Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:29 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constituţională a României, sesizată în cazul medicului Marius Militaru, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară!

ro

28 Apr, 2017 00:00 4134 Marime text
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au dispus, ieri, sesizarea Curţii Constituţionale a României în dosarul în care Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost deferit Justiţiei de DNA Constanţa.
 
„În temeiul art. 29 din Legea nr. 47/1992, sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 175, alin. 1, lit. b din Codul penal (n.r. care face referire la definiţia funcţionarului public) în raport de prevederile art. 16, alin. 1, art. 21, alin. 3 din Constituţia României şi art. 6 din CEDO, invocată de inculpatul Militaru Marius, şi cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 175, alin. 1, lit. b, teza a II-a din Codul penal, astfel cum au fost interpretate prin decizia nr. 26/2014, pronunţată în dosarul nr. 28/I/2014/HP de ÎCCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în raport de prevederile art. 61, alin. 1 din Constituţia României“.
 
Tot Curtea de Apel Constanţa a constatat „că nu sunt îndeplinite condiţiile privind sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru neconstituţionalitatea art. 175, alin. 2, lit. b, teza a II-a Cod penal în ce priveşte hotărârea preliminară constând în Decizia nr. 19/2015 a ÎCCJ, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală. Definitivă“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Amintim că, pe data de 28 noiembrie 2016, Curtea de Apel Constanţa a admis cererea formulată de Marius Militaru prin apărătorul ales şi a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile prin care să se dea o rezolvare de principiu asupra următoarei chestiuni de drept: „Este funcţionar public în sensul art. 175, alin. 1, lit. b, teza a II-a - Cod penal sau este considerată funcţionar public în sensul art. 175, alin. 2 - Cod penal persoana fizică acţionând în calitate de medic-şef de secţie la un spital public, prevăzut de art. 163 din Legea nr. 95/2006, în baza unui contract de administrare prevăzut de art. 185, alin. 5 din Legea nr. 95/2006, fără a avea încheiat în acelaşi timp un contract individual de muncă, distinct, pe o perioadă nedeterminată cu respectivul spital public, în ceea ce priveşte activitatea de medic curant în cadrul secţiei pe care o conduce“.
 
Ulterior, judecata în dosar a fost suspendată, până la pronunţarea hotărârii prealabile, pentru dezlegarea chestiunii de drept anterior precizate.
 
După analiză, magistraţii de la Înalta Curte au respins, „ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa (…) privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept. Este funcţionar public în sensul art. 175, alin. (1), lit. b, teza a II-a din Codul penal sau este considerată funcţionar public în sensul art. 175, alin. (2) din Codul penal persoana fizică acţionând în calitate de medic-şef de secţie la un spital public, prevăzut de art. 163 din Legea nr. 95/2006, în baza unui contract de administrare prevăzut de art. 185, alin. 5 din Legea nr. 95/2006, fără a avea încheiat în acelaşi timp un contract individual de muncă, distinct, pe o perioadă nedeterminată cu respectivul spital public, în ceea ce priveşte activitatea de medic curant în cadrul secţiei pe care o conduce“.
 
Marius Militaru a fost trimis în judecată, pe data de 13 ianuarie 2015, de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, pentru luare de mită. Pe data de 22 februarie 2016, Tribunalul Constanţa a decis, în primă instanţă, condamnarea lui Marius Militaru la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii