Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tornada distrugatoare

ro

14 Aug, 2002 00:00 1410 Marime text

Uraganul "Facaieni" a trecut Dunarea

Zeci de case, biserica, scoala si gradinita din localitatea Ghindaresti au ramas fara acoperisuri in urma vartejului format la Facaieni, care a ajuns si in judetul Constanta * Una din casele aflate in calea furtunii a fost complet daramata * Opt barci au fost ridicate de pe Dunare de puternica tornada si aruncate, bucati, la peste o suta de metri de unde erau ancorate * Unul dintre batranii satului, in varsta de aproape 80 de ani, spune ca nici de la bunicii lui nu a auzit de asa ceva vreodata * Pagubele inregistrate ajung la aproape trei miliarde de lei * Tornada afecteaza comuna la numai doua saptamani de cand a fost lovita de puhoaie

Luni seara, in jurul orei 20.00, timp de aproape trei minute, un vartej de praf s-a napustit asupra localitatii. Tornada, avand dimensiuni uriase, inspaimantatoare, aproape cu cele care se pot vedea numai in filmele documentare ale celebrului post de televiziune "Discovery", venea dinspre localitatea ialomiteana Facaieni, care se afla la numai 15 kilometri in linie dreapta, peste Dunare, spre Ghindaresti. Martorii oculari spun ca era inalta de peste o suta de metri, la mijloc de peste 50-60 de metri, iar la pamant si in zare de peste 120 de metri. Culoarea sa nu putea fi definita, insa era o amestecatura intre alb, gri si negru. Satenii spun ca vartejul aproape atingea norii negri, repezindu-se spre sat aproape concomitent cu acestia.

Triunghiul Bermudelor la Ghindaresti

In calea lui, uriasul vartej a luat aproape totul:acoperisuri de pe case, de pe scoala si de pe gradinita. Nici acoperisul de pe cupola bisericii, veche de aproape un secol, nu a scapat de urgie, fiind aruncat bucati. Aproape 30 de case au ramas doar cu portiuni ale acoperisurilor, table, tigle sau carton, toate fiind luate de vijelie. Cateva tigle de pe cladirea sediului noii primarii au fost zburate , iar prima casa din sat a fost complet daramata. Zeci de copaci, majoritatea de dimensiuni uriase, au fost smulsi din pamant cu radacini cu tot. Doi pomi, foarte grosi, au cazut paralel cu un bloc de locuinte. Daca acestia ar fi cazut peste bloc, s-ar fi produs o adevarata tragedie. Barcile pescarilor au fost duse in toate partile, opt dintre acestea fiind luate pe sus si purtate de vartej mai mult de o suta de metri de locul unde fusesera ancorate pe Dunare. Forta distructiva a tornadei a trecut prin centrul localitatii, cu un front de atac larg cam de doua sute de metri, maturand totul in cale. Primarul localitatii, Ilie Lintarof, ne-a declarat ca pagubele se ridica la aproape trei miliarde de lei, dar cea mai mare problema este ca oamenii nu pot fi ajutati in nici un fel, legislatia actuala nepermitand acordarea de ajutoare pentru distrugerea locuintelor de calamitati. Lintarof ne-a mai declarat ca inca o ploaie ar fi acum un adevarat dezastru pentru cladirile ramase fara acoperis. Sofron Zaharie are aproape 80 de ani si este unul dintre cei mai batrani locuitori ai satului. El locuieste aici de cand se stie si nu a auzit niciodata de asa ceva, nici macar din povestiri. Batranul a ramas fara acoperisul de pe casa, soproane si fara multe alte acareturi din curte. In urma cu doua saptamani, inundatiile care au lovit satul, i-au lovit si lui casa. Omul nu mai are nimic acum, nici prin gradina nu mai poate face nimic din cauza apei care i-a inundat curtea. Pentru stabilirea pagubelor provocate de dezastru, la Ghindaresti s-a deplasat o comisie a Prefecturii, precum si membri ai Inspectoratului Judetean pentru Protectia Civila Constanta, numai ca oamenii spun ca pe la ei au mai trecut comisii si dupa alte necazuri, dar de ajutat nu i-a ajutat nimeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii