Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creșele vor putea fi preluate de către grădinițele cu program prelungit. Proiectul este în dezbatere publică (document)

ro

28 Aug, 2021 00:00 2267 Marime text
  • Creșele vor putea fi preluate de către grădinițele cu program prelungit
  • Ministerul Educației propune, prin acest proiect, care urmează să modifice Legea educației
  • Prin excepție, ca urmare a unor situații administrative deosebite, inspectoratele școlare pot decide arondarea acestora grădinițelor cu program normal
  • Inspectoratele școlare județene urmează să finalizeze procedura de arondare a creșelor la grădinițe până la data de 1 octombrie 2021
 
Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, care a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, începând cu anul școlar 2021-2022, creșele vor fi preluate, la cererea consiliilor locale, de către grădinițele cu program prelungit. Totodată, pentru funcția de educator, se vor accepta și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, în anumite condiții.
 
Așadar, Ministerul Educației propune, prin acest proiect, care urmează să modifice Legea educației (Legea nr. 1/2011), integrarea creșelor în sistemul național de învățământ preuniversitar și trecerea lor în subordinea grădinițelor cu program prelungit, la solicitarea consiliilor locale.
 
Prin excepție, ca urmare a unor situații administrative deosebite, inspectoratele școlare pot decide arondarea acestora grădinițelor cu program normal. În cazul în care consiliile locale nu solicită arondarea, creșele rămân în subordinea lor, sub coordonarea metodologică a inspectoratelor școlare.
 
Conform proiectului, creșele vor prelua copiii cu vârste cuprinse între 11 luni și trei ani, în vreme ce, în prezent, potrivit Legii 263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, acestea sunt organizate pe grupe de vârstă și dezvoltare psihomotorie a copiilor, astfel:
 
  • grupa mică, până la împlinirea vârstei de un an;
  • grupa mijlocie, între un an și doi ani;
  • grupa mare, peste doi ani.
 
Inspectoratele școlare județene urmează să finalizeze procedura de arondare a creșelor la grădinițe până la data de 1 octombrie 2021. Ministerul Educației va asigura personalul necesar desfășurării educației antepreșcolare.
 
Proiectul Ministerului Educației reglementează și condițiile de studii necesare pentru ocuparea funcției didactice de educator-puericultor începând cu anul școlar 2021-2022. Vor putea fi acceptați și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educatiei cu terți, precum și absolvenți cu diploma de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.
 
Proiectul mai prevede că toate creșele din sistemul public de stat și creșele din sistemul privat acreditat sau creșele construite și înființate de autoritățile publice locale în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, care urmează să desfășoare activități cu copiii în anul școlar 2021-2022, vor fi considerate unități de învățământ care funcționează legal la data la care proiectul de OUG va intra în vigoare și se vor supune prevederilor acesteia.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii