Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda de Coastă, la bilanţ. Realizările poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2017

ro

05 Feb, 2018 14:56 2342 Marime text
 
În data de 05.02.2018, începând cu ora 11.00, la sediul Centrului de Formare Profesională a Personalului Navigant a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa chestorului general de poliţie Ioan Buda, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a subprefectului județului Constanța Dumitru Dan Jeacă și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Cicu Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2017.

Anul 2017 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
 
Valori de trafic

În anul 2017, valorile de trafic prin punctele de trecere a frontierei aflate în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au înregistrat aproximativ 2.577.200 de treceri persoane, din care peste 1.771.250 cetăţeni U.E. şi 805.950 cetăţeni non-UE  și 725.100 mijloace de transport.
 
Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2017 au fost constatate 701 infracţiuni, au fost aplicate 770 contravenţii cu o valoare de 467.180 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 34.708.642 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 42 cazuri de migratie ilegală, la frontiera terestră și la Marea Neagră, în care au fost depistați 686 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. 

Au fost identificate 13 grupuri infracţionale (6 la frontiera maritimă și 7 la frontiera cu Bulgaria) specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetăţeni străini (Bulgaria, Cipru, Irak, Iran, Siria și Turcia), finalizate cu trimiterea în arest preventiv a 26 de traficanți, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți.

În a doua parte a acestui an, la Marea Neagră s-au înregistrat șase cazuri, în care 537 de migranți din Irak, Iran, Pakistan, Siria și Afganistan  au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a şase ambarcaţiuni. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat cercetări în toate cazurile înregistrate şi au identificat la bordul celor şase ambarcaţiuni, pe lângă numărul total de migranţi, 12 traficanţi ai grupurilor de migranți (cetățeni turci, un cetățean bulgar, un sirian, un irakian și un cetățean cipriot), care au fost prezentați instanței, aceştia fiind arestaţi preventiv. Grupurile de migranți au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale
         
În perioada analizată au fost înregistrate 21 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 51 de persoane.
Poliţiştii de frontieră au depistat peste 1.056.770 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 8.386.810 lei.
De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 10 cazuri cu 10 de persoane implicate, fiind confiscate 217.631 bunuri diverse în valoare de 2.670.030 lei.
 
Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2017 poliţiştii de frontieră au înregistrat 72 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 77 de persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 827.140 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse cosmetice, piese, componente și accesorii auto, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 19.884.630 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.
 
Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 23 infracţiuni, în care s-au întocmit 23 dosare penale, fiind depistate 23 de autovehicule furate în valoare aproximativă de 414.655 lei, 121.700 euro şi 47.000 lire sterline.
 
Combaterea braconajului piscicol

În anul 2017, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 350 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.
În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 157 infracţiuni şi au fost aplicate 41 contravenţii (valoare totală 21.000 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 6.141 kilograme de peşte din specii diferite şi 22.7 kilograme icre, 39 de ambarcaţiuni şi 33 de motoare de barcă, plase tip monofilament în lungime totală de 18.829 metri şi 211 unelte de pescuit.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 28 de acțiuni S.A.R, dintre care 10 au fost desfășurate la Dunăre și 18 la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

De asemenea, în toate cele şase cazuri de migraţie ilegală de pe Marea Neagra,  au fost declanşate acțiuni S.A.R. (search and rescue) deoarece persoanele de la bordul ambarcatiunilor se aflau în pericol, din cauza supraaglomerării sau a condițiilor meteo nefavorabile.

Acțiunile s-au finalizat cu aducerea în siguranță a celor aflați la bord, în porturile românești, unde ulterior au fost demarate procedurile specifice în astfel de situații (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii