Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niculina Milea, șefă în APIA Tulcea, cercetată în dosarul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, acuzată de luare de mită (referat propunere de arestare)

ro

07 Apr, 2021 11:28 7451 Marime text
 

Irina Manole, șefa Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Tulcea, arestată pentru luare de mită, solicită să fie pusă în libertate!
 
Cererea va fi analizată de judecătorii Curții de Apel Constanța pe data de 13 aprilie 2021.
 
În dosarul Irinei Manole figurează și Niculina Milea, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA.
 
„Tânărul Fermier“
 
Concret, potrivit referatului de arestare întocmit de procurori, document transmis de DNA cotidianului ZIUA de Constanța, se arată, printre altele, că „suspecta Milea Niculina, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA direcționa aplicanții din cadrul programului ”Tânărul Fermier” către consultantul (.....) care le întocmea proiectele ce erau ulterior depuse la OJFIR Tulcea, unde inculpata Manole Irina ocupa funcția de șef serviciu active fizice și plăți directe, calitate în care gestiona în mod direct procesul de depunere și evaluare a acestor proiecte“.
 
„După ce aplicanții obțineau sumele de bani vizate, suspecta pretindea de la aceștia aproximativ 50% din valoarea proiectelor, afirmând că o parte din bani sunt direcționați către inculpata Manole Irina“.
 
Funcție de conducere în cadrul APIA Tulcea
 
„Aceste date au fost confirmate de către martorul (.....) care, cu ocazia audierii din data de 29.03.2021, a arătat că suspecta Milea Niculina, despre care știa că deține o funcție de conducere în cadrul APIA Tulcea, a fost cea care i-a propus să aplice pentru programul Tânărul Fermier, el nefiind agricultor ci ocupându-se cu munca în construcții“.
 
„Martorul a luat în arendă suprafața totală de 3,67 ha și a înființat o PFA, proiectul său vizând înființarea unor culturi agricole, suspecta fiind cea care l-a pus în legătură cu un consultant pentru întocmirea proiectului și cu un contabil“.
 
Ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID
 
„Martorul a mai arătat că a depus la APIA Tulcea o cerere pentru subvenția acordată agricultorilor și pentru un ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID. Proiectul martorului a fost aprobat iar la data de 22.03.2021 în contul său a fost virată suma de 146.000 lei, echivalentul sumei de 30.000 euro din totalul de 40.000 euro, diferența urmând să îi fie virată după ce făcea dovada îndeplinirii unor condiții specifice“.
 
Termen limită
 
„La scurt timp după aceasta, suspecta l-a abordat pe martor și i-a pretins suma de 70.000 lei pentru ajutorul acordat în întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului. Martorul s-a temut să îi dea cei 70.000 lei suspectei, gândindu-se că nu putea retrage în numerar, la scurt timp după virare, o sumă de bani atât de mare însă suspecta a insistat i-a fixat termen limită pentru a efectua plata data de 27.03.2021“.
 
SMS
 
„La această dată, suspecta i-a dat martorului un mesaj telefonic cu textul «luni la prima oră reziliez contractele și te rog să lași banii acolo că îți ia banii înapoi», martorul răspunzându-i în sensul că se vor întâlni la data de 29.03.2021 pentru a discuta“.
 
„În seara zilei de 29.03.2021 a avut loc întâlnirea dintre denunțător și suspectă, aceasta reiterând solicitarea privind plata sumei de 70.000 lei, în schimbul relațiilor, informațiilor și intervențiilor sale pe lângă funcționarii competenți, măsuri care au asigurat succesul proiectului denunțătorului“.
 
„Numeroase constrângeri asupra denunțătorului“
 
„Totodată, în cadrul aceleiași discuții, suspecta a exercitat numeroase constrângeri asupra denunțătorului pentru a-l determina să dea suma respectivă. Astfel, suspecta a revenit cu amenințarea privind aducerea denunțătorului în situația de a restitui întreaga valoare a proiectului ca urmare a rezilierii contractelor sale de arendă în cazul în care refuza să îi achite suma de 70.000 lei. De asemenea, cu aceeași ocazie, suspecta l-a amenințat pe denunțător și cu trimiterea unor echipe de control din cadrul ANAF care aveau la rândul lor să genereze consecințe păgubitoare pentru acesta“.
 
Proiectele unui preot
 
„În cadrul acestei discuții, suspecta a făcut trimiteri la alte persoane care au obținut fraudulos fonduri europene, urmând același mod de operare:
 
«Și hai să-ți mai spun ceva, uite, preotul de la (….), le-a făcut proiecte la nu știu câți, veneau la noi, că eu mă tot întrebam, zic, dacă mai aduce mulți, da? Și le-a dat câte 100 de milioane de fiecare cât s-a folosit de numele lor. Câte 100 de milioane, da? Și restul și-a… Uite, preotul din (.....), du-te și întreabă. Nu mai spun la (.....), primarul și alții de-acolo care au… deci eu am fost bună, am zis, băi, copii sunt din sat, deci… sunt… tineri, au nevoie, deci… nici nu fac eu așa ceva, eu le lucrez, chiar dacă rămân eu în pagubă că eu le și lucrez, eu le fac tot timp de cinci ani, așa… lasă-i așa că, zic, să-și ia»“.
 
„Suspecta a convocat-o pe inculpată“
 
„La această discuție, pentru a fi mai convingătoare în pretinderea sumei de 70.000 lei, suspecta a convocat-o și pe inculpata Manole Irina. Aceasta a intervenit activ în cadrul discuției, încercând să îl convingă pe martor să dea suma pretinsă de către suspectă. La data de 01.04.2021 denunțătorul a contactat-o pe suspectă care i-a cerut să revină a doua zi.
 
„Martorul s-a deplasat în această localitate având asupra sa suma de 70.000 lei compusă din bancnote ale căror serii fuseseră în prealabil consemnate în cuprinsul unui proces verbal. După ce a intrat în locuința suspectei, martorul a purtat cu aceasta o discuție care confirmă acuzațiile formulate împotriva acesteia“.
 
Flagrant urmat de o percheziție domiciliară
 
„Astfel, suspecta a continuat constrângerea martorului, amenințându-l cu rezilierea contractelor de arendă care are fi condus la  estituirea de către acesta a întregii valori a proiectului. În același timp însă, suspecta a încercat să îl convingă pe martor să se conformeze, spunându-i că suma pe care urma să i-o plătească avea să se amortizeze din producția obținută în cadrul proiectului. Martorul i-a dat suspectei suma de 70.000 lei și a părăsit locuința acesteia iar la scurt timp s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante iar cu ocazia percheziției domiciliare a fost găsită suma compusă din bancnotele ale căror serii fuseseră anterior consemnate în cuprinsul procesului verbal întocmit de organele de poliție“.
 
Oprită în trafic
 
„Suspecta i-a predat inculpata punga de hârtie inscripționată cu logo – ul ” (.....)” primită de la denunțător, care conținea suma de  0.000 lei primită de la acesta. La scurt timp după aceasta, inculpata a părăsit zona locuinței suspectei și a fost oprită în trafic, în autoturismul acesteia fiind găsită punga respectivă în care se afla suma de 70.000 lei compusă din bancnotele ale căror serii se regăseau în procesul verbal întocmit de organele de poliție“.

Referatul de arestare întocmit de procurorii DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente. 

Potrivit declarației de avere, document completat la data de 12 iunie 2020, Niculina Milea, coordonatorul Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, nu are terenuri, case, mașină, ori bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

Mai mult, Niculina Milea nu deține, potrivit propriilor declarații, conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, cu o valoare însumată a tuturor mai mare de 5.000 de euro. 

În declarația de avere este consemnt doar venitul anual încasat anual de la APIA Tulcea, respectiv 68.718 lei. 

Niculina Milea nu are alte interese, după cum se arată în declarația de interese - document completat tot la data de 12 iunie 2020. 

Declarația de avere poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.  

Florin Stăneaţă
, director executiv adjunct al APIA Tulcea, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că „la sediul instituției (nr. APIA) a fost primită o ordonanță prin care ni se aduce la cunoștință că doamna Milea este cercetată alături de doamna Manole Irina, pentru complicitate la luare de mită și șantaj“.
 
„Noi nu cunoaștem mai mult. DNA a solicitat să predăm anumite dosare care, probabil, au creat anumite suspiciuni. (...) Nu ne afectează pe noi ca dosare de sprijin pe care le gestionăm noi ca APIA. Am rămas și noi surprinși“, a mai adăugat Florin Stăneaţă, director executiv adjunct al APIA Tulcea.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii