Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănțean a încercat să oprească în instanță ridicarea unui complex comercial cu bowling și cinema, pe Șoseaua Mangaliei! Judecătorii explică de ce au respins acțiunea (MOTIVARE)

ro

01 Apr, 2024 17:00 5791 Marime text
  • La data de 27 februarie 2024, Tribunalul a admis excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului și a respins acțiunea.
Un bărbat din Constanța a dat în judecată municipalitatea, solicitându-le magistraților să nu permită autorităților locale să elibereze documentele necesare pentru un viitor complex comercial, cu bowling, parcare și cinema, pe Șoseaua Mangaliei.
 
În decizia de respingere a cererii de chemare în judecată, Tribunalul a precizat, printre altele, că „reclamantul nu a arătat în motivarea cererii de chemare în judecată care este dreptul sau interesul său legitim personal vătămat de edificarea unei construcții pe terenul situat în Municipiul Constanţa, pe Șoseaua Mangaliei nr. 179“.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 6220/118/2023, în care părți sunt Dorel Sandu, în calitate de reclamant, și Property Development Two SRL, alături de Municipiul Constanța, Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
 
În cauză, la data de 27 februarie 2024, Tribunalul a admis excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului și a respins acțiunea.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Ștefan Alexandru Toma, de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
 
Spus pe scurt, procesul vizează hotărârea Consiliului Local Constanța 263/2008 pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal Construire Imobil S+P+2E – Complex Comercial, Șoseaua Mangaliei nr. 179 teren în suprafață totală de 65.366,85 mp, proprietate SC Property Development Two SRL.
 
La Tribunal, reclamantul le-a solicitat judecătorilor să oblige autoritățile locale „să nu aprobe nici un Plan urbanistic zonal şi nici alte acte premergătoare pentru emiterea autorizației de construire şi nici autorizația pentru construirea vreunui complex comercial/rezidențial pe șoseaua Mangaliei nr. 179-300“.
 
De asemenea, omul a cerut să se constate încetate efectele HCL 263/2008, dar și ale autorizației de construire nr. 2743/2008, invocând și excepția de nelegalitate a celor două acte.
 
În motivarea Hotărârii 271/2024 a Tribunalului, prin care acțiunea a fost respinsă, judecătorii au arătat, printre altele, că „reclamantul nu a arătat în motivarea cererii de chemare în judecată care este dreptul sau interesul său legitim personal vătămat de edificarea unei construcții pe terenul situat în Municipiul Constanţa, pe Șoseaua Mangaliei nr. 179“.
 
Au mai spus judecătorii, „chiar şi în cazul asociațiilor, în calitate de organisme sociale interesate, prin decizia nr. # din data de 02.03.2020 pronunţată de Înalta Curte de Casație şi Justiție, Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial nr. 580 din data de 02.07.2020, instanţa supremă a stabilit cu caracter obligatoriu că «,invocarea interesului legitim public trebuie să fie subsidiară invocării unui interes legitim privat, acesta din urmă decurgând din legătura directă dintre actul administrativ supus controlului de legalitate şi scopul direct şi obiectivele asociaţiei, potrivit statutului»“.
 
„A fortiori, reclamantul, ce are calitatea de persoană fizică, trebuia să invoce o vătămare a unui drept ori interes legitim personal, raportat la prevederile art. 8 alin. (1¹) din Legea nr. 554/2004, numai prefectul, autoritatea emitentă a actului atacat, Ministerul ###### şi Agenția Națională a Funcționarilor Publici având legitimare procesuală activă în contenciosul administrativ obiectiv, conform art. 1 alin. (5) (6), (8) şi art. 3 din Legea nr. 554/2004“, conform Tribunalului Constanța.
 
Detalii complete despre terenul vizat de PUZ pot fi accesate în articolul
 
Complex comercial cu bowling și cinema, pe Șoseaua Mangaliei, din Constanța! Decizia Tribunalului (MINUTA)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/complex-comercial-cu-bowling-si-cinema-pe-soseaua-mangaliei-din-constanta-decizia-tribunalului-minuta-847808.html
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel.
 
Despre Property Development Two SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 23 februarie 2024, Property Development Two SRL a fost înființată în 2007, are sediul social în București, pe strada Grigore Cobalcescu, nr. 46 și se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară.
 
Acționar unic figurează firma cipriotă Atrium Retail Limited, în timp ce administratori sunt cetățeanul româno-israelian Kahana Asi și cetățeanul polonez Paez Rasmussen Evaristo Hans.
 
Numele lui Kahana Asi se leagă și de societățile bucureștene A.B.M. Original Management SRL, Kahana Management SRL, Gaia Energy SRL, Upupa Development SRL, Requipo International SRL și Fluentstate SRL (administrator).
 
În 2022, Property Development Two SRL a declarat 0 angajați, pierderi aproape 680.000 de lei și cifra de afaceri 0.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Aproape 7 hectare
Document de la Primăria Constanța pentru construirea unui complex comercial pe șoseaua Mangaliei

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii