Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:43 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii se pregătesc să închidă dosarul afaceristului israelian Avraham Morgenstern

ro

23 Nov, 2016 00:00 1404 Marime text
Tribunalul Bucureşti se pregăteşte să finalizeze judecata în dosarul în care afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost deferit Justiţiei pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a respins cererea de audiere a expertului contabil Adriana Florentina Timofte formulată de Avraham Morgenstern. Instanţa a pus în vedere reprezentantului Ministerului Public şi apărătorilor inculpaţilor (Avraham Morgenstern şi Shapir Structures) să pregătească concluziile pe fondul cauzei.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 6 decembrie.
 
Avraham Morgenstern a fost deferit Justiţiei la începutul lunii februarie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 
De menţionat că dosarul a fost judecat iniţial de Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită.
 
Într-o altă cauză - denumită generic „dosarul Campusului Henri Coandă” -, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.
 
În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat şi obţinut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită, după ce l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern să îi dea lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro în scopul facilitării câştigării unei licitaţii pentru construirea Campusului Social Henri Coandă.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii