Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce averi au Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța (DOCUMENTE)

ro

07 Jan, 2022 00:00 3162 Marime text

 
  • Într-un alt dosar penal, Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), este cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
 
Tot în acest dosar a mai fost trimisă în judecată SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, precum și administratorul SC Agro Sole Trader SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 06 ianuarie 2021, Agro Sole Trader SRL are sediul social în Satu Nou, comuna Oltina, județul Constanța.
 
Firma a fost înființată în anul 2003 și are ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
 
Potrivit Confidas.ro, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL este Manea Iordan, care mai apare, conform Confidas.ro, în: Biocoop Donau Cooperativă Agricolă, Top Agro Vie SRL, Euro Agro Prestige SRL, Agro Sole Trader SRL, Agristar Electrica SRL, Manea Iordan Întreprindere Individuală și Renergo Mobil SRL (toate în funcțiune) și Free House SRL – radiată
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere.
 
Concret, în documentele depuse inculpatul a susținut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021.
 
În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia și Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat.
 
Acționând în această manieră, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul 9334/118/2021 a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Averi și interese
 
Potrivit declarației de avere – document completat la data de 10 iunie 2020 și aflat pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Integritare, Venilia Trofin nu deține terenuri ori case, însă are un auto marca Nissan Juke, auto fabricat în 2017.
 
În 2019, Venilia Trofin a luat de la BRD 75.000 de lei, și de la Banca ING 115.000 lei, ambele împrumuturi având scandența în 2024.
 
În privința veniturilor salariale, Venilia Trofin a consemnat suma de 69.061 de lei – salariu APIA – CJ Constanța.
 
În declarația de interese, document completat tot la data de 10 iunie 2020, Venilia Trofin a consemnat că este membru de sindicat.
 
 În declarația de avere completată la data 05 iunie 2019, Venilia Trofin a declarat că deține din 2005, împreună o altă persoană, o casă în Constanța, în suprafață de 150 de metri pătrați și că are două mașini – un Ford Focus, fabricat în 2007 și Nissan-ul Juke.
 
În privința datoriilor, Venilia Trofin a declarat că a luat, în 2016, de la Banca Transilvania 20.000 de euro, cu scadența în 2021, și în 2017, de la Banca ING, tot 20.000 de euro, cu scadența în 2022. În privința veniturilor, Venilia Trofin a declarat 66.679 lei salariu APIA Constanța. Asta în timp ce soțul său, a primit de la SC Iris Construct SRL 7.180 de lei.        
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 10 iunie 2020, Romeo Banu nu deține terenuri, însă are un apartament în Constanța, din 2017, în suprafață de 60 de metri pătrați și conduce un auto marca Skoda Octavia Tour, fabricată în 2006.
 
În privința datoriilor, Romeo Banu a luat, în 2017, 7000 de euro de la Raiffeisen Bank SA, cu scadența în 2021, și 58.500 de euro de la Banca Comercială Română, cu scadența în 2042. În privința veniturilor salariale, Romeo Banu a consemnat suma de 69.765 de lei – salariu APIA – CJ Constanța.
 
Conform propriilor declarații, Romeo Banu nu are interese.
 
În secțiunea Documente pot fi citite integral declarațiile de avere și de interese.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie să comunice
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii