Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Formalism excesiv“ De ce au decis judecătorii dizolvarea asociației constănțene ce a existat doar pe hârtie aproape 20 de ani

ro

07 Apr, 2020 00:00 3102 Marime text

Magistrații Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au decis dizolvarea Asociației Tomis Turism, din Constanța, entitate ce a existat doar pe hârtie timp de aproape 20 de ani. În hotărârea de dizolvare, judecătorii Tribunalului au afirmat că Judecătoria Constanța, instanță ce a analizat inițial cererea de dizolvare, a dat dovadă de un „formalism excesiv“, obligând Consiliul Județean Constanța să organizeze o adunare generală cu niște membri ce nu mai existau ca entități juridice, după cum vom detalia în continuare.
România este, uneori, privită drept țara tuturor posibilităților. Din păcate, sensul expresiei nu este același cu cel atribuit Statelor Unite ale Americii, dar este de netăgăduit faptul că în România pot exista tot felul de situații, unele de domeniul absurdului.

De pildă, în Constanța, o asociație înființată de Consiliul Județean a existat aproape 20 de ani, fără să funcționeze efectiv vreodată. 19 ani după înființarea ei, același Consiliu Județean Constanța, dar cu altă formulă la conducere, a cerut instanței dizolvarea ei. Culmea, prima instanță a respins cererea, pe motiv că ar fi trebuit convocată adunarea generală a membrilor, pentru a se putea decide asupra acestui lucru. Atâta doar că, din cei patru membri fondatori, doar Consiliul Județean Constanța mai exista ca entitate.
În acest context, cu cererea de dizolvare respinsă la Judecătoria Constanța, cazul a ajuns la Tribunal, unde magistrații au admis apelul și au schimbat prima sentință, hotârând dizolvarea Asociației Tomis Turism.

După cum arătam în edițiile anterioare, Asociația Tomis Turism a fost înființată în anul 2000, pe vremea fostului preşedinte al CJC, democratul Stelian Duţu. La momentul înfiinţării, membrii fondatori, alături de Consiliul Judeţean Constanţa, erau Autoritatea Naţională pentru Turism, Oficiul de Promovare a Turismului şi Oficiul pentru Autorizare şi Control. Între timp însă, entităţile fondatoare au fost desfiinţate, la rândul lor, Consiliul Judeţean Constanţa fiind singurul membru fondator care încă mai există.
 

Convocarea unor persoane juridice ce nu mai există

În acest context, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa s-au adresat Judecătoriei Constanţa, în cursul anului trecut, solicitând instanţei să constate dizolvarea asociaţiei.
Totuși, magistrații Judecătoriei Constanța au respins cererea, pe motiv că nu fusese convocată Adunarea Generală, așa cum solicită legea, chiar dacă din entitățile fondatoare mai exista doar Consiliul Județean Constanța.

Astfel, acesta este motivul pentru care judecătorii Tribunalului Constanța au decis să admită cererea de dizolvare: faptul că, în opinia Tribunalului, Judecătoria ar fi dat dovadă de un „formalism excesiv“.

În hotărârea Tribunalului se arată, potrivit Jurindex, următoarele: „constatând la rândul său că aceste trei persoane juridice (nr., ceilalți membri fondatori) și-au încetat existența, prima instanță a apreciat însă că și în acest caz era necesară dovada încercării nereușite de convocare a adunării generale, doar într-o asemenea ipoteză fiind posibilă constatarea dizolvării de drept a asociației“.

Totuși, „Tribunalul apreciază că prin impunerea unei asemenea condiții prima instanță a dat dovadă de un formalism excesiv, obligând partea la efectuarea unor demersuri al căror rezultat invariabil rezultă cu prisosință nu doar din analiza înscrisurilor depuse la dosar, ci chiar din aplicarea dispoziții lor legale ce au reglementat activitatea persoanelor juridice aflate în compunerea adunării generale a asociației“, conform www.rolii.ro.

Au mai arătat judecătorii de la Tribunal că „emiterea unor adrese de convocare a adunării generale către persoane juridice care nu mai există reprezintă o măsură pur formală, lipsită de orice finalitate practică și care nu poate fi pretinsă de o instanță de judecată, cu atât mai puțin drept condiție de admitere a unei cereri de chemare în judecată“.
În această situație, apelul a fost admis, iar Asociația Tomis Turism a fost dizolvată, după 19 ani de existență exclusiv pe hârtie.


Citește și:

CJC cere în instanţă dizolvarea Tomis Turism. Ce au stabilit judecătorii

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii