat, conform portalului instanțelor de judecată, „la pedeapsa închisorii de 4 ani și 6 luni (fapta de a înstrăina la preț subevaluat terenul în suprafață de 11.890 mp din zona Cazino Sud Mamaia). „Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan la pedeapsa închisorii de 2 ani și 6 luni (fapta de a nu lua măsurile necesare suspendării funcționarilor Racu Constantin, Marica Ion, Dospinescu Ramona Daniela, Chircă Nora Alina, conform art. 86, alin. 2 Legea nr. 188/1999)“, potrivit minutei judecătorești.
 
Instanța a dispus achitarea lui Radu Mazăre pentru „săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13, ind. 2 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297, alin. 1 C.p. (fapta privind predarea a două terenuri situate pe str. I.L. Caragiale, zona bl.L53A-L94 către proprietarul lor Greavu Sorin Constantin)“, în baza art. 396, alin. 5 în ref. la art. 16, alin. 1, lit. b - teza întâi C.p.p. și la Decizia nr. 405/2016 a Curții Constituționale.
 
În final, judecătoarea Mihaela Vlășceanu a contopit pedepsele anterior menționate și a dispus condamnarea lui Radu Mazăre la pedeapsa cea mai grea, de 4 ani și 6 luni de închisoare, la care s-a adăugat sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse - 2 ani. În final inculpatul Mazăre Radu Ștefan va executa pedeapsa închisorii de 6 ani și 6 luni (cu executare în regim de deținere) alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercițiului dreptului de a ocupa o funcție publică și a drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, k pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei principale, precum și pedeapsa accesorie a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, k, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. În baza art. 29, alin. 1, lit. c din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 74, alin. 1, lit. a, art. 76, alin. 1, lit. c C.p. din 1969, art. 5, alin.1 C.p.
 
Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a fost condamnată, în final, la pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare condiționată. Instanța a stabilit termen de încercare de 4 ani și 11 luni.
 
„Constată suspendată executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale. Atrage atenția inculpatei Hortolomei Moscu Sorina Gina asupra dispozițiilor art. 83 C.p. din 1969, privind revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei. Condamnă pe inculpata SC Mehmetoglu SRL la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei. Aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa complementară suspendării activității pe timp de 3 luni și pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege. Condamnă pe inculpata SC Mehmetoglu SRL la pedeapsa amenzii penale în sumă de 500.000 de lei. Aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa complementară a suspendării activității pe timp de 3 luni și pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege. Contopește pedepsele stabilite și aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500.000 lei și pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege. Condamnă pe inculpata SC Bulevard SA la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei. Aplică inculpatei SC Bulevard SA pedeapsa complementară a suspendării activității pe timp de 3 luni și pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege“, potrivit minutei judecătorești.
 
SC Millenium Global Development SA a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei.
 
„Aplică inculpatei SC Millenium Global Development SA pedeapsa complementară a suspendării activității pe timp de 3 luni și pedeapsa complementară interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege. Menține măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare dispusa față de inculpata SC Bulevard SA - cu sediul în mun. Constanța, (…) pentru o perioadă de 60 de zile“, conform deciziei Tribunalului Constanța.
 
Instanța a desființat contractele de vânzare-cumpărare nr. 3816/12.10.2004, 435/28.02.2007 și 1297/31.05.2007 și a dispus restabilirea situației anterioare încheierii acestora, în sensul predării terenurilor libere de orice sarcini către UAT Municipiul Constanța și restituirii prețului vânzării.
 
„Instituie sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatelor SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA, SC Millenium Global Development SA până la concurența sumelor la plata cărora au fost obligate cu titlu de pedeapsă principală. Menține măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanța nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanța asupra terenului în suprafață de 11.890 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 435/28.02.2007. Menține măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanța nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanța asupra terenului în suprafață de 502,81 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 1297/31.05.2007. Dispune comunicarea prezentei hotărâri, la data rămânerii definitive a acesteia, către Oficiul Registrului Comerțului“, conform minutei.
 
Tribunalul Constanța a respins cererea formulată de către „UAT Municipiul Constanța prin Primar, privind obligarea inculpaților la plata sumelor de 1.104.884,16 euro, 2.971.420 de euro, reprezentând diferența între valoarea de vânzare a terenurilor și prețul real al pieței (întrucât s-a dispus anularea contractelor de vânzare-cumpărare și restabilirea situației anterioare comiterii faptelor), precum și cererea de obligare a inculpatului Radu Ștefan Mazăre la plata sumei de 141.696,14 lei, reprezentând paguba produsă bugetului local prin nepunerea în executare a hotărârii judecătorești de punere în posesie a numitului Greavu Sorin Constantin cu privire la cele două terenuri“.
 
În final, Radu Mazăre a fost obligat, conform minutei, la plata către UAT Municipiul Constanța a sumei de 774.552 de lei, reprezentând salariile plătite funcționarilor publici nesuspendați din funcție în conformitate cu art. 86, alin. 2 din Legea nr. 188/1999.
 
„Respinge cererea procurorului de confiscare în folosul statului a terenurilor ce constituie obiectul infracțiunii de spălare de bani, întrucât s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii. Dispune obligarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan la plata sumei de 10.000 de lei, iar pe ceilalți inculpați la plata a câte 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu a fost definitivă, aceasta putând fiind atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii