Curtea de Apel Constanța a respins cererea de suspendare a decretului prezidențial și a hotărârilor de guvern privind alegerile din 2025, formulată de Florina Moscu
Curtea de Apel Constanța a respins cererea de suspendare a decretului prezidențial și a hotărârilor de guvern

Curtea de Apel Constanța a respins, pe 30 aprilie 2025, cererea de suspendare formulată de Florina Moscu (fostă Sorina-Gina Hortolomei-Moscu) împotriva unor acte administrative esențiale emise de Administrația Prezidențială și Guvernul României, acte care stau la baza organizării alegerilor prezidențiale din acest an.
Soluția instanței
În dosarul nr. 200/36/2025, Secția de contencios administrativ și fiscal a respins ca neîntemeiată cererea reclamantei de suspendare a executării următoarelor acte administrative:
-
Decretul prezidențial nr. 1670/23.12.2024, prin care președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ion-Marcel Ciolacu drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
-
Hotărârile de Guvern nr. 4/10.01.2025, nr. 17/28.01.2025, nr. 68/20.02.2025 și nr. 79/20.02.2025, care reglementează desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2025.
Sentința, pronunțată de completul C2 Fond Continuitate, este supusă recursului în termen de cinci zile de la comunicare.
Ce contestă Florina Moscu
Reclamanta solicită anularea totală a decretului și hotărârilor de guvern, invocând presupuse vicii de legalitate și neconformități constituționale în procedura de desemnare a noului executiv și în organizarea alegerilor. În special, Florina Moscu, fostă Sorina-Gina Hortolomei Moscu, susține că desemnarea lui Ciolacu ca prim-ministru s-a făcut cu încălcarea articolului 103 din Constituție, iar actele subsecvente ale Guvernului privind scrutinul ar fi lipsite de temei legal.
Contextul și miza procesului
Florina Moscu este cunoscută în spațiul public constănțean pentru legăturile sale din mediul de afaceri, fiind implicată în firme precum Holland Development Group, Mega Development și Contest SRL. De asemenea, a fost implicată într-un dosar penal notoriu, alături de fostul primar Radu Mazăre, în care a fost achitată definitiv în 2021. După achitare, și-a schimbat oficial numele în "Florina Moscu", potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Prin acțiunea formulată la Curtea de Apel Constanța, Moscu solicită nu doar suspendarea, ci anularea unor decizii fundamentale pentru arhitectura politică și administrativă a țării în acest an electoral.
Urmează fondul cauzei
Deși cererea de suspendare a fost respinsă, procesul privind anularea decretului și a hotărârilor de guvern continuă pe fond, Curtea urmând să analizeze în profunzime legalitatea și constituționalitatea actelor administrative contestate.
Citește și
Florina Moscu îl cheamă pe Marcel Ciolacu în judecată și cere anularea HG-urilor privind alegerile prezidențiale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp