Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info-Sud-Est.ro EXCLUSIV Cine va cânta, de fapt, la Festivalul Mamaia 2023? Șeful CJ anunța artiștii înainte de licitație/ Cum au început pregătirile, deși procedura de 720.000 de euro nu era încă lansată

ro

15 Jul, 2023 11:53 2375 Marime text
sursa foto: Facebook/ Consiliul Județean ConstanțaVineri s-a încheiat procedura licitației pentru organizarea ediției aniversare a Festivalului Mamaia 2023, care se va desfășura în perioada 25-27 august. La festival vor evolua cu totul alți artiști decât cei care se pregătiseră inițial, cu mult înainte de lansarea licitației, și care fuseseră anunțați în spațiul public, unii dintre ei chiar de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

Deși procedura de achiziție nu era încă demarată, președintele CJC le spunea jurnaliștilor, în luna iunie, că ”are confirmări” din partea artiștilor și a menționat chiar numele orchestrei care se afla în portofoliul uneia dintre firmele înscrise la licitația de 720.000 de euro: ”Or să fie multe surprize, cu orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști pe scenă”, detalia Mihai Lupu jurnaliștilor, deși, conform procedurii, nu putea să știe care va fi programul artistic. 

Reprezentanții firmei care au pierdut în cele din urmă licitația au declarat pentru Info Sud-Est că, înainte de licitație, ”au făcut un acord de principiu” cu CJC și au confirmat că unii dintre artiști începuseră repetițiile: ”Noi am pregătit festivalul la cheie, dar trebuia licitație, că suma nu permitea achiziție directă. Surpriza a fost ca la licitație să se înscrie și alții”, au declarat aceștia. 

Președintele CJC nu a răspuns solicitării Info Sud-Est de a transmite un punct de vedere referitor la cele relatate, iar purtătorul de cuvânt al instituției a transmis că acesta este în concediu. Vom publica punctul de vedere în momentul în care îl vom primi.

Festivalul Mamaia va fi reluat în august într-o singură ediție, aniversară, după 11 ani în care evenimentul nu a mai avut loc. În 2023 se împlinesc 60 de ani de la prima ediție a festivalului. 

Cine va cânta, de fapt, la Festivalul Mamaia?

Licitația a fost câștigată de Media Group Services International, iar artiștii care vor evolua în cele trei seri de festival (25-27 august, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia) sunt cu totul diferiți de cei anunțați inițial în mass-media și care proveneau din portofoliul firmei perdante (NC Entertainment Agency). 

Așadar, în cele trei zile de spectacol vor concerta, printre alții: Carmen Trandafir, Anca Țurcașiu, Aurelian Temișan, Narcisa Suciu, Alexandra Ungureanu, Dan Teodorescu, Xenti Runceanu și mulți alții.

”De asemenea, pregătim momente speciale și recitaluri cu artiști și trupe de top din industria muzicală românească, toți participanți și chiar câștigători, de-a lungul timpului, ai Festivalului Mamaia: Voltaj, Cargo, Direcția 5, Proconsul, Holograf, Loredana și Banda Agurida și mulți alții”, au declarat organizatorii festivalului pentru Info Sud-Est. 

Înapoi în viitor: Pregătirile au început în martie, licitația s-a lansat în iunie

La licitație s-au înscris firmele NC Entertainment Agency și Media Group Services International. Discuțiile despre organizarea festivalului au început, între NC Entertainment Agency și Consiliul Județean, încă din ianuarie, conform reprezentanților firmei.

În perioada martie-mai, în presă și pe rețelele de socializare au apărut informații despre cine va concerta și va prezenta festivalul, deși procedura de licitație nici nu fusese lansată. Inclusiv președintele CJC înainta nume și detalii pe care nu avea de unde să le cunoască încă, dar care făceau parte din portofoliul firmei cu care discutase și făcuse ”un acord de principiu”.[mihai lupu cjc ursulescu dan negru festival mamaia niki constantinescu]
sursa foto: Captură foto Facebook/ Niki Constantinescu
Notă: Cu trei zile înainte de lansarea licitației, procurorii DNA Constanța au făcut percheziții acasă la președintele CJC și l-au pus sub acuzare pentru luare de mită (fără legătură cu organizarea festivalului, detalii aici).

În cele din urmă, licitația pentru festival a fost lansată în 16 iunie, iar deschiderea ofertelor s-a făcut la 27 iunie, la sediul Centrului Cultural Județean Constanța (din subordinea Consiliului Județean).

Suma maximă a achiziției a fost stabilită de CJC la aproximativ 720.000 de euro. În timp ce NC Entertainement a licitat pentru suma maximă, Media Group Services a înaintat o sumă cu aproximativ 220.000 de euro mai mică și a câștigat licitația, chiar dacă ”surprizele” anunțate de Mihai Lupu și artiștii care se pregăteau de spectacol se aflau în portofoliul celeilalte firme.

Președintele Consiliului Județean susținea, în iunie, că ”are confirmări” de la artiști și dădea asigurări că va evolua ”orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști”, dar și că vor fi ”multe surprize”, cu o lună înainte de aflarea câștigătorului. Mihai Lupu anunța inclusiv numele prezentatorilor evenimentului, Dan Negru și Octavian Ursulescu (de fapt, vor prezenta Liana Stanciu și Aurelian Temișan).

”Va fi o reprezentație a tuturor celor care au câștigat de-a lungul timpului, care mai sunt activi, o să fie o mare surpriză, vor fi foarte mulți artiști de-a lungul timpului, cu orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști pe scenă (…). (Aveți confirmări din partea artiștilor?, n.red.). Da!”, spunea președintele CJ Constanța, deși licitația nu era lansată.

Mai mult, încă din 31 martie, dirijorul Ionel Tudor (parte din portofoliul firmei care a pierdut licitația) publica pe Facebook fotografii cu un grup de artiști despre care spunea că reprezintă ”echipa Mamaia60” împreună cu care va fi pe scenă în august. Unii artiști apăreau, două luni mai târziu, în caietul de sarcini al licitației pentru organizarea festivalului, iar numele dirijorului era menționat de însuși șeful CJC, înainte de încheierea procedurii de licitație.
sursa foto: Captură foto Facebook/ Ionel TudorÎn tot acest timp, patronul firmei care avea portofoliul cu nume ”predestinate” festivalului inunda pagina de Facebook cu mesaje și articole din presă care anunțau artiștii care urmau să evolueze la Festivalul Mamaia, deși procedura de licitație nu era nici măcar începută. 
[monica anghel festivalul mamaia 2023] sursa foto: Captură foto Facebook/ Niki Constantinescu

[adrian daminescu festivalul mamaia 2023] sursa foto: Captură foto Facebook/ Niki ConstantinescuFirma care a pregătit artiștii înainte de licitație: ”Aveam un acord de principiu cu CJC/ Surpriza a făcut să mai vină și alții la licitație/ Din ianuarie-februarie ne pregăteam”

Reprezentanții firmei care se pregăteau să organizeze festivalul au declarat pentru Info Sud-Est că ei au venit cu ideea să fie organizat evenimentul și ”au făcut un acord de principiu” cu CJC, înainte de licitație. 

”Am făcut un acord de principiu. Eu am venit cu ideea să se facă Festivalul Mamaia. Am făcut propunere oficială încă de anul trecut, am făcut conceptul, voiam să facem o înfrățire cu marele Festival de la San Remo. Consiliul Județean a acceptat chestia asta, propunerea, și a băgat-o în licitație publică. Și au venit alții care fac tot timpul acolo, și Primăria Constanța a făcut cu ei, și toată lumea”, a declarat Nicolae Constantinescu pentru Info Sud-Est. 

Acesta susține că ”nu a anunțat că va organiza”, ci a început demersurile pentru că ”știam că durează”: 

”Într-o lună jumate nu poți să faci o nuntă, darămite un festival. Și am vorbit cu artiștii, am făcut un acord de principiu, conform legii (…) Noi ne-am dorit de foarte mult timp să facem un festival la Mamaia, am făcut nenumărate solicitări la Consiliul Județean, le-am trimis proiecte, absolut toate detaliile de concepte, cum vedem noi că s-ar face acest festival. Am mers mai departe, le-am propus să se facă totuși o ediție aniversară de 60 de ani ca să marcăm acest festival, ca în următorii ani să se reia festivalul exact așa cum era el (…) Noi nu am spus că îl facem, ci că noi vrem să îl facem”, au mai spus reprezentanții firmei. 

Întrebați fiind de ce, spre exemplu, dirijorul Ionel Tudor a început repetițiile cu orchestra, reprezentanții firmei au răspuns că ”inițial proiectul trebuia să se facă de către Consiliul Județean în colaborare cu Ministerul Culturii, toată lumea dorea să se implice și era în regulă”. 

”Ideea e că dura foarte mult și atunci Consiliul Județean a hotărât să facă acest festival, să-l facă prin Centru Cultural Burada, că așa se face și trebuia să se facă o licitație pentru că era un buget care necesita licitație, nu se putea da cu încredințare directă (…) Am pregătit festivalul la cheie, am luat legătura în avans cu toți artiștii, practic aveam festivalul făcut, dar surpriza a făcut ca la licitație să vină și alți ofertanți”, au mai adăugat aceștia.

Citiți articolul integral pe info-sud-est.ro

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii