Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanţa „Istoria noastră se scrie în fiecare zi şi avem datoria să o ducem mai departe pentru generaţiile care vor veni“

ro

19 Jan, 2019 00:00 4737 Marime text
2018 a fost anul în care s-au împlinit 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Cu această ocazie au fost organizate atât în țară, cât și la Constanța mai multe activități pentru a marca acest eveniment.
 
În 2019, pe 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment care va fi marcat și la Constanța. Câți dintre tinerii din ziua de azi mai sunt interesați de istorie și aleg să petreacă timp de calitate într-un muzeu pentru a afla informații despre faptele de eroism ale înaintașilor noștri? Ce întrebări pun elevii atunci când ajung la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța și sunt față în față cu istoria? Cine sunt cei care aleg să viziteze mai des Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța?
 
Despre toate acestea am discutat vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 10.00, cu dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Întrebările redacției:
 
1. Pentru început, ne puteți spune câteva cuvinte despre istoria Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța? În ce an a fost înființat și cum a fost ales locul în care să fie amplasat?
 
În primul rând, mulțumesc pentru invitație. Când povestim despre istoria Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța, ne întoarcem în timp la sfârșitul anilor 70 din secolul trecut, când reprezentanții Armatei Române de la București și din Constanța au început discuțiile despre ridicarea unui muzeu militar al Forțelor Armate Terestre. De acest subiect era interesată și Primăria Municipiului Constanța, datorită mutațiilor și reamplasării structurilor militare din centrul orașului (zona Bibliotecii Județene de astăzi), în periferia de atunci a orașului Constanța (zona Km. 4-5 de astăzi). În 1980 au început lucrările la clădirea muzeului, astfel la 2 mai 1985 are loc prima inaugurare a muzeului, dar pentru scurt timp.
 
Muzeul nu beneficiase de aprobarea președintelui României de atunci și s-a constatat că nu exista o sală specială dedicată cultului personalității președintelui Nicolae Ceaușescu. S-a trecut la reorganizarea spațiului de expunere, astfel, la 23 august 1987 are loc a doua inaugurare a muzeului îndeplinind condițiile muzeografice moderne și cele de interes ideologic potrivit timpului respectiv.
 
În anul 1990 Muzeul Militar al Diviziei 9 Mecanizate „Mărășești” situat în zona de sud a orașului Constanța a devenit Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Fedinand I”.
 
În anul 2007 Filiala Constanța trece printr-un proces de reorganizare și va fi redeschisă în primăvara anului 2009 de Ziua Eroilor Neamului.
 
Mai putem aminti că în data 25 octombrie 2015, de Ziua Armatei Române, a fost inaugurat parcul cu tehnică militară pe o suprafață de un hectar în imediata apropiere a Muzeului, completând astfel expoziția permanentă a Muzeului cu patrimoniu militar.
 
2. În An Centenar, ați observat un interes mai crescut al tinerilor pentru istorie? A crescut numărul celor care au ales să viziteze Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța?
 
În planul media s-au transmis numeroase relatări pro și contra organizării sau indiferenței față de marcarea evenimentului dedicat Centenarului realizării Marii Uniri a tuturor românilor. Cu alte cuvinte, era la ordinea zilei acest eveniment cum trebuia să se desfășoare și cum nu se desfășura, cum se pregătea în țară sau cum se spunea să nu se facă prea mult caz în zonele în care coexistă și alte comunități etnice. Toate acestea au contribuit cu bine și cu rău la catalizarea interesului public pentru desfășurarea evenimentului.
 
Pot spune că România, prin cetățenii săi români, dar de etnii și religii diferite, au știut să își exprime respectul și aprecierea pentru ce s-a petrecut de-a lungul anului 1918.
 
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța a beneficiat, ca de fapt toate instituțiile de cultură, de creșterea numărului de vizitatori dornici să înțeleagă adevărul faptelor petrecute în timpul Primului Război Mondial, realizarea Marii Uniri din 1918, dar și consecințele acestor evenimente până în ziua de astăzi.
 
3. Ce întrebări pun elevii atunci când ajung la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța și sunt față în față cu istoria?
 
Prezentarea expoziției permanente și a patrimoniului Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța este oarecum atipică deoarece noi plecăm de la povestea, vârsta și nivelul școlar al celor care ne calcă pragul. Scopul nostru este ca vizitatorul să fie cel care descoperă legătura dintre el, strămoșii lui, mediul social, responsabilitatea pregătirii sale și istoria militară atât locală, națională și internațională.
 
Poate părea dificil, dar nu este deloc așa, deoarece vizitatorii știu ce caută, pun întrebări, se produce o colaborare și în același timp o reînviere a diferitelor momente istorice care nu a fost pregătită în prealabil, ceea ce dă o mai mare satisfacție publicului vizitator, adică, ei pot să mânuiască arme de epocă, pot să îmbrace ținute militare caracteristice diferitelor momente istorice și pot să participe la prezentarea artei militare în Dobrogea sau în România cu poveștile și tradițiile specifice din familiile din care provin.
 
 
4. Cine sunt cei care aleg să viziteze mai des Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța?
 
Avem, clar, trei categorii:
- grupurile de tineri
- turiștii care vin pe litoral pentru a vizita obiectivele istorice și culturale
- vizitatorii care sunt doritori de divertisment.
 
Ne-am adaptat politica de promovare a muzeului, am îmbunătățit calitatea prezentării artei militare și organizăm teme istorico-militare cu ajutorul voluntarilor din asociațiile culturale „Tomis”, „Astra Dobrogeană” și „Dobrogea Străbună”.
 
Beneficiem în oferta noastră pentru publicul vizitator de sprijinul reprezentanților Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Mihail Kogălniceanu” Constanța, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanța, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța și Centrul Cultural „Theodor Burada” Constanța.
 
5. Muzeul adăpostește colecții impresionante de arme, unele chiar din Primul Război Mondial. Care considerați că ar fi piesa de rezistență a colecției?
 
Patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța se compune din colecții de arme albe și de foc, decorații, brevete și documente, uniforme militare de paradă și de campanie, machete, mulaje, manechini și fotografii de epocă. Fiecare piesă este importantă în economia prezentării artei militare dobrogene și de aceea consider că valoarea istorică este mult mai importantă decât valoarea financiară.
 
Fiecare obiect are o poveste, fiecare element din expoziția muzeului face legătura între istoria noastră, locală sau națională, și vizitator.
Patrimoniul este completat cu o bogată expoziție de tablouri care va fi deschisă pentru publicul vizitator în primăvara acestui an. Aceasta este o știre în premieră. Acest fapt este posibil datorită colaborării cu Universitatea Ovidius Constanța.
 
6. Cât costă un bilet de intrare la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța?
 
Un bilet de intrare la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța costă 3 lei pentru copii și 8 lei pentru adulți.
 
7. În fiecare an este organizată o Noapte a Muzeelor, în care intrarea în muzee este gratuită. Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța se înscrie în acest eveniment?
 
Inițiativa „ Noaptea Muzeelor” este lăudabilă, se petrece la nivel internațional, este un mod de promovare a diferitelor instituții de cultură, este o altă modalitate de atragere a publicului vizitator, mai mult decât atât, se poate observa lesne cum s-a îmbogățit oferta muzeală cu această ocazie, programele interactive și artistice fiind pe primul plan.
 
Nici Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” Constanța nu face excepție, este un mare câștig o asemenea activitate nocturnă.
 
De reținut este că politica muzeală a fiecărei instituții trebuie adaptată specificului și priorităților propuse pentru fiecare perioadă calendaristică, adică evenimentele, cum este cel menționat mai sus, trebuie integrate într-un proiect mai larg, cu implicații și desfășurări multiple.
 
Astfel, Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța este angrenat în organizarea și desfășurarea de numeroase evenimente locale, regionale, naționale și internaționale. Prezentăm expoziții temporare, dar și evenimente interactive sub forma festivalurilor de reconstituire istorico-militară (Dapyx și Tomis).
 
8. Pe pagina de Facebook există foarte multe aprecieri la adresa Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand 1” Filiala Constanța. Ce vă spun vizitatorii după ce ascultă ce le transmiteți în timpul unei vizite la muzeu?
 
Pentru instituția noastră instrumentul de mediatizare și popularizare a evenimentelor organizate de noi și a patrimoniului pe care îl deținem s-a dovedit a fi benefică utilizare rețelelor de socializare. Vizitatorii sunt cei care au impus cadența și au venit cu propuneri, critici și soluții privitoare la campaniile noastre de prezentare și la atragerea publicului vizitator.
 
Cu această ocazie salut pe toți internauții care cred în promovarea valorilor, a exemplelor și faptelor umane, pozitive care știu să distingă între mesajele nepotrivite sau cu scop de manipulare.
 
9. Ce mesaj le transmiteți celor care nu au ajuns încă să viziteze muzeul? Cum pot ajunge la muzeu cei care nu cunosc orașul?
 
Toți sunt așteptați cu mic și mare să ne calce pragul, este pentru noi o bucurie și o onoare să vă avem oaspeți în muzeu, care este casa noastră de poveste a artei militare dobrogene. Istoria noastră se scrie în fiecare zi și avem datoria să o ducem mai departe pentru generațiile care vor veni.
Accesul către muzeu se poate face cu autobuzele 101 C și 101 M, 5-40 și microbuzul 305.
 
10. Săptămâna viitoare se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pregătiți ceva special pentru vizitatori?
 
Pe 24 ianuarie 2019 sărbătorim 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, faptul premergător al unirii Dobrogei cu România la 1878 și al împlinirii idealului unirii tuturor românilor la 1918, ne-am concentrat pe activități și evenimente în Constanța și în județele limitrofe.
 
În încheiere, vreau să mulțumesc tuturor celor care sunt alături de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța și că le pregătim evenimente frumoase cu rol educativ și patriotic.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii