Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța anulează definitiv PUZ-ul afaceristului George Secărea pentru terenurile din strada Belvedere, din oraș! (MINUTA)

ro

12 Apr, 2024 17:00 1494 Marime text
  • Decizia Tribunalului prin care fusese anulat PUZ-ul fusese atacată și de Consiliul Local Constanța, emitent al HCL de aprobare a PUZ, precum și de Angelo Sebastian Babinciuc, intervenient în cauză.
PUZ-ul întocmit la cererea omului de afaceri constănțean George Secărea pentru terenurile pe care le deține în strada Belvedere, din oraș a fost anulat definitiv astăzi, 12 aprilie 2024, de către Curtea de Apel Constanța!
 
Decizia de anulare a fost pronunțată de judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, care au respins recursul declarat de George Secărea și Marioara Secărea pentru salvarea PUZ-ului anulat, inițial, de Tribunalul Constanța.
 
De asemenea, mai atacaseră decizia Tribunalului prin care fusese anulat PUZ-ul și Consiliul Local Constanța, emitent al HCL de aprobare a PUZ, precum și Angelo Sebastian Babinciuc, intervenient în cauză.
 
Hotărârea Curții de Apel a fost luată în dosarul 3563/118/2020, cauză ce are ca obiect „anulare act administrativ HCLM nr. 89/28.02.2020“, care vizează aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de str. Belvedere, alee de acces și proprietăți private, inițiatori Secărea George și Maria, Secărea Marioara.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate astăzi de Curtea de Apel:
 
„Respinge recursurile, ca nefondate.
Obligă recurenţii la plata către intimaţii-reclamanţi a cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat, astfel: către intimatul-reclamant Voicu Tiberiu Constantin suma de 8040 lei, către intimatul-reclamant Prozorov Paul suma de 900 lei, către intimatul-reclamant Sabău Alexandru suma de 892,50 lei, către intimatul-reclamant Blăniţă Alin Mihail suma de 893 lei, către intimatul-reclamant Gornea Lucian suma de 900 lei, către intimatul-reclamant Călin Gabriela suma de 1800 lei, către intimatul-reclamant Dante Marius Alexandru suma de 900 lei.
Definitivă“
 
Conform datelor noastre, la Curtea de Apel, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Roxana Nicoleta Bacu, Ramona Poppa și Constantina Monica Turcu, de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții.
 
În cauză, Tiberiu Constantin Voicu, Ștefan Geantă, Alin Mihai Blăniță, Tănase Banioti, Iuliana Oancă, Șerban Călin, Gabriela Călin, Florica Boancă, Marius Alexandru Dante, Alexandru Sabău, Paul Prozorov și Lucian Gornea au cerut instanței anularea HCLM nr. 89/28.02.2020.
 
Amintim, omul de afaceri George Secărea a fondat împreună cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, companiile Silk Estate, dar și Alliance Qwest Company.
 
„Viciu de nelegalitate“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei de anulare a HCL, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „analizând H.C.L.M. Constanţa nr. 89/28.02.2020, Tribunalul constată în acord cu reclamanții din prezenta cauză că depășirea celor doi indicatori ante-referiţi, simultan, este un viciu de nelegalitate de natură să atragă anularea actului atacat, nefiind permisă modificarea reglementărilor cuprinse în PUG în sensul prevăzut de PUZ (### 2,42 şi respectiv 2,55 deşi acesta este prevăzut la maxim 1,5 prin PUG şi POT 40,44% respectiv 42,53% deşi acesta este prevăzut la maxim 30% prin PUG)“.
 
De asemenea, Tribunalul a vorbit despre faptul că prin PUZ-ul atacat ar fi fost reglementată o nouă subzonă „exclusiv pentru cele două loturi ale inițiatorilor“.
 
„În concret“, au spus judecătorii, „autoritatea pârâtă (nr., Consiliul Local Constanța) printr-o astfel de reglementare în cadrul unui PUZ a încălcat principiile ce guvernează emiterea actelor administrative astfel cum au fost ele ilustrate în cuprinsul art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 554/2004, respectiv a nesocotit emiterea actului «în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii» prin lege înţelegându-se la acest nivel, în mod neechivoc, prevederile RLU aferent PUGMC“.
 
„Cu alte cuvinte, pârâta din prezenta cauză prin reglementările adoptate în cadrul PUZ atacat nu a organizat executarea RLU aferent PUGMC pentru specificul zonei de o complexitate deosebită pe care o viza sau nu a executat în concret RLU ci a creat ad novum reglementări pentru prima dată în cuprinsul actului de reglementare cu rang inferior, operațiune administrativă nepermisă“, au mai spus judecătorii în hotărârea reconfirmată azi de Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un constănțean a încercat să oprească în instanță ridicarea unui complex comercial cu bowling și cinema, pe Șoseaua Mangaliei! Judecătorii explică de ce au respins acțiunea (MOTIVARE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii