Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cimitir“ în aer liber, la Tulcea! Începe procesul (MINUTĂ)

ro

16 Feb, 2022 14:36 1694 Marime text

 
Judecătoria Măcin a dat azi undă verde pentru începerea judecății dosarului privind animalele îngropate pe un teren viran din localitatea Smârdan, județul Tulcea.
 
Hotărârea nu este definitivă!
 
Oficial!
 

Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Cazacioc Gelu Daniel şi persoana juridică S.C. CAZACIOC&CO S.R.L. Constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul din 15.09.2021, emis în dosarul nr. 529/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii: 1. CAZACIOC GELU DANIEL în calitate de administrator al S.C. Cazacioc&CO S.R.L. 2. S.C. CAZACIOC&CO S.R.L. fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor prev de: - art. 63, alin. 1, lit g din Legea 211/2011 - (lege mai favorabila) - privind regimul deșeurilor (eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale şi care pot provoca daune semnificative mediului); - art. 92, alin. 1 din Legea 107/1996, Legea Apelor, (evacuarea sau injectarea în apele subterane 'de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul) - art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005, privind protecția mediului (poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase); față de toate cu reținerea caracterului continuu (toate fiind acte ilicite comise în mod continuu în perioada 2011-2021) și al concursului formal de infracțiuni art. 38 alin. 2 Cod penal. Respinge cererea privind restituirea lucrurilor formulată de petenta CAZACIOC SORINELA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu din 16.02.2022.

 
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 23 noiembrie 2020, comisarii Garzii Naționale de Mediu- Comisariatul General s-au deplasat la punctul de lucru al SC Cazacioc & Co SRL din localitatea Smârdan, unde se află instalația de incinerare a acesteia.
 
În momentul prezentării la punctul de lucru al operatorului economic, se mai arată în rechizitoriu, unul dintre angajați nu ar fi permis accesul pe amplasament, precizând faptul că până la venirea „șefului“ nu poate permite echipei de control intrarea pe amplasament, iar în acel moment, în partea stângă a amplasamentului societății, adică direct pe un teren viran, a fost vizualizat un incendiu cu flacără deschisă.
 
În timpul în care lucrătorul GNM se afla în zona incendiilor, și-ar fi făcut apariția la poarta de acces a instalației de incinerare deșeuri animale și Cazacioc Gelu Daniel, în calitate de administrator al acesteia, care i-a precizat faptul că „terenul pe care sunt incendiile nu este proprietatea acestuia și nici nu se află în folosința sa“, potrivit rechizitoriului. situație în care comisarul i-a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel, administratorul instalației, să-l însoțească în zona incendiilor, însă acesta a refuzat categoric, conform actului menționat.
 
„Având în vedere situația de mai sus, observând și gravitatea faptelor - care sunt apte să pună în pericol sănătatea și integritatea umană și luând în considerare amenințarea cu acte de violență proferată de o persoană care era aflată pe terenul unde s-au vizualizat incendiile și cadavre de animale la adresa  unui comisar de mediu - echipa GNM-CG a solicitat prezența  organelor de poliție la fața locului, astfel că la fața locului s-a prezentat șeful Postului de Poliție Smârdan“, conform anchetatorilor.
 
În consecință, echipa operativă s-a deplasat în incinta amplasamentului deținut de SC Cazacioc & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să o însoțească în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate, spun procurorii, cele două incendii în care ardeau cadavre de animale, situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafața întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilential, dezagreabil și insuportabil.
 
Cazacioc Gelu Daniel a prezentat echipei de control un set de acte privind amplasamentul incineratorului pentru care afirma că ar deține autorizație integrată de mediu valabilă.
 
„După prezentarea amplasamentului propriu zis aflat în administrarea SC Cazacioc&Co SRL, comisarii G.N.M. au solicitat și prezentarea amplasamentului aflat în continuarea acesteia, însă Cazacioc Gelu Daniel nu le-a mai permis  accesul, menționând «că este restricționat de un gard metalic fix».
 
În acel moment, echipa a fost nevoită să înceteze pentru moment acțiunea de inspectie și control la instalația de incinerare din localitatea Smârdan, Tulcea, și astfel că s-a deplasat pe perimetrul zonei limitrofe amplasamentului pe care se afla incineratorul, inspectând tot terenul respectiv.
 
Terenul în cauză aparține societății comerciale Agromar Prod SRL, dar este folosit efectiv în exclusivitate/fără drept, de inc. SC Cazacioc&Co SRL, iar pe acesta, echipa de control a identificat cantități semnificative de sânge care fie bălteau pe amplasamentul respectiv alături de cadavre de animale, părți componente ale acestora și alte tipuri și categorii de deșeuri, fie erau eliminate în șanțul/canalul perimetral al amplasamentului neautorizat printr-un tub de beton improvizat ilegal cu diametrul de 110 mm“, potrivit actului de sesizare a instanței.
 
Echipa de control a concluzionat faptul că toate aceste deșeuri identificate pe terenul alăturat și folosit de SC Cazacioc&Co SRL au fost „eliminate ilegal și că acest fapt are ca efect evident afectarea vieții, sănătății și integrității umane, prin poluarea tuturor factorilor, componentelor de mediu, respectiv apa, aer, sol“, se mai arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
În urma celor constatate de echipa de control, a fost înaintată o sesizare penală care a dus la formarea prezentului dosar penal.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii