Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

ro

15 Mar, 2024 17:00 1056 Marime text
  • Omul de afaceri George Secărea a fondat împreună cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, companiile Silk Estate, dar și Alliance Qwest Company.
  • Curtea a anunțat că pronunțarea hotărârii definitive va avea loc la data de 29 martie 2024.
Emoții la Curtea de Apel Constanța, instanță de la care se așteaptă verdictul definitiv în procesul care vizează PUZ-ul inițial de afaceristul constănțean George Secărea pentru terenurile pe care le deține pe strada Belvedere din oraș.
 
În primă instanță, Tribunalul a anulat PUZ-ul, dar acum magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții au analizat recursul declarat de Consiliul Local Constanța împotriva anulării PUZ.
 
Curtea a anunțat că pronunțarea hotărârii definitive va avea loc la data de 29 martie 2024.
 
Dosarul are indicativul 3563/118/2020 și vizează o cerere de anulare a HCL Constanța 89/28.02.2020 prin care a fost aprobat PUZ-ul inițiat de George Secărea, Maria Secărea și Marioara Secărea.
 
Conform datelor noastre, la Curtea de Apel, cazul se află în atenția completului format din magistrații Roxana Nicoleta Bacu, Ramona Poppa și Constantina Monica Turcu.
 
În cauză, Tiberiu Constantin Voicu, Ștefan Geantă, Alin Mihai Blăniță, Tănase Banioti, Iuliana Oancă, Șerban Călin, Gabriela Călin, Florica Boancă, Marius Alexandru Dante, Alexandru Sabău, Paul Prozorov și Lucian Gornea au cerut instanței anularea HCLM nr. 89/28.02.2020.
 
Pârât este Consiliul Local al Municipiului Constanța, iar George Secărea, Marioara Secărea și Angelo Sebastian Babinciuc sunt intervenienți.
 
Hotărârea de consiliu local contestată în proces vizează aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de str. Belvedere, alee de acces și proprietăți private, inițiatori Secărea George și Maria, Secărea Marioara.
 
Omul de afaceri George Secărea a fondat împreună cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, companiile Silk Estate, dar și Alliance Qwest Company.
 
De ce a fost anulat PUZ
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei de anulare a HCL, judecătorii au arătat, printre altele, că „analizând H.C.L.M. Constanţa nr. 89/28.02.2020 Tribunalul constată în acord cu reclamanții din prezenta cauză că depășirea celor doi indicatori ante-referiţi, simultan, este un viciu de nelegalitate de natură să atragă anularea actului atacat, nefiind permisă modificarea reglementărilor cuprinse în PUG în sensul prevăzut de PUZ (### 2,42 şi respectiv 2,55 deşi acesta este prevăzut la maxim 1,5 prin PUG şi POT 40,44% respectiv 42,53% deşi acesta este prevăzut la maxim 30% prin PUG)“.
 
De asemenea, judecătorii au vorbit despre faptul că prin PUZ-ul atacat ar fi fost reglementată o nouă subzonă „exclusiv pentru cele două loturi ale inițiatorilor“.
 
„În concret“, au spus judecătorii, „autoritatea pârâtă (nr., Consiliul Local Constanța) printr-o astfel de reglementare în cadrul unui PUZ a încălcat principiile ce guvernează emiterea actelor administrative astfel cum au fost ele ilustrate în cuprinsul art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 554/2004, respectiv a nesocotit emiterea actului «în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii» prin lege înţelegându-se la acest nivel, în mod neechivoc, prevederile RLU aferent PUGMC“.
 
„Cu alte cuvinte, pârâta din prezenta cauză prin reglementările adoptate în cadrul PUZ atacat nu a organizat executarea RLU aferent PUGMC pentru specificul zonei de o complexitate deosebită pe care o viza sau nu a executat în concret RLU ci a creat ad novum reglementări pentru prima dată în cuprinsul actului de reglementare cu rang inferior, operațiune administrativă nepermisă“, au mai spus judecătorii.
 
Acum, rămâne de văzut dacă această decizie a Tribunalului Constanța va rămâne în picioare la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii