Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:26 22 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă cu dosarul privind arestarea lui Radu Mazăre?

ro

17 Jan, 2018 00:00 1271 Marime text
Săptămâna următoare se împlineşte o lună de la plecarea lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, în Madagascar, unde, după cum chiar el a declarat, face demersurile specifice pentru obţinerea azilului politic. Între timp, se aşteaptă decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României privind mandatul de arestare preventivă emis în primă instanţă pe numele fostului primar al Constanţei.
 
Amintim că, pe data de 10 ianuarie, judecătorul Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate, şi magistraţii Marius Dan Foitoş şi Daniel Grădinaru, toţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au admis cererea formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar.
 
„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan (…) cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă. Dispune, de îndată, emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Mazăre Radu Ştefan“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Nemulţumit, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a atacat decizia ÎCCJ. Până în prezent, conform unor surse, cei trei judecători mai sus precizaţi nu şi-au motivat decizia privind emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Mazăre. Abia după ce motivarea magistraţilor va intra în posesia părţilor din dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va putea să stabilească data la care se va analiza contestaţia formulată de Radu Mazăre.
 
În prezent, fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluţionat în primă instanţă. Urmează decizia ÎCCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. Termen - 30 ianuarie
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. În cauză ÎCCJ a dispus arestarea lui Radu Mazăre. Termenul pe fond a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2015. Tot în acest dosar, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky au fost arestaţi preventiv în 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În cauză, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii