Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protecție solară homemade. Sfaturile bunicii

ro

10 Jul, 2011 15:59 1599 Marime text

umbrela.jpgDupă o primăvară capricioasă, primele zile cu adevărat calde au început să apară și abia acum simțim direct acțiunea soarelui. Protecția solară a încetat de mult să fie o activitate specifică verii, o dovedește multitudinea de produse cosmetice care au factor de protecție și care ne îmbie de pe rafturile magazinelor. Există voci care susțin că cei mai mulți dintre noi nu folosim cum trebuie aceste produse, ba mai mult, având promisiunea protejării pielii, tindem să ne expunem în mod exagerat la soare. Protecția solară poate fi realizată în două moduri: folosind filtre chimice sau fizice.

Filtrele chimice, utilizate în cele mai multe produse, absorb razele utraviolete, în timp de filtrele fizice acționează ca o barieră. Produsele care conțin filtre chimice sunt controversate, substanțele nu sunt eficiente sau au fost făcute studii care le leagă chiar de creşterea riscului de apariţie a melanoamelor maligne (o formă gravă a cancerului de piele).

Filtrele fizice sunt mult mai eficiente, oferind protecție inclusiv pentru razele UVA și nici nu au efecte adverse. Cele mai folosite și eficiente sunt niște minerale naturale precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan.

O serie de ingrediente naturale sunt recunoscute ca oferind un anumit grad de protecţie solară:

Uleiul de cocos

Uleiul de susan

Uleiul de jojoba

Gelul de Aloe Vera

Reţete de creme de protecţie realizate în casă

Reţeta 1

3 linguri de ceară de albine

2 linguri unt de shea

1 lingură ulei de avocado

1 lingură ulei de cocos

1 lingură ulei de rapiţă

3 linguri gel de aloe

3 linguri apă de lavandă

1/2 de linguriţă de borax (se găseşte în farmacii)

1 linguriţă de vitamina E

Primele 5 ingrediente se amestecă pe baie de aburi, când sunt topite (fără a le fierbe) se adaugă Vitamina E. Într-un alt recipient amestecaţi tot pe baie de aburi gelul de aloe vera, apa de lavandă şi boraxul, până cănd acesta din urmă este încorporat foarte bine, după care combinaţi cele două amestecuri şi omogenizaţi bine. Se păstrează la frigider.

Reţeta 2

6 linguri de ulei de migdale

3 linguri de unt de shea

1 lingura de ceară de albine

1 linguriţă de lecitină de soia

1 lingură de gel de aloe

2 linguri de oxid de zinc

Primele trei ingrediente se amestecă pe o baie de aburi. După ce se omogenizează adăugaţi lecitina, gelul de aloe vera şi oxidul de zinc. După ce se răceşte se amestecă cu un blender până se îngroaşă. Se păstrează la rece.

Reţete de creme de protecţie solară există, sunt oameni care folosesc de ani de zile fie doar ulei de cocos, fie reţete mai complicate cu rezultate bune, dar deşi iubesc reţetele homemade, în ceea ce priveşte această situaţie nu vă recomand să le utilizaţi în mod exclusiv, cred că firmele care oferă aceste produse în forma lor bio, lipsite de ingrediente nocive, investesc mult mai mult timp şi cercetare în formularea lor şi sunt mult mai sigure.

Cu siguranţă alegerea unei protecţii solare adecvate ţine foarte mult de tipul de ten al fiecăruia (persoanele cu pielea foarte deschisă prezintă un risc crescut de a dezvolta diverse boli de piele), pentru mine alegerea anul acesta este simplă: o cremă bio cu factor de protecţie de minim 20 şi voi încerca alternativ şi o cremă făcută în casă, dar doar după amiază când puterea radiaţiilor este mult mai mică.

Ca şi în alte situaţii cea mai bună protecţie este evitarea expunerii la soare (abstinenţa e cea mai sigură metodă contraceptivă :-) ), folosirea de haine din tesături naturale precum bumbacul sau inul, care să acopere o suprafaţă cât mai mare a corpului, folosirea de şepci, pălării sau orice altă formă de protecţie a capului.

www.sfaturilebunicii.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii