Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:39 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În memoria primului director al Liceului Energetic constănţean Inaugurarea Centrului de Documentare şi Informare „Prof. dr. ing. Garabet Kumbetlian“

ro

14 May, 2019 00:00 1445 Marime text
Zilele acestea, Liceul Energetic din Constanţa se pregăteşte să îmbrace haine de sărbătoare, vineri, 10 mai, începând cu ora 10, fiind organizate Zilele Şcolii. Cu acest prilej, va fi inaugurat noul Centru de Documentare şi Informare, care va purta numele primului director al acestei unităţi de învăţământ, prof. dr. Ing. Garabet Kumbetlian, personalitate a tehnicii româneşti pe care cotidianul ZIUA de Constanţa a omagiat-o de-a lungul unei serii de evocări, în luna martie.
 
Dintr-o prezentare oferită de actualul director, prof. ing. Claudia Niţu,  am reţinut că Liceul Industrial Energetic Constanţa a luat fiinţă în anul 1966, având dublă subordonare: Ministerul Energiei şi Ministerul Învăţământului, sub conducerea regretatului prof.dr.ing. Garabet Kumbetlian.
 
 
Schimbările în învăţământul românesc au existat şi în vremea epocii comuniste, dar, cu precădere, în epoca postrevoluţionară, când, odată cu schimbarea ministrului de resort, apăreau noi şi - deseori - profunde modificări ale întregului sistem. Printre aceste schimbări, uneori justificate, alteori mai puţin, s-a numărat şi modificarea denumirii unităţilor de învăţământ.
 
Astfel, de-a lungul anilor, actualul Liceu Energetic s-a numit:
1966 - 1972 - Liceul Industrial Energetic
1972 - 1976 - Liceul Industrial Electrotehnic
1976 - 1990 - Liceul industrial nr. 2
1990 - 2004 - Grup Şcolar Industrial Energetic.
 
Începând cu anul şcolar 2004-2005, răspunzând unor criterii specifice, printre care existenţa a cel puţin două niveluri de învăţământ, dintre care cel mai ridicat fiind cel postliceal, devine Colegiul Tehnic Energetic Constanţa.
Trecând cu bine peste valul schimbărilor de denumire prin ordin de ministru, respectiv cea de transformare a grupurilor şcolare în licee tehnologice, din anul şcolar 2012 - 2013, şcoala noastră îşi păstrează titlul de colegiu tehnic dobândit anterior.
 

De anul acesta, conform unei alte modificări survenite, noua titulatură este de Liceul Energetic din Constanţa. „Pornim aşadar pe un nou drum. Un drum pe care ni-l dorim cu toţii ascendent, în care să întâlnim elevi şi părinţi interesaţi de meseriile şi calificările de viitor oferite de şcoala noastră. Ne dorim, de asemenea, ca preconizata lege a învăţământului să ţină cont de disciplinele studiate pe parcursul celor 4 ani, toate la fel de importante, dar nu toate cu aceeaşi pondere, şi să prevadă o nouă formă de absolvire (de bacalaureat) a liceelor tehnice, cu accent pe disciplinele de specialitate!
Drum luminat, Energetic!”, urează directorul Claudia Niţu.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii