Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce vor spune constănţenii? Consultare pentru PUD-ul iniţiat de patronii de la Bueno. Vor un bloc lângă Palatul de Justiţie!

ro

20 Sep, 2016 00:00 3962 Marime text
Pe data de 7 aprilie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Încă un spaţiu verde din Constanţa înghiţit de construcţii. Familia Bucovală vrea o investiţie complexă lângă Palatul de Justiţie“. În acel material, prezentam situaţia unui spaţiu verde situat lângă Palatul de Justiţie din Constanţa, vizavi de Consiliul Judeţean, unde doi investitori privaţi, Enache şi Stelian Bucovală, deţinătorii Bueno Comp SRL (pe care funcţionează restaurantul Bueno), au demarat procedurile legale pentru realizarea unei investiţii. Acum, proiectul patronilor Bueno a ajuns la stadiul propunerilor pentru consultarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), în care constănţenii pot formula obiecţiuni.
 
Pe site-ul Primăriei Constanţa a fost publicat anunţul de consultare asupra propunerilor preliminare de PUD pentru construire imobil P+4 etaje de birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată, situat pe bulevardul Tomis nr. 49A - strada Traian, zona Lupoaică.
 
Iniţiatorii PUD-ului sunt Stelian şi Liliana BucovalăEnache şi Carmen-Diana Bucovală. „Prin Planul Urbanistic de Detaliu sunt analizate posibilităţile de dezvoltare urbană a unei zone construite, delimitată de o tramă stradală existentă, în intravilanul municipiului Constanţa, în zona centrală - Peninsula. Se doreşte construirea unui imobil S+P+3e-4 parţial, cu funcţiunea de birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată“, se arată în argumentarea PUD.
 
Constănţenii pot transmite observaţii şi propuneri asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei municipiului Constanţa din bulevardul Tomis nr. 51, Biroul de Strategii Urbane, în perioada 15.09.2016 - 30.09.2016, între orele 8.00 - 16.00. Terenul pe care Stelian şi Liliana Bucovală şi Enache şi Carmen Diana Bucovală doresc să ridice un imobil cu parter şi 3-4 etaje, cu funcţiunea de birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică, în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată, are o suprafaţă de 718 mp, iar amprenta la sol a viitoarei clădiri, 430 mp. În funcţie de opiniile locuitorilor din municipiu, Primăria Constanţa va decide dacă va aviza favorabil sau nu proiectul.
 
Între timp, ţinând cont de zona istorică în care este situat terenul, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) sapă de zor pe terenul (odinioară spaţiu verde) situat chiar lângă Palatul de Justiţie, unde au descoperit acolo mai multe vestigii. „S-au găsit nişte resturi arheologice din perioade diferite. Întotdeauna înainte de o investiţie se face o cercetare arheologică preventivă. Este un fel de cercetare sistematică pe care noi o facem la şantierele tradiţionale pe care le avem: Histria, Adamclisi, Capidava, Hârşova. Atâta doar că aici se face pe un perimetru limitat, ţinând cont de construcţia unui imobil. În momentul în care se încheie cercetarea arheologică, se face un raport, din care vom vedea imaginea terenului aşa cum a fost în antichitate. Sunt resturi care merită conservate, cum ar fi resturi de construcţii, ziduri, canale de scurgeri, străzi. Se face o analiză şi se propune conservarea parţială sau totală, după valoarea monumentelor. După aceea, arhitectul care se va ocupa de investiţie poate să realizeze proiectul acelei investiţii. Din punct de vedere legal, noi nu putem să împiedicăm realizarea unei investiţii. O putem face doar în cazuri excepţionale, spre exemplu, dacă descoperim o construcţie cu mozaic. În asemenea situaţii, se complică lucrurile. Acolo se poate face o amenajare muzeistică, iar statul poate cumpăra terenul sau da altul la schimb. Dar, în mod obişnuit, arheologii fac un raport, în care avansează propuneri pentru restaurarea şi conservarea unui sector care este mai interesant din punct de vedere arheologic. Este un circuit al acestui raport, care merge şi la Direcţia de Cultură, şi la Ministerul Culturii. În final, se ia hotărârea definitivă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Citeşte şi

Descoperire istorică în buricul Constanţei! Probleme pentru proprietarii restaurantului Bueno? (galerie foto)

Încă un spaţiu verde din Constanţa înghiţit de construcţii. Familia Bucovală vrea o investiţie complexă lângă Palatul de Justiţie 

Fostul arhitect-şef Ionuţ Toma se ocupă de proiectare Consultare publică asupra PUD-ului pentru imobilul patronilor Bueno
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii