Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

ro

24 Jul, 2023 08:52 891 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Mădălina Bida, clasa a XI-a D, publicat în numărul 2 din anul I al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 


„În memoria colectivă, timpul fotografiei alb-negru a apus de mult. Trăim într-o lume în continuă mişcare, iar progresul tehnologic este uluitor. Acum oricine, oricând, face fotografii, zeci, sute, mii de fotografii. Fie că foloseşte un aparat scump, profesional, sau nu, telefonul mobil sau comunele aparate compacte, principalul interes a devenit culoarea. 


Unii ar fi de părere că o fotografie abundentă în culori «frumoase» este mai valoroasă decât «demodata» fotografie alb-negru. De cealaltă parte a baricadei sunt cei ce cred că o fotografie convertită în alb-negru este mai «cool», dă mai bine. Cu toate acestea, subiectul fotografiei rămâne mai important decât modul de reprezentare: alb-negru sau color. 

Convertirea fotografiilor la alb-negru este, de cele mai multe ori, în măsură să conducă la un rezultat estetic: poate remedia fotografia, «corectând» culorile dominante. Astfel, o fotografie nocturnă cu tente roşiatice cauzate de sistemul de iluminat scapă de acestea, devenind mai «rece» şi reproducând mai fidel atmosfera reală a cadrului. De asemenea, renunţarea la culori scoate în evidenţă formele, liniile, umbrele. Subiectul devine mai uşor de recunoscut. 

Totuşi, există şi fotografii ce nu pot fi convertite fără a li se altera farmecul. De exemplu, apusurile sau răsăriturile de soare. Nici lumea modei nu poate concepe trecerea la fotografia alb-negru. Aceasta ar altera-o prin tonurile de gri. 

În trecut, fotograful era limitat de tehnologie şi de costuri în alegerea tipului de reprezentare (alb-negru sau color). Acum, alegerea se bazează pe criterii pur estetice. Totul depinde de viziune şi, nu în ultimul rând, de gust.“, de Mădălina Bida, clasa a XI-a D


Sursă foto: Revista Zări Alb Astre 


Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 2, anul I, din Biblioteca Virtuală 


Citește și:


„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 


Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii