Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Pentru minte şi inimă“ de Luana Andreea Botoșanu, clasa a XI-a B

ro

18 Jun, 2023 09:19 886 Marime text
Redăm în cele ce urmează articolul scris de Luana Andreea Botoșanu, clasa a XI-a B, publicat în numărul 1 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Educaţie non-formală. Entuziasm. Explicaţii: Parlamentul European al Tinerilor din România (EYP-European Youth Parliament) este un proiect al Fundaţiei omonime, cu sediul în Oradea, al cărei preşedinte este doamna Crina Nicolaescu. 


Yuppie! (sau Începutul): Ţara noastră «a debutat» în programele EYP în anul 1996, odată cu desfăşurarea Sesiunii Internaţionale de la Salonic.


Pulsaţie. Prietenie. Proză. De ce? Pentru că suntem 500 de tineri români, cu vârste între 16-21 de ani, plini de viaţă, care, împreună, fac istorie.


I. «În favoarea» celui care doarme mai puţin. 


Totul începe atunci când mă hotărăsc, la îndemnul şi invitaţia unei colege, să-mi transpun «teancul» de diplome şi participări la concursuri într-un Curriculum Vitae pe model european, pe care să-l ataşez aplicaţiei pentru «Sesiunea Regională de Selecţie-Muntenia II» Buşteni, jud. Prahova. Nu sunt singură, ci fac parte dintr-o formaţie de unsprezece membri: un ambasador şi zece delegaţi, dintre care unul are calităţi vocale excepţionale. AM FOST ACCEPTAŢI! Şi acum? Facem cunoştinţă, prin intermediul poştei electronice, cu chairperson-ul nostru, care ne va (co)ordona documentarea, ne va observa în timpul celor trei zile petrecute împreună şi va deveni «legătura» noastră cu restul staff-ului EYP. Fiecare comitet are de soluţionat o problemă de interes european, în conformitate cu domeniul care i-a fost repartizat: AGRI (Agricultură), EMPL (Angajări), ECON (Economie), LIBE (Libertăţi civile), TRAN (Transport) etc. 


Odată ajunşi la destinaţie, prima activitate colectivă o reprezintă după-amiaza de Team Building. Începem prin a forma un cerc mare, cu 80 de copii hiperenergici, care cântă, râd, sar, aleargă prin zăpadă. Apoi, ne separăm în două semicercuri, în grupe de câte douăzeci şi cinci, din care pleacă cinci şi, dintr-odată, nu mai rămâne nicio pereche de ochi necunoscută. Suntem, fiecare delegaţie în parte, lăsaţi să ne descurcăm în a forma un «monstru» cu 3 picioare, 5 mâini şi


4 capete. Orice pierdere de echilibru înseamnă nesiguranţă, instabilitate, pierderea încrederii. Noi, în schimb, vom obţine opusul! 


Seara ne pregătim pentru Village, secţiunea în cadrul căreia fiecare delegaţie poartă haine populare specifice regiunii de provenienţă şi îi delectează pe ceilalţi cu preparate caracteristice acesteia. Se dansează hore, dansuri populare şi se laudă savoarea mâncărurilor. De asemenea, delegaţii cu talent muzical, fie acesta vocal sau instrumental, sunt remarcaţi în timpul Concertului, când interpretează două piese muzicale la alegere.


A doua zi, dis-de-dimineaţă, începem Committee Work-ul, care constă în stabilirea unor reguli, prezentarea temei, brainstorming, găsirea de soluţii şi redactarea unei rezoluţii.


Toate acestea pe parcursul a şase-şapte ore, în care o simplă cameră de pensiune devine, prin improvizaţie, flip-chart, suport pentru post-it-uri şi, cu siguranţă, neîncăpătoare pentru ideile, argumentele, deciziile care zboară cu viteza mingilor de ping-pong. La final, moţiunea trebuie redactată într-o formă structurată standard: identificarea problemelor legate de tema primită şi găsirea de soluţii sau metode pentru a le ameliora (în aproximativ două-trei pagini). În noaptea ce urmează, fiecare delegaţie primeşte moţiunile tuturor celorlalte comitete şi


începe pregătirea pentru Marele Eveniment din ziua următoare.


General Assembly (sau, simplu, GA) este momentul în care cu toţii devenim parlamentari solidari în interiorul propriului comitet. Prima delegaţie: se începe cu prezentarea rezoluţiei,


urmează un discurs de apărare – explicaţii suplimentare faţă de hotărârile luate şi ultima şansă de a corecta orice posibilă greşeală din rezoluţie – înainte de discursul de atac creat de o altă delegaţie care a găsit erori de informaţie sau care are o altă viziune asupra problematicii abordate. În continuare, dezbaterea deschisă reprezintă câte patru serii a câte trei întrebări, la care un delegat dinainte stabilit trebuie să răspundă imediat. Ultima secţiune este votarea, la care participă


fiecare membru al tuturor comitetelor. Variantele de răspuns sunt simple: în favoare, împotrivă sau abţinere. În funcţie de numărul de voturi, se decide dacă moţiunea este sau nu aprobată. Acum încep emoţiile pentru celelalte delegaţii, care urmează aceeaşi succesiune. La sfârşit, nepreţuitele poze de grup, îmbrăţişările şi chicotelile rămân tot ce avem până la următoarea întâlnire.


II. Mai mult suflet sau mai multă raţiune?


«Educarea minţii fără educarea inimii nu este  educaţie. »(Aristotel) 


Nu putem completa un formular de aplicaţie pentru Tomis Forum (Eforie Nord) sau Training-ul de iarnă EYP (Bansko), fără să simţim un gol în stomac şi un episod de tahicardie:


cinci, respectiv patru zile, petrecute împreună cu prieteni vechi şi noi, veniţi din şapte ţări. Timp în care provocările creării altor rezoluţii, curiozitatea de a fi implicat în training-uri pentru a deveni chairperson sau jurnalist (journo) în cadrul EYP, nerăbdarea de a participa la petreceri tematice (White Party, Hats & Wigs Party) sau vizitarea oraşului Constanţa, a plajelor litoralului românesc, respectiv a staţiunii Bansko şi a pârtiilor renumite nu se transformă în obişnuinţă.


Conform legii compensaţiei, un simplu om nu poate să fie în acelaşi timp şi raţional, şi darnic cu sentimentele; dar experienţa EYP nu poate fi trăită pe jumătate. Jumătate de


bucurie, jumătate de succes, jumătate de distracţie, jumătate de implicare, jumătate de prietenie? Nu! Atunci, poate suntem semi-zei!“ de Luana Andreea Botoșanu, clasa a XI-a B


Sursă foto: Revista Zări Alb Astre


Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul II, din Biblioteca Virtuală 


Citește și:


„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 


Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii