Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Scrisoare de la un olimpic internațional“ de Paul Haidu Gerea

ro

14 Feb, 2023 09:26 1621 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Paul Haidu Gerea, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

Vremea ne desparte întotdeauna, însă un remediu împotriva timpului implacabil rămâne legătura strânsă dintre oamenii care-și pot vorbi cu aceeași apropiere sufletească și peste ani. 

Paul este olimpicul mircist care s-a remarcat prin strălucitoarele lui performanțe obținute la olimpiadele internaționale: medalia de bronz la European Union Science Olympiad, în 2014; două medalii de argint la Olimpiada Internațională de Chimie «Mendeleev» și la Olimpiada Internațională de Chimie, în 2015, la BakuAzerbaidjan; medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie «Mendeleev» și la Olimpiada Internațională de Chimie, în 2016, la TbilisiGeorgia; medalia de aur la Olimpiada de Chimie, în 2017, în Thailanda.

La acestea, se adaugă multele premii câștigate la concursurile naționale de chimie și de științe ale pământului. 

Atunci era sub aripa ocrotitoare a doamnei profesoare Monica Dumitru, care a găsit în sufletul copilului de odinioară sâmburele pe care a știut să-l aducă la lumină și să-l transforme într-un vis împlinit.

Astăzi, Paul ne scrie din Statele Unite ale Americii și ne povestește atât de firesc despre ce s-a mai întâmplat de când a terminat liceul, în 2017, iar excepționalele lui rezultate ni le împărtășește cu simplitatea pe care întotdeauna o conferă noblețea intelectuală. 

Dragii mei, 

Aici sunt câteva lucruri care s-au întâmplat de când am terminat liceul. Mi-am continuat educația în California, la Stanford University. Am ales studiul chimiei pentru primii doi ani, în paralel cu fizica și matematica. 

Am făcut cercetare în chimie cu profesorul Noah Burns în acest timp, până am renunțat practic complet la chimie în anul trei, continuând cu fizica teoretică și matematică. Am făcut cercetare în fizica teoretică cu profesor Eva Silverstein, în teoriile supersimetrice ale câmpurilor cuantice. În anul patru am decis să obțin o a doua licență în matematică, pe lângă licența cu onoruri în fizică.

Teza în fizica discută deformarea regulilor de supersimetrie în teoria conformală cu un bozon și un fermion sub influența operatorului Ttbar
În paralel cu studiul științelor, am început să studiez mai serios materiile umaniste în anul trei. Începând cu mitologia greacă, am urmat cursuri diverse în departamentul de filozofie, de studii clasice, de muzică și de literatură comparată
.
Cursul Philosophy and Literature m-a făcut să consider o continuare a studiilor în filozofie. Eseul final dezbate o interpretare a piesei Ultima bandă a lui Krapp (Krapp’s last tape) de Samuel Beckett, utilizând conceptul de recurență eternă prezentat în textul The Gay Science și reinterpretat de profesor Lanier Anderson în eseul Nietzsche on Truth, Illusion and Redemption din European Journal of Philosophy.

După terminarea studiilor am opțiunea să continui cu fizica sub forma unui doctorat la University of California Santa Barbara sau să fac un master în filozofie la Stanford și apoi să mă decid, în final, între fizică și filozofie, pentru un doctorat.

Sper că dumneavoastră sunteți bine. O să încerc să vin în vizită la liceu prin septembrie anul acesta. 

Toata cele bune, 

Paul“, de Paul Haidu Gerea

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul X, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii