Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

ro

23 Jul, 2023 09:20 990 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Carolina Caloian, clasa a XII-a B, publicat în numărul 2 din anul I al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Pentru un actor este foarte important să-şi joace rolul, dar în acelaşi timp să-şi motiveze colegii de pe scenă. De-a lungul celor trei zile petrecute la Festivalul de Teatru «Aplauze», am avut plăcerea de a privi tineri care mai de care mai talentaţi, jucând pe scenă şi stârnindu-mi, mai mult sau mai puţin, admiraţia. Cred că juriul a avut cea mai grea misiune, nu doar în ceea ce priveşte decizia pe care a trebuit să o ia în legătură cu fiecare piesă, ci pentru că unele dintre ele au fost interpretate în limbi străine. Ca să împace pe toată lumea, juraţii au creat câte un premiu pentru fiecare reprezentaţie. Chiar după terminarea piesei în germană, i-am cerut părerea actorului Marian Adochiţei, membru al juriului. Mi-a răspuns, neaşteptat, că apreciază puritatea şi inocenţa interpreţilor. Credeam că glumeşte, dar am rămas surprinsă când acelei trupe i-a fost înmânat… Premiul pentru «puritate». Cât despre restul pieselor, m-am amuzat teribil şi nu numai din cauza actului interpretativ. 

Am mai fost captată de un aspect. Mă aflam în culise, în timp ce pe scenă se pregătea ridicarea cortinei. Nu mi-a venit să cred ce forfotă, ce haos precede cu o clipă disciplina din timpul spectacolului. Este impresionant cum o simplă cortină poate ascunde atâta agitaţie şi poate juca rolul de barieră între două lumi diferite. Este un fel de prag pentru actori, iar atunci cand îl păşesc, ei se asigură că lasă deoparte orice stres, orice problemă, intrând în pielea personajului într-un ritm atât de alert… 

Totuşi, cred că punctul forte al acestui festival îl constituie workshop-urile. Pe lângă faptul că datorită lor am legat o mulţime de prietenii cu elevi din toată ţara, am reuşit să mă cunosc pe mine însămi. Aceste jocuri de echipă nu se pot desfăşura dacă membrii nu reuşesc să scape de orice fel de inhibiţii şi să se adapteze atmosferei. De exemplu, primul workshop, cel de balet: am învăţat mişcări de dans delicate, apoi, pe muzica aleasă de doamna profesoară Geta Răvdan, a trebuit să dansăm, dar nu folosind mişcările învăţate, ci după cum simţeam noi muzica. Trebuia să uiţi că eşti înconjurat de încă 30 de persoane care te privesc şi să te laşi purtat de ritmul muzicii. Din păcate, mulţi dintre noi nu am reuşit să scăpam de emoţii şi să ducem acest exerciţiu la bun sfârşit. 

La workshop-ul de lupte scenice trebuia să fii ceva mai îndrăzneţ şi îndemânatic pentru a reuşi să faci trucurile prezentate de profesionişti. Cât priveşte «arta actorului», am fost supuşi unor provocări interesante: improvizaţie şi jocuri de atenţie. De fapt, aceste workshop-uri te pot ajuta şi în viaţa de zi cu zi, deoarece îţi dezvoltă atenţia şi dicţia, te ajută să te exprimi liber în faţa unui public sau a unor oameni necunoscuţi. 

Festivalul de Teatru «Aplauze» reuşeşte, din toate punctele de vedere, să îmbine plăcutul cu utilul. Aici nimeni nu participă din obligaţie şi implicarea fiecărui elev se simte atât pe scenă, cât şi în restul activităţilor. El poate fi considerat un fel de deschizător de noi orizonturi şi chiar te poate ispiti să rămâi în lumea încântătoare a teatrului.“, de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

articol și foto preluate de pe site-ul Revistei Zări ALb Astre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii