Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:48 30 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției. Inculpatele, din Tulcea (document)

ro

21 Oct, 2021 00:00 3195 Marime text
 
  • Prezentul acord este disjuns din dosarul în care au fost cercetate de DNA atât Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, cât și Irina Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.)
 
  • Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, cercetată pentru complicitate la luare de mită și șantaj, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA Constanța -  doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de patru ani.
 
  • Irina Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, a fost trimisă în judecată de DNA Constanța - dosarul fiind trimis spre soluționare Tribunalului Tulcea.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției în cazul Minodorei Daniela Babei și a Mariei Bravu.
 
Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea. Primul termen al cauzei - 1454/88/2021 - a fost stabilit pentru data de 02 noiembrie 2021. Asta în timp ce
în dosarul 1277/88/2021 primul termen a fost stabilit pentru data de 26 octombrie 2021. 
 
Oricare vor fi deciziile Tribunalului Tulcea, aceseta vor putea fi contestate la Curtea de Apel Constanța.
 
Într-unul dintre acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente, se arat că s-au făcut cercetări pentru „săvârşirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Uniunii Europene, prevăzută de art.182 alin.1 din Legea nr.78/2000.
 
În fapt, șeful DNA arată că inculpata (Minodorei Daniela Babei) nu ar fi folosit suma de 107.600 lei, reprezentând tranșa I a ajutorului financiar nerambursabil primit la data de 05.03.2021, în implementarea proiectului derulat prin intermediul AFIR, submăsura 6.1, „instalarea tinerilor fermieri“, conform destinației pentru care îi fusese acordat.
 
Prezentul acord este disjuns din dosarul în care au fost cercetate de DNA atât Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA, cât și Irina Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.)
 
Niculina Milea a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA Constanța -  doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de patru ani.
 

Irina Manole a fost trimisă în judecată de DNA Constanța - dosarul fiind trimis spre soluționare Tribunalului Tulcea.  
 
Revenind la acordul încheiat, se arată că „urmărirea penală efectuată în dosarul nr.42/P/2021 a relevat că inculpata Milea Niculina identifica persoane care se îndeplineau condițiile pentru a aplica în cadrul programului «instalarea tânărului fermier», le îndruma către un consultant în domeniu care întocmea documentația necesară precum și către un contabil“.
 
„După aprobarea proiectelor și virarea primei tranșe din sprijinul financiar nerambursabil, în cuantum de 75% din valoarea totală a proiectului, inculpata Milea Niculina pretindea și primea de la «tinerii fermieri» jumătate din această primă tranșă“, se mai arată în acordul DNA.
 
În urma investigațiilor efectuate, procurorii DNA susțin că au identificat „trei persoane aflate în această situație: martorul (....) care a refuzat să dea banii pretinși de către inculpată, a fost amenințat de către aceasta pentru a se conforma și a colaborat cu organele de urmărire penală și respectiv inculpatele (....) și (....), care au dat inculpatei banii solicitați, din sumele primite cu titlu de finanțare de la AFIR în cadrul proiectelor lor“.
 
„În cazul martorului (....) a fost stabilită și participarea inculpatei Manole Irina, care a îndeplinit atribuții concrete în aprobarea proiectului acestuia. La finalul cercetărilor, inculpata Milea Niculina, care a recunoscut comiterea faptelor, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției care a fost admis de Tribunalul Tulcea iar inculpata Manole Irina a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul nr.42/P/2021 din data de 06.05.2021“, se mai arată în ancheta șefului DNA Constanța.
 
11 operațiuni la bancomat
 
„La data de 05.03.2021, inculpata (....) a încasat de la AFIR, în contul deschis la această unitate bancară, suma totală de 146.049 lei, din care suma de 130.450,96 lei a reprezentat contribuție de la bugetul general al UE, iar suma de 15.598,04 lei reprezintă contribuție de la bugetul de stat. Cea mai mare parte a acestei sume, respectiv 107.600 lei, a fost retrasă în numerar de la bancomat prin efectuarea a 11 de operațiuni și folosiți de către inculpată în alte scopuri decât cele prevăzute în obiectivele proiectului. Doar suma de 5.017,04 lei, reprezentând aproximativ 3,43% din valoarea primei tranșe încasată de inculpată, a fost utilizată de către aceasta aparent în vederea realizării obiectivelor proiectului, ele reprezentând prețul unui motocultor“, se mai arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.
 
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Începe judecata într-un dosar al DNA Constanța! Cine este vizat
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii