Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 22 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radioconstanta.ro Judecătorul Ciprian Coadă - „Adoptarea OUG 13/2017 este un un veritabil atac la adresa democrației constituționale din România”

ro

02 Feb, 2017 17:22 3053 Marime text
Judecătorul Ciprian Coadă a acceptat astăzi invitația Radio Constanța de a explica publicului efectele și implicațiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13/2017, prin care se modifică și completează Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Actul normativ emis de Guvern a fost adoptat în unanimitate de membrii Cabinetului, aseară, la o oră târzie, stârnind reacții vehemente în spațiul public.

Mii de români au ieșit în stradă aseară, dar și astăzi, în București, Constanța, dar și în alte orașe importante din România pentru a denunța măsura Executivului condus de Sorin Grindeanu. Magistratul Ciprian Coadă explică ce reprezintă de fapt OUG 13/2017.

Judecătorul Ciprian Coadă: Este fără doar și poate, un veritabil atac la adresa democrației constituționale din România, pentru că nu mă așteptam, în primul rând ca și profesionist al Dreptului, ca și alți colegi, ca la acest moment, un guvern să vină cu ordonanțe într-o ședință a cărei ordine de zi nu cuprindea acest lucru, cu modificări la Codul Penal, despre care nu am înțeles nici la momentul de față dacă impuneau urgență, multe dintre modificări fiind cu caracter de noutate și nefiind puse în dezbaterea publică.

Până la urmă, dacă a avut loc o consultate la Ministerul Justiției, ar fi fost de dorit ca noi să cunoaștem rezultatul acestor consultări și să vedem despre ce este vorba. Nu mai vorbesc despre faptul că nu există un aviz pe fond dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul exprimat inițial privea aspecte de constituționalitate, nicidecum chestiuni care să privească fondul problemei, conținutul articolelor de lege.

Pentru mine este cu atât mai surprinzător să constat că s-a anunțat că această Ordonanță ar fi trebuit dezbătută, eventual, să spunem, într-o zi de miercuri, când ea a fost pusă pe ordinea de zi marți și publicată la miez de noapte.

Radio Constanța: De ce această grabă? De unde credeți că vine această grabă a guvernanților?

Judecătorul Ciprian Coadă: Din interese oculte. Din interese oculte caracteristice tuturor partidelor politice. Cum a spus cineva, este o conjurație la adresa statului de drept. Atâta vreme cât ea profită persoanelor care fac parte din mai multe partide politice, nu am înțeles graba pentru modificarea Codului Penal și nici faptul că se aduce atingere, practic, îndrumărilor date de Curtea Constituțională. Modificările aduse Codului Penal nu au niciun fel de legătură cu ceea ce Curtea Constituțională a spus în decizia sa.

Radio Constanța: Ce credeți că s-ar mai putea face de acum înainte pentru contestatarii acestor ordonanțe? Ce pârghii mai sunt?

Judecătorul Ciprian Coadă: În primul rând trebuie să vedem textul ordonanțelor. Din câte am înțeles, din discuțiile purtate aseară, există un termen de aplicare. Există în Drept și Teoria Nulității Actului Juridic. Un act juridic publicat în Monitorul Oficial, chiar cu caracter normativ, ar putea fi oprit de la aplicare, dincolo de pârghiile cu caracter constituțional pe care cu toții le cunoaștem: atacarea la instanța de contencios constituțional, atacarea la o instanță de contencios administrativ, pentru că, din punctul meu de vedere și așa și cum alții s-au exprimat, este un act normativ vădit neconstituțional adoptat prin fraudă.


Articol integral pe radioconstanta.ro.


Sursa foto: radioconstanta.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii