Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:35 07 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT O nouă amânare în Dosarul tragediei din 2 Mai! Când va avea loc următorul termen la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

15 Nov, 2024 08:53 776 Marime text
Vlad PascuUn nou termen va avea loc astăzi la Judecătoria Mangalia, în care Vlad Pascu este acuzat de producerea tragediei din 2 Mai, în urma căruia două persoane au decedat, iar alte trei au fost rănite. 

UPDATE. ora 9.20


Primul care s-a prezentat astăzi la Judecătoria Mangalia a fost Valentin Olariu, tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul din 2 Mai. 

Acesta a precizat că nu mai are nicio speranță ci doar că își dorește ca procesul sa se încheie, iar Vlad Pascu să-și primeasca pedeapsa. 

„Au ieșit expertizele și acum se vor face obiecțiunile din partea avocaților. Nu cred că va fi ultimul termen. Se va cere iar o expertiză că nu a fost din vina lui Vlad Pascu, așa am auzit. Ne plimbăm de la București la Mangalia și nu se termină. Sper să își primească pedeapsa. Știu că nu va fi o pedeapsă mare, dar măcar să își primească pedeapsa pe care o merită“ -  a precizat Valentin Olariu. 




UPDATE: ora 09.50


La instanță a ajuns și avocatul lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, care a spus că este posibil să fie dispusă amânare, în condițiile in care vor fi formulate contestații împotriva expertizelor INML.

„Este un termen astăzi la care probabil toiate părțile vor pune în discuție eventuale deficiențe ale rapoartelor de exeprize ale INML. În situația în care nu se vor formula obiecțiunile, sau dacă vor fi respinse de instanță posibil să fie ultimul termen. 
Nu vom formula obiecțiuni. Nu am contestat nicio probă administrată în cursul urmăririi penale. Cu excepția actelor medicale și a demersurilor pentru a achita dauyne materiale, nu am contestat niciun mijloc de probă administrat pâmă acum“ - a precizat avocatul Adrian Bendeac. 


UPDATE: ora 09.55


La Judecătoria Mangalia au ajuns și părinții Robertei Dragomir, tânăra decedată în accidentul de la 2 Mai. 

În fața instanței tatăl Robertei a transmis că „Dreptatea nu va fi aici!“

La Judecătorie a fost adus și Vlad Pascu, iar la ora 10.00 a început ședința de judecată. 

UPDATE: ora 10.15

În acest moment este pus în dezbatere raportul de expertiză întocmit de INML, în cazul Cristinei Ionescu, victima rănită în accidentul din 2 Mai.


Instanța apreciază că este nevoie sa se clarifice toate aspectele care țin de acest caz si că va da curs cererii de completare a raportului de expertiză medico-legală.

"Vor fi întrebări suplimentare, la care expertul va trebui sa răspundă, deoarece acest raport poate avea efect și asupra cauzei civile, cât și pe latura penală", a motivat judecătorul.

"Avem nevoie de toate datele", a precizat magistratul.


Instanța va dispune amânare, în acest caz.

La termenul de astăzi, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a cerut completări cu privire la raportul medico-legal, ca să se stabilească cu exactitate dacă infirmitatea mâinii uneia dintre victime ar fi fost generată de accudent, ori din culpa medicului care ar fi acordat primele îngrijiri medicale.

Noul termen a fost fixat pe data de 06 decembrie 2024, ora 10:00.​ 

Ședința de judecată s-a încheiat.

"Se va emite adresă către I.N.M.L. Mina Minovici pentru ca medicul să răspundă la obiecţiunile formulate de B.A.A.R şi la cererea de completare a raportului de expertiză. Document: Încheiere de şedinţă 15.11.2024", se arată în soluţia pe scurt a judecătorilor.


UPDATE: 11.00

La ieșirea din Judecătoria Mangalia, avocatul victimelor, Adrian Cuculis a tras câteva concluzii după termenul din dosar.

„Ne așteptam la mai multă dinamică. Astăzi eram pregătiți să cerem din nou schimbarea încadrării faptei deoarece s-a constatat în cele din urmă că discutăm de infirmitate la copiii care au fost răniți să au supraviețuit accidentului, iar cele 70 de zile s-au transformat în 120 de zile de îngrijiri medicale.

Instanța dorește să fie extrem de lămurită cu privire la infirmitate, dacă este permanent sau nu.

Șocant este că se insistă șocant pe faptul că medicul de urgență de la Mangalia ar fi produs acea tasare a membrului radial iar mâna Cristinei de acolo ar avea o problem și nicidecum în urma accidentului. Se instistă pe acest lucru. Instanța a admis aceste obiecțiuni și completările inculpatului, acum medicii legiști din București vor trebiui să completeze raportul de expertiză.

Mai exact medicul de urgență din Mangalia este anchetat, dacă putem spune așa, de către INML dacă a săvârșit sau nu faptă de malprazis, cee ace este ridicol în contextul în care Cristina și ceilalți au suferit un accident de circulație la viteză foarte mare, iar legătura de cauzalitate este foarte clară.

După acest termen, instnața trimite adresă către INL și sperăm ca la următorul termen să ne lămurim.

Chiar și apărarea lui Vlad Pascu a discutat despre o schimbare a încadrării. Nu este vorba despre  o mărire colosală a limitelor pedepsei, dar vor crește cu cel puțin 1 an.

Am depus documente care arată o infirmitate în cazul Cristinei, care ar putea să își folosească mâna la maxim 70%“ - a precizat avocatul Adrian Cuculis. 

UPDATE: ora 11.15

La rândul său, apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac a oferit câteva concluzii după termenul de astăzi. 

„Și la termenul trecut părțile vătămate au precizat că sunt nemulțumite. BAR-ul a formulat obiecțiuni la raportul de exeprtiză. Noi am formulat completări la raportul de exeprtiză. Am solicitat ca toate actele medico-legale să fie avizate de comisia superioară din cadrul INML, astfel, încât să se pună capăt tuturor speculațiilor, astfel ca atunci când ajungem cu documentele la comisia superioară să nu mai avem nimic de completat.

Noi nu am contestat probele din dosar.

Nu s-a pus problema unei culpe medicale în acest caz. Există deficiențe în raportul medico-legal și judecătorul a apreciat că trebuie să se admită aceste obiecțiuni.

Teoretic sunt îndeplinite premizele unei schimbări a încadrării juridice a faptei. Practic aceste probe au fost solicitate pe latură civilă de părțile vătămate pentru a justifica daunele civile solicitate în dosar“ - a precizat avocatușl Adrian Bendeac.

 



ȘTIREA INIȚIALĂ: 

În dosarul de fond cu indicativul 4989/254/2023, la termenul anterior, din 18.10.2024, instanța a amânat judecarea cauzei pentru a da posibilitatea părților să ia cunoștință de raportul de expertiză depus la dosar şi pentru efectuarea raportului de expertiza medico-legală pentru partea civilă Coniac Vlad Alexandru.
 
Judecătoria Mangalia a dispus amânarea în Dosarul 2 Mai, fixând noul termen pentru vineri, 15 noiembrie, ora 10:00, după ce a sosit o singură expertiză, din cele două solicitate de magistrați. Pentru una dintre victimele rănite nu s-a putut efectua expertiza, deoarece INML ar fi solicitat un raport de recuperare medicală din partea din partea Spitalului Clinic de Urgență București, însă dar raportul nu ar fi fost încă livrat.
 
Avocatul inculpatului Vlad Pascu a afirmat că este posibil ca pe viitor să mai existe și o altă amânare, dat fiind faptul că vor apărea noi obiecțiuni cu privire la rezultatele expertizelor.
 

A fost o lipsă de comunicare între INML și o instituție medicală, care nu a comunicat niște documente solicitate de INML, asta, în situația unei persoane vătămate. Pentru cealaltă persoană vătămată este depus raportul. (...) Este prematur de spus dacă este sau nu ultimul termen de judecată, pentru că în situația în care raportul de expertiză, și al doilea, va veni, bineînțeles, va fi o perioadă în care părțile pot lua la cunoștință și dacă apreciază că sunt aspecte ce pot fi contestate, cu siguranță vor fi formulate obiecțiuni”, a declarat avocatul Adrian Bendeac.

 Reamintim că în Dosarul 2 Mai Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

O nouă amânare în Dosarul 2 MaiJudecătoria Mangalia a stabilit un nou termen în noiembrie. Ce spun avocații (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii