Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul Bisericii „Sf. Dumitru“ din satul Dunăreni, judeţul Constanţa (galerie foto)

ro

20 Oct, 2018 00:00 6714 Marime text
Piatra de temelie a actualei Biserici „Sfântul Dumitru” din satul Dunăreni, comuna Aliman, judeţul Constanţa, a fost pusă de locuitorii români în anul 1872, cu cinci ani înainte de începutul Războiului de Independenţă (româno-ruso-turc), în urma căruia Dobrogea a revenit la Patria-Mamă.
Până în anul 1872, în satul Mârleanu (azi, satul Dunăreni) a existat o casă de rugăciuni care a fost arsă de turci. Toate obiectele de cult au fost salvate de săteni şi ascunse până la finalizarea şi sfinţirea noii biserici, în anul 1882. Cel care s-a ocupat de construcţia Biserici „Sfântul Dumitru” din satul Dunăreni a fost preotul Cicu Popescu.


Potrivit unui istoric al bisericii din anul 1967, „terenul pe care este clădită biserica de azi la început era un loc viran, de la marginea satului, pe unde se treceau cerealele pe care le luau turcii drept dijmă de la locuitori. Materialul principal din care este construită biserica este piatra, care a fost adusă din toate părţile de locuitorii satului. Astfel, prin munca benevolă, piatra a fost adusă de la fostele cimitire turceşti, din satele Alibiciair, de lângă Medgidia, apoi din Urluia, din Coada Bălţii de lângă comuna Rasova şi de la vechile cetăţi romane construite din piatră cioplită. De asemenea, s-a folosit piatră de la turnul de observaţii turc al vechii cetăţi Sucidava. La fel, piatra scoasă din şoseaua care făcea legătura pe vremuri între satele Oltina şi Ostrov. Din piatră scoasă din această şosea s-a construit şi clădirea şcolii”.


Acelaşi istoric menţionează mai departe că „Biserica a fost sfinţită şi dată cultului în anul 1882, pe timpul preotului Cicu Popescu. În ea au fost aduse toate icoanele, cărţile de cult şi obiectele bisericeşti, din fosta casă de rugăciune, care sunt şi în prezent”.

În anul 1930, biserica a beneficiat de reparaţii capitale, lucrări executate sub îndrumarea preotului paroh Nicolae Popescu, decedat patru ani mai târziu, pe 28 octombrie 1934 (n. 2 iunie 1869). Mormântul părintelui Nicolae Popescu se află în cimitirul din curtea bisericii.

Şi sub coordonarea actualului paroh, preotul Lucian Begu, asupra bisericii au fost întreprinse lucrări de renovare. Într-un istoric din anul 2016, părintele Begu menţiona: „În prezent biserica a fost renovată complet atât în exterior, cât şi în interior. În exterior s-a refăcut acoperişul din tablă galvanizată şi s-a construit o clopotniţă nouă. În interior, biserica a fost pictată în tehnica frescă, i s-a refăcut catapeteasma, iar mobilierul vechi şi deteriorat a fost înlocuit cu strane noi şi iconostase sculptate. De asemenea duşumeaua veche şi putredă pe alocuri a fost înlocuită cu pardoseală din gresie”. La finalul lucrărilor, Biserica „Sfântul Dumitru” din satul Dunăreni a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în anul 2007.


Părintele Lucian Begu face, în acelaşi istoric, şi o scurtă descriere a satului Dunăreni:
Satul Dunăreni este unul din cele mai vechi şi puternice sate româneşti din Dobrogea. El s-a numit pe vremuri Mârleanu, după numele lacului Mârleanu, pe malul căruia a fost construit. În zilele noastre acest sat aparţine comunei Aliman şi are aproximativ 350 de familii şi 1.500 de locuitori. Satul Dunăreni este situat în partea de vest a judeţului Constanţa şi are ca vecini comuna Aliman la o depărtare de 5 kilometri spre sud-est, satul Viile spre sud- vest, iar la nord se mărgineşte cu judeţul Ialomiţa, de care îl desparte fluviul Dunărea. Conform documentelor fiscale ale timpului, în secolul XVI- XVII, satul Mârleanu este amintit ca un sat curat românesc. În primă fază, aşezarea s-a numit Ciumata datorită faptului că locuitorii s-au refugiat aici pe timpul ciumei din timpul lui Caragea Vodă. Poziţia satului este deosebit de frumoasă, fiind înconjurat de dealuri pline de vegetaţie”.

Bibliografie

Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Registru Inventar Parohia Dunereni, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI. Protoieria Altinum, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2016

Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopia Tomisului (foto Vali Vădănoiu), Ionuţ Druche

Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

„Dispreţuiţi moartea!“ - Îndemnul unui tânăr sublocotenent dobrogean către plutonul său, în Primul Război Mondial
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii