Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Presedintele nu se teme de contracandidatii sai"

ro

21 Oct, 2009 00:09 2316 Marime text

cap3.jpgCătălin Avramescu, omul din umbra lui Băsescu (II):

Consilierul de stat Cătălin Avramescu ne-a vorbit duminică, la sediul redacţiei noastre, despre modul în care ar trebui să fie perioada de pre-campanie pentru prezidenţiale, dar şi despre felul în care se prezintă contracandidaţii actualului preşedinte Traian Băsescu

Chiar dacă în administraţia prezidenţială regulile sunt foarte stricte, Cătălin Avramescu ne-a explicat cum este în realitate şeful statului şi prioritatea pe care acesta a avut-o tot timpul: interesul public. „«Dacă ceea ce fac este bine?!», asta este vorba preşedintelui Traian Băsescu", a susţinut Avramescu.

Ce ne puteţi spune despre preşedinte?

Este unul dintre puţinii oameni care au idei. Putem să le criticăm, să fim sceptici, dar este unul dintre puţinii oameni care are şi altceva de spus decât „Jos celălalt".

Adesea l-am auzit pe preşedinte indicând foarte limpede că prioritatea noastră este interesul public şi nu interesul personal. Apar la un moment dat opţiuni, trebuie să iei decizii care ştii că te vor afecta electoral. Tu ştii că, atunci când vorbeşti cu un candidat, un anumit tip de argument poate să-i afecteze şansele electorale. Vorba lui este „Dacă ceea ce fac este bine?!".

Se teme de contracandidaţi?

Câtuşi de puţin. Raportul principal pe care îl identific este între preşedinte şi electorat. Dinamica contracandidaţilor, nouă, în administraţia prezidenţială, ne spune foarte puţin. Ne-ar spune dacă am avea câtuşi de puţin de ce să ne agăţăm, un program, nişte acţiuni concrete. Dar dacă noi tot ce auzim este „Jos Băsescu" sub diferite forme, nuanţe, ipostaze sau decibeli, atunci nu ştiu ce să spun exact. Mi-ar plăcea să fim într-o cursă electorală, dar încă nu putem vorbi despre aşa ceva. Este o senzaţie uşor ciudată că eşti pe o pistă singur şi mai ales că nu este cursa la care te aşteptai. Nu am încă senzaţia că actualii candidaţi au pus probleme personale sau dacă le-au pus, le-au pus la mod declarativ.

catalin_avramescu_35.jpgCare sunt acestea?

Spre exemplu, reducerea numărului de parlamentari. Unii contracandidaţi au preferat să tacă. „Ar fi o idee, dar dacă ar putea, să facă ei"... cam asta au spus direct sau indirect. Ştim intuitiv ce este bine, dar un om politic nu trebuie să acţioneze după intuiţie, trebuie să ne explice ce este bine şi până unde trebuie să mergem, şi mai ales să ne dea argumente pentru opţiunile sale. Eu nu am văzut aşa ceva.

L-am văzut pe preşedinte că vrea un parlament unicameral şi a venit cu diferite argumente, unele sunt clasice, altele sunt mai personale pentru că e dreptul lui să aibă şi opţiuni personale. Însă nici contracandidaţii nu au venit cu opţiuni şi nu au declanşat o discuţie onestă.

De fapt, unde este pierderea?

Tocmai asta este marea pierderea, că nu există o dezbatere onestă. Eu cred că procesul prin care ajungem la o ţintă este la fel de important ca şi ţinta însăşi. Problema noastră nu e ca x să fie ales în detrimentul lui y, ci eu, ca cetăţean, să îmi pun problema cum ajung să decid între x şi y... drumul până la decizie este foarte important.

Putem să spunem cât vrem „Sus Băsescu" şi „Jos Băsescu". Eu deplor şi băsesco-fobia solidă, dar şi băsesco-filia nereglementată. Majoritatea parlamentarilor exact cu acest gen de „mâncare instant" se „hrănesc". Politica nu idealizează lucrurile. Politica se desfăşoară la alte nivele.

Care este relaţia administraţiei prezidenţiale cu PD-L?

Noi, la administraţia prezidenţială, nu suntem un oficios al PD-L. Îi ştim pe unii de la PD-L, dar administraţia prezidenţială este altceva. Majoritatea dintre noi nu suntem membri de partid, dar chiar şi aşa există membri ai altor partide decât PD-L. De exemplu, un consilier este membru PNL, iar altul, UDMR. Eu cred că influenţa partidelor în viaţa publică este disproporţionată. Partidele vor să monopolizeze viaţa publică. Mediatic, au şi reuşit. Asta ne face să credem că, dacă mergem pe această cale, fără reforme radicale, tindem să ajungem în situaţia în care avem de-a face în România cu o oligarhie electivă. Oameni care, o dată la patru ani, împreună cu două - trei trusturi, vin şi spun „daţi repede un vot că ştim noi restul". Mi se pare că politica ar trebui să fie în bună măsură nu doar un mijloc pentru a atinge un scop, trebuie să aibă o dimensiune educativă. Nu ne-am pus problema la modul reflectant, în ce fel de ţară vrem să trăim. Toţi spunem europeană, prosperă, alţii spun mişto. Dar nu ne-am pus problema la modul reflectant, ce tip de instituţie vrem sau dorim să reflectăm şi ce vrem să ne reflecteze. Ce tip de valori trebuie să ne anime pe noi.

{mos_ri:Catalin Avramescu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sic 21 Oct, 2009 14:23 sa nu te joci cu tzara in bumbi!** desi, conf legii referendumului tema nu se incadreaza la cele ce se initiaza prin referendum(fiind vb de modificarea constitutiei,art 61 (2) "Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat",aceasta se face dupa alta procedura,art 151 din constitutie,cu referendum la sfarsitul nu la inceputul unei proceduri de revizuire a constitutiei),in plina criza economica,atac la parlamentul dorit-uninominal (tot printr-un referendum,dar esuat),simultan cu propriul referendum de validare pt un nou mandat de presedinte-->o noua lovitura sub centura,o noua aventura a aventurierului de serviciu,secondat de o curte de new-indoielnici-profi scolastici,intriganti,oportunisti,sinecuristi,fara experienta practica. mai demult,era o vorba populara: "sa nu te joci cu tzara in bumbi!".ori jocul de-a constitutia,cade tocmai sub incidenta grava a acestui aforism. pt istoric,iata cateva titluri din "adanca" gandire a unuia din profii talibani, urmas dupa nume, al unui patriarh biblic,pana la gonirea lui din redactie,vezi:http://www.cotidianul.ro/jos_constitutia-24261.html;http://www.cotidianul.ro/la_arme_cetateni-24800;http://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&articol=18850.html aparitii tv schizofreni... vezi,http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2009&month=10&day=7&show=sinteza_zilei.html.qued.stati jos! intrebator: "subiectul" referendumului,nu cumva este similar cu graba decretarii neconstitutionale (retrase, a 2-a zi) de dizolvare a parlamentului in ziua de 7 dec ac,"act ratat" din pdv psihanalitic? da ministerul: tineretului si turismului ce-or avea? plutasul de pe valurile de 16m,de ce nu incepe restructurarea cu radierea ministerelor: tineretului,turismului,sa? cel mai bine,de restructurat: presedinte,min.tineretului si min. turismului,sa.
  • nic 21 Oct, 2009 08:15 eu l-am vazut pe acest ins laantena 3 si mi-am dat seama ca,saracul este dus rau de tot,mai rau ca base!adica,base este printre putinii oameni care au idei?poate idei diabolice,cu asta sunt de acord!oricum,eu,familia mea si toti prietenii mei nu vom vota cu basescu!