Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:41 30 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Justiție Constanța Florina Moscu îl cheamă pe Marcel Ciolacu în judecată și cere anularea HG-urilor privind alegerile prezidențiale

ro

29 Apr, 2025 17:00 543 Marime text
Marcel Ciolacu, Foto: Facebook
  • Dosarul cu numărul unic 200/36/2025 a fost înregistrat pe 28 aprilie 2025 și are ca obiect anularea unui decret prezidențial și a mai multor hotărâri de guvern legate de organizarea alegerilor prezidențiale din 2025
  • Contestația vizează în principal Decretul nr. 1670/23.12.2024, semnat de fostul președinte Klaus Iohannis, prin care se desemnează pe Ion-Marcel Ciolacu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru
 
 
Curtea de Apel Constanța se află în fața unui dosar deosebit de important în domeniul contenciosului administrativ și fiscal, în care reclamanta Florina Moscu, fostă Sorina-Gina Hortolomei Moscu, contestă legalitatea unor acte administrative fundamentale emise de autoritățile române. Dosarul cu numărul unic 200/36/2025 a fost înregistrat pe 28 aprilie 2025 și are ca obiect anularea unui decret prezidențial și a mai multor hotărâri de guvern legate de organizarea alegerilor prezidențiale din 2025.
 
 
Actele contestate
 
Contestația vizează în principal Decretul nr. 1670/23.12.2024, semnat de fostul președinte Klaus Iohannis, prin care se desemnează pe Ion-Marcel Ciolacu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Acest decret are ca scop solicitarea votului de încredere din partea Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, conform articolului 103 alineatul (2) din Constituția României. Florina Moscu cere anularea acestui decret, considerând că desemnarea lui Ciolacu ar fi nelegală.
 
De asemenea, reclamanta contestă patru hotărâri de guvern care reglementează organizarea alegerilor prezidențiale din 2025. Acestea sunt:
  • Hotărârea nr. 4/10.01.2025, care stabilește data alegerilor pentru Președintele României din 2025, fixată pentru 4 mai 2025.
  • Hotărârea nr. 17/28.01.2025, care aprobă Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru organizarea alegerilor.
  • Hotărârea nr. 68/20.02.2025, care reglementează măsurile pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale.
  • Hotărârea nr. 79/20.02.2025, care stabilește bugetul și cheltuielile necesare pregătirii și organizării alegerilor.
 
Florina Moscu solicită anularea acestor hotărâri, invocând faptul că ele nu respectă normele legale sau constituționale, și cere verificarea legalității procesului de organizare a alegerilor, care sunt esențiale pentru viitorul politic al României.
 
Contextul procesului
 
Florina Moscu, fostă Sorina-Gina Hortolomei Moscu, persoană implicată activ în afaceri, figurează ca administrator al Holland Development Group SRL și Mega Development SRL, dar și ca asociat în Mega Development SRL și Contest SRL. De asemenea, Moscu are o istorie de implicare în diverse cazuri juridice, fiind o figură cunoscută pe plan local.

 
În ianuarie 2021, Florina Moscu a fost implicată într-un proces de corupție alături de fostul primar al municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, în care a fost achitată definitiv, la fel ca și Mazăre. Aceștia au fost acuzați de abuz în serviciu și spălare de bani în legătură cu activitățile desfășurate de unele dintre societățile comerciale la care erau implicați. Moscu, în calitate de reprezentant al SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, a fost condamnată inițial la o pedeapsă cu închisoare de doi ani și 11 luni cu suspendare, dar decizia a fost anulată în urma achitării definitive date de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța. Achitările au fost dispuse pe baza articolului 16 alineatul (1) lit. b) din Codul de Procedură Penală, care stipulează că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege".
 
Implicațiile contestației
 
În prezent, Curtea de Apel Constanța este chemată să analizeze legitimitatea Guvernului Ciolacu 2 și să decidă asupra legalității decretului prezidențial și a hotărârilor guvernamentale. Contestatoarea Florina Moscu argumentează că aceste acte administrative nu sunt conforme cu normele constituționale și legale, iar deciziile luate de autoritățile române în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale din 2025 ar putea afecta transparența și corectitudinea procesului electoral.
 
De asemenea, judecătorii constănțeni vor avea în vedere complexitatea acestui dosar, având în vedere implicarea unor persoane importante și a unor acte administrative de mare impact, care vor influența în mod direct procesul electoral din România.
 

Schimbarea numelui
 
Potrivit Monitorului Oficial, după achitare, în același an 2021, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu devine Florina Moscu și i se eliberează noul act de identitate la 16.06.2021 de către SPCJEP Constanţa.
 
 
PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Documentații urbanistice cu impact, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Constanța Printre investitori, Florina Moscu, familia Nicolae și Prefabricate Dobrogea SRL (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii