Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litigiul dintre Seaview Media și Consiliul Local Constanța ajunge la judecătorii Curții Constituționale

ro

28 Feb, 2022 00:00 1494 Marime text
  • Prin HCL Constanța 183/2020, municipalitatea a decis să acorde o serie de facilități fiscale persoanelor fizice, dar și agenților economici, în contextul pandemiei Covid-19.
  • Sesizarea CCR a fost solicitată în dosarul 4899/118/2021, cauză în care Consiliul Local al Municipiului Constanța este reclamant, iar compania Seaview Media este pârâtul, obiectul dosarului fiind reprezentat de o cerere de „anulare act administrativ hot. 183/30.06.2020“.
 
Compania de advertising Seaview Media, deținută de omul de afaceri constănțean Sorin Ionuț Barbu, a sesizat Curtea Constituțională într-un proces deschis de Consiliul Local Constanța.
 
Sesizarea CCR a fost solicitată în dosarul 4899/118/2021, cauză în care Consiliul Local al Municipiului Constanța este reclamant, iar compania Seaview Media este pârâtul, obiectul dosarului fiind reprezentat de o cerere de „anulare act administrativ hot. 183/30.06.2020“.
 
Amintim, prin HCL Constanța 183/2020, municipalitatea a decis să acorde o serie de facilități fiscale persoanelor fizice, dar și agenților economici, în contextul pandemiei Covid-19.
 
Acum, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea Seaview Media de sesizare a Curții Constituționale.
 
Din minuta deciziei Tribunalului Constanța
 
Se arată în minuta hotărârii Tribunalului Constanța faptul că „în temeiul art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale dispune sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin.6 din Legea nr. 554/2004, a art. VI alin.1 şi 2 din OUG nr. 69/2020, precum şi a articolului unic al Legii de aprobare a OUG nr. 69/2020, în raport de dispoziţiile art. 1 alin. (5) și art. 16 din Constituţia Românie“.
 
De asemenea, a fost respinsă cererea Seaview Media de a se suspenda procesul dintre companie și Consiliul Local Constanța până la pronunțarea Curții Constituționale în legătură cu aspectele sesizate.
 
Astfel, potrivit textelor legale, art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004, a contenciosului administrativ, face referire la faptul că „autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului“.
 
În continuare, OUG 69/2020 face referire la modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și la instituirea unor măsuri fiscale.
 
Nu în ultimul rând, articolele din Constituția României la care se face referire în cererea de sesizare a CCR în raport de actele invocate mai sus vorbesc despre respectarea Constituției și a legilor, dar și despre egalitatea în drepturi.
 
Dată fiind respingerea cererii Seaview de suspendare a procesului, următoarea înfățișare în cauză a fost fixată la data de 31 martie 2022, de la ora 13.00, cazul fiind în atenția completului CA18 al Secției de contencios administrativ, prezidat de magistratul Raluca Elena Lupu.
 
Amintim aici că, săptămâna trecută, compania a câștigat definitiv două procese îndreptate împotriva Primarului Municipiului Constanța prin Poliția Locală, în care contesta amenzile primite pentru panourile publicitare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
În urmă cu scurt timp!
Primarul Constanței, prin Poliția Locală, a pierdut azi două procese cu Seaview Media

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii