Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info Sud-est Despre fake news cu Marian Voicu, jurnaliștii Veridica și istoricul Daniel Citirigă, la Universitatea „Ovidius”. 63% din oameni spun că știrile false le afectează deciziile financiare (studiu)

ro

09 Nov, 2023 12:52 862 Marime text
Sursa foto: Universitatea Ovidius Constanța
Studenții Universității Ovidius din Constanța (UOC) au participat miercuri la conferința „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”, organizată de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului, unde studenții de la Facultățile de Litere (specializarea Jurnalism) și Istorie și Științe Politice au dezbătut despre conceptul de fake news și tehnicile de identificare și de demontare ale informațiilor false. 

Prezenți la eveniment au fost scriitorul și jurnalistul Marian Voicu, care este realizator și producător de emisiuni la TVR și scrie pentru Veridica.ro, platformă dedicată demontării și combaterii de fake news, și Cătălin Gomboș, redactor-șef Veridica.ro și specializat în problematica Orientului Mijlociu. 

Invitații care s-au alăturat online au fost jurnalistul Marin Gherman, editorialist Veridica, și Alexandru Gulei din cadrul Asociației Alternative Sociale, expert în domeniul drepturilor omului. Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice.

Creatorii de fake news nu au foarte multă imaginație 

Conferința a fost deschisă de Cătălin Gomboș, care a vorbit despre cum fake news-urile au în cele mai multe cazuri un public țintă și despre cum creatorii știrilor false nu au mereu o imaginație foarte bogată, ceea ce poate constitui un avantaj pentru că lipsa de imaginație poate fi un factor în depistarea fake news. 

A explicat apoi cum poți verifica dacă o știre este falsă sau nu, prin intermediul platformei pe care toată lumea o are la îndemână – Google. Spre final, a prezentat pe ce narațiuni s-au montat cele mai multe știri false, împărțite pe anii 2021 și 2022. 
În 2021, în top au fost narațiunile despre pandemia Covid-19 și cele ”suveraniste”, iar în 2022, discursul suveranist a fost prima temă de fake news, însoțit de diferite teme ale conspirației.

Marian Voicu a vorbit despre distincția dintre fake news și false news, unde acesta a explicat faptul că false news sunt știri care transmit neintenționat un neadevăr, de cele mai multe ori din cauză că sunt făcute în grabă, fără a verifica sursele, deseori pentru trafic. În timp ce fake news au în spate o strategie, un buget și o ideologie și e parte dintr-o campanie țintită împotriva unui individ sau a unei comunități. 
Voicu a detaliat despre istoria dezinformării, precizând că lexicul ei este mai vechi de 100 de ani și este populat în mare parte de termeni rusești, spre exemplu ”propagandă” și ”kompromat”. 
 

„Uniunea Europeană, noua URSS” și „dictatura medicală”, între cele mai populare fake news din România

La final, a prezentat și el unele dintre cele mai populare narațiuni fake din România, precum faptul că Uniunea Europeană ar fi noua URSS și că oculta mondială ar fi impus dictatura medicală. Marian Voicu a încheiat discuția cu o secțiune în care a explicat participanților la ce ne putem aștepta odată cu „industrializarea” fake news-urilor. 

Citește articolul integral pe Info Sud-est
Autori: Delia Dascălu, Andreea Pavel

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii