Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:01 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe judecata într-un dosar al DNA Constanța! Cine este vizat

ro

13 Oct, 2021 00:00 1312 Marime text

 
  • Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, cercetată pentru complicitate la luare de mită și șantaj, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA Constanța.
 
Începe judecata în dosarul în care Irina Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, a fost trimisă în judecată de DNA Constanța.
 
Irina Manole este acuzată de luare de mită.
 
Tribunalul Tulcea, instanță investită cu soluționarea cauzei, a constatat, în faza camerei preliminare, legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.
 
Totodată, instanța a respinge cererea de restituire a cauzei la procuror şi de excludere a declaraţiilor martorei Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, formulată de Irina Manole, ca nefondată.
 
Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
De precizat că Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, cercetată inițial în dosarul Irinei Manole, pentru complicitate la luare de mită și șantaj, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA Constanța.
 
După admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, Tribunalul Tulcea a decis condamnarea Niculinei Milea la pedeapsa de doi ani închisoare pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită și la alți doi ani de închisoare pentru infracțiunea de șantaj.
 

Instanța i-a aplicat inculpatei pedeapsa cea mai grea, de doi ani de inchisoare, la care se va adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsa de doi ani închisoare, respectiv de opt luni, urmând ca în final inculpatei să îi fie aplicată o pedeapsa rezultantă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de patru ani.
 
Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța. 
 
În rechizitoriul Irinei Manole, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
În perioada martie - aprilie 2021, inculpata Manole Irina, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins și primit suma de 70.000 lei de la o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, împrejurare în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Suma respectivă reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă în cadrul Măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de inculpată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. Halep Mihai, trimis în judecată de DNA. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii