Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Poliţiei de Frontieră Române, prezent la Mamaia „Nu putem compara fenomenul migraţiei cu traficul de arme, unde avem cinci vânători rătăciţi” (galerie foto)

ro

13 Nov, 2013 00:00 2212 Marime text
În perioada 11 - 14 noiembrie, în staţiunea Mamaia, se va desfăşura cea de-a XIV-a întâlnire anuală a şefilor poliţiilor de frontieră - gardă de coastă din ţările riverane Mării Negre. Cu această ocazie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din România va prelua, pentru a treia oară, preşedinţia Forumului de Cooperare Poliţienească la Marea Neagră. La această activitate participă şefii serviciilor de frontieră/gărzilor de coastă ale statelor   riverane Mării negre, însoţiţi de experţi naţionali.

La începutul întâlnirii, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul-şef de poliţie Ioan Buda, a declarat că ţara noastră „are frontiere foarte sigure şi foarte întărite”. „Poliţia de Frontieră este pe deplin mulţumită de activităţile depuse pentru intrarea României în spaţiul Shenghen. Poliţia de Frontieră, din punct de vedere tehnic, şi-a îndeplinit toate sarcinile”, a mai spus Buda. „Toate statele riverane Mării Negre încearcă să combată fenomenul braconajului. În acest sens, avem pe mare mai multe nave de supraveghere, care efectuează misiuni non-stop. În ultimii doi ani, acest fenomen s-a diminuat considerabil. Preluarea preşedinţiei Forumului de Cooperare Poliţienească la Marea Neagră reprezintă un moment important. România are frontiere foarte sigure şi foarte întărite. Avem sistemul SCOMAR, care este unul performant. Avem o flotă foarte bine pusă la punct. Este vorba despre nave performante, care sunt tot timpul în misiuni de supraveghere în larg. Pentru noi, supravegherea frontierei la coasta Mării Negre este o prioritate. Trebuie să înţelegem că toate misiunile de supraveghere în Marea Neagră sunt misiuni de salvare a vieţilor omeneşti. Migranţii folosesc diferite tertipuri, aduşi de nava mamă până aproape de coastă, de unde sunt lăsaţi în derivă, iar noi avem obligaţia să-i salvăm.

Cei mai mulţi migranţi sunt, la momentul actual, sirieni. Ei intră prin Turcia. S-a reuşit documentarea întregului traseu. Pentru unii migranţi, Germania este punctul final al călătoriei (...)”, a mai declarat şeful IGPF. Chestorul-şef de poliţie Ioan Buda a mai precizat că nu putem compara fenomenul migraţiei cu traficul de arme şi muniţii, unde „avem cinci vânători rătăciţi, care şi-au uitat patru cartuşe în bord şi o armă de vânătoare nedeclarată. Marea Neagră nu a prezentat, până anul acesta, niciun pericol din punctul de vedere al migraţiei şi al contrabandei”.
„Anul acesta am avut trei cazuri de migraţie, pe care le-am tratat cu foarte multă seriozitate. Fenomenul bunurilor contrafăcute a luat amploare. Este o activitate care se desfăşoară în special în port, cu bunuri contrafăcute. Mărfurile sunt în general din China, ţigarete”, a conchis Ioan Buda.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii