Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:29 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Falimentul Shapir Structures SRL, administrată de Avraham Morgenstern, amânat pentru martie 2021

ro

01 Dec, 2020 00:00 531 Marime text
  • Shapir Structures SRL a arătat că în urma executării unor contracte de reabilitare și construire drumuri naționale și șosele de centură având ca beneficiar CNADNR.
  • Shapir Structures SRL a fost administrată de Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.

Falimentul societății comercială Shapir Structures SRL a primit un nou termen! Judecătorii de la Tribunalul București, instanță investită cu soluționarea cauzei, au decis amânarea dosarului pentru data de 31 martie 2021, în vederea continuării procedurii, soluționarea dosarelor aflate pe rol şi idenitificarea şi evaluarea bunurilor.

Dosarul (21795/3/2014) se află pe rolul Secţiei a-VII-a Civilă din Tribunalul București, din 25 iunie 2014.

La acea vreme a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București cererea debitorului SC Shapir Structures SRL care a solicitat, în baza Legii 85/2006, deschiderea procedurii generală a insolvenței.
 

Drumuri naționale și șosele de centură

În motivarea în fapt a cererii, Shapir Structures SRL a arătat că în urma executării unor contracte de reabilitare și construire drumuri naționale și șosele de centură având ca beneficiar CNADNR și a neîncasării prețului contractelor a intrat într-un dezechilibru financiar care în final a dus la apariția stării de insolvență.

Shapir Structures SRL și-a exprimat intenția de a depune un plan de reorganizare.

Prin decizia 3378/2015, din 08 aprilie 2015, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului SC Shapir Structures SRL.

Shapir Structures SRL nu se află pentru prima dată în atenția magistraților.
 

Dosar la DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a SC Shapir Structures SRL, suspectată de două infracțiuni de evaziune fiscală. În cauză, DNA l-a mai trimis în judecată și pe Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța. Morgenstern, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, a fost acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.
 

„Cheltuieli fictive“

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte (...) și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. „În aceeași perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants Ltd Cipru și Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activități au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 

Prima condamnare

Tribunalul București a decis condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern, în primă instanță, la 12 ani de detenție. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul București i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României și a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.

 

Prejudiciu

Tot Tribunalul București a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român și i-a obligat în solidar pe inculpați (Avraham Morgenstern și SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat și nerecuperat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârșirii faptelor și până la data plății efective.

Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București, instanță care a redus pedeapsa afaceristului de la 12 ani la opt ani.


Citește și

S-a stabilit data la care Radu Mazăre ar putea fi pus în libertate!

Decizia judecătorilor
Veste proastă pentru unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Constanța!

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii