Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unii au scăpat de „coşmarul" numerelor bulgăreşti Cum pierde statul român sute de procese, la Constanţa, din cauza taxei de poluare

ro

25 May, 2012 01:54 2272 Marime text
masini_masina_bulgari_1.jpgPrima decizie favorabilă unui utilizator de autoturism înmatriculat în alt stat a fost dată, în 2008, de judecătorii Tribunalului Tulcea

Conform datelor puse la dispoziţie de către Serviciul Rutier Constanţa, la nivelul judeţului există, înregistrate, 5.100 de automobile înmatriculate în alte state, membre ale Uniunii Europene. Majoritatea autoturismelor sunt înregistrate în Bulgaria, iar puţini dintre utilizatorii acestora s-au hotărât să le înmatriculeze în România plătind toate taxele, inclusiv pe cea de poluare. Mai mulţi sunt cei care au ales calea instanţelor de judecată pentru a obţine numere de înmatriculare româneşti. Conform Portalului instanţelor de judecată, numai pe rolul Curţii de Apel Constanţa există înregistrate aproape 2.000 de litigii având ca obiecte „Înmatriculare fără plata taxei de poluare" ori „Restituire taxă de poluare". De menţionat că cei care utilizează un automobil înmatriculat în alt stat şi doresc să scape de orice coşmar trebuie să ştie că, pentru realizarea dosarului, au nevoie de 14 documente, dar şi de multă răbdare.

Autorităţile constănţene informează că pentru a efectua prima înmatriculare în România ai nevoie de o cerere tip, de cartea de identitate a vehiculului, dar şi de fişa de înmatriculare, cu viza agenţiei fiscale. Lista continuă cu prezentarea actul de proprietate, cu documentele de înmatriculare străine şi traduceri legalizate ale acestora, plăcile cu numerele de înmatriculare străin, actul vamal (dacă vehiculul provine din afara Uniunii Europene), certificatul de autenticitate - R.A.R (cu excepţia vehiculelor noi), inspecţia tehnică periodică şi poliţa de asigurare obligatorie. Mai mult decât atât, pentru dosar mai ai nevoie de achitarea taxei pe poluare pentru autovehicule, la Administraţia Finanţelor Publice, taxa de înmatriculare auto - Consiliul Local, contravaloarea certificatului de înmatriculare şi actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei, după caz. De specificat că documentele mai sus precizate vor trebui depuse şi în dublu exemplar. După cum arătam mai sus, conform Portalului instanţelor de judecată, numai pe rolul Curţii de Apel Constanţa există înregistrate aproape 2.000 de litigii, 1.743 mai exact, având ca obiecte „Înmatriculare fără plata taxei de poluare" ori „Restituire taxă de poluare". Dintre cele 1.743 de dosare, cinci au fost înregistrate în 2009 şi 12 în 2012, restul de 1.726 intrând în atenţia judecătorilor Curţii în 2010 şi 2011.

Foarte important!

Cei care doresc să-şi înmatriculeze automobilele în România fără a mai achita taxa de poluare, alegând calea instanţei de judecată (Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului), trebuie să ştie că, de la dosar, nu trebuie să lipsească refuzul scris al Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor privitor la eliberarea numerelor de înmatriculare. Odată obţinut acest act, care va fi anexat dosarului principal, se merge la instanţă unde va fi înregistrat litigiul, iar autorităţile sunt obligate să emită, lunar, numere provizorii. Acestea vor putea fi utilizate până la finele procesului. Potrivit Portalului instanţelor de judecată, cel puţin la Constanţa, statul român pierde pe bandă rulantă în astfel de dosare. De altfel, prima decizie favorabilă unui utilizator de autoturism second hand, care cerea restituirea taxei de primă înmatriculare, a fost dată, în 2008, de judecătorii Tribunalului Tulcea. Pe 31 octombrie 2008, completul format din judecătoarea Mineta Baleanu, din cadrul Tribunalului Tulcea, a admis acţiunea formulată de Gheorghe Cucu. În motivarea deciziei instanţei, se arată că „taxa este ilegală, fiind percepută în baza unor dispoziţii legale inaplicabile în dreptul intern".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii